Mierikswortel, ik ben er gek op. Ik houd van dat scherpe. Eigenlijk wel een beetje vergelijkbaar met mosterd en wasabi. Een te grote schep mierikswortel op je broodje en het vliegt direct door je neus, je hersenen in. Een soort brain freeze, maar dan niet koud maar heet. Snap je het nog? Anders dan met te veel rode pepers, trekt dat gevoel zo weg en hoef je niet te koelen met plakjes komkommer en hapjes witte rijst.
Waar staat de mierikswortel?
Ondanks dat ik dus gek ben op mierikswortel, beland het potje waar de geraspte mierikswortel in zit, bij mij toch altijd in een vergeethoekje in de koelkast. Het begint eigenlijk al in de supermarkt. Altijd denk ik ‘waar staat de mierikswortel toch ook alweer?’ Voor iemand die in principe een boodschappenlijstje kan maken op volgorde van de winkelroute – lees: ik weet eigenlijk echt wel waar alles staat, tenzij de super besluit om alles in eens op een andere plek te zetten – is dat best bijzonder. Ik heb zelfs wel eens een tijd boodschappenlijstjes gemaakt op volgorde van de winkelroute. No worries, daar ben ik inmiddels mee gestopt. De mierikswortel dus. Uiteindelijk is het me gelukt te onthouden dat dit potje gevuld met dat scherpe goedje bij de saladedressings en net naast alle oliën staat.
Eenmaal thuis gebruik ik vaak maar één keer de mierikswortel. En dat is eigenlijk altijd met gerookte zalm. Beetje saai wel hè, als ik dit zo terug lees? Op de één of andere manier houdt het het combineren hier op. Na een maand of vier heb ik weer een keer zin in mierikswortel, vis het potje uit de koelkast en bedenk me dat hij toch al wel heel lang openstaat en ik dus maar een nieuwe koop.
Boterhammenfeest
Zo ging dat van de week. Ik maakte deze heerlijke sandwiches met gerookte zalm en een mierikswortel mayonaise. Niet perse een hele spannende combinatie, maar door het toevoegen van crème fraîche aan de mayonaise, de pittige kiemen en de frisse citroenrasp is het een geweldige combinatie. Ik eet graag brood en als ik het eet vind ik het ook leuk om er beleg op te doen dat anders is dan anders. Ik maak er altijd een boterhammenfeest van voor mezelf. Iets met slingers die je zelf ophangt. Deze sandwich doet het ook perfect tijdens een picknick in het park bijvoorbeeld. Stel jij hebt gezegd dat je wel voor de broodjes zorgt en denkt nu ‘oh help!’ maak dan deze heerlijkheden. Neem dan wel de ingrediënten apart mee, zodat je ter plaatste de broodjes belegd. Het is toch zonde als het allemaal een beetje klef wordt? Breng dan ook een flesje koele witte wijn mee, of nee, doe maar een flesje bubbels en jij steelt zeker weten de show.
Nu heb ik dus een open potje mierikswortel in de koelkast staan… Wat is jouw favoriete gerecht met mierikswortel? Ik kan wel wat inspiratie gebruiken!
Boterhammenfeest: Sandwich met gerookte zalm en mierikswortel
Voor 4 open belegde sandwiches
Zo maak je het:
4 sneetjes brood naar keuze, ik gebruik zuurdesembrood
150 gram gerookte zalm
4 eetlepel mayonaise
1 eetlepel mierikswortel
1 eetlepel crème fraîche
Handje kiemen
Rasp van de schil van 1 citroen
Roomboter om je de boterhammen met te besmeren
Zo maak je het:
Meng de mayonaise, mierikswortel en crème fraîche in een schaaltje.
Smeer de boterhammen in met roomboter, beleg ze met gerookte zalm en verdeel er de mierikswortel mayonaise overheen.
Rasp als laatste wat citroenschil over de boterhammen en garneer met die heerlijke pittige kiemen.
Easy peasy maar oh zo lekker!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag Little Spoon op Instagram of op Twitter.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit artikel schreef ik voor VROUW.nl
Florence zegt
Ziet er zoooooo lekker uit :)
Stefanie zegt
Dank je wel!
Eilish (artisticstateofmind) zegt
Dit klinkt echt enorm lekker!
M. zegt
Ah, ik maak mijn boodschappenlijstjes ook altijd op volgorde van de artikelen in de winkel. Handig toch? Ik sta met weekboodschappen binnen 10 minuten weer buiten!
Ik gebruik mierikswortel altijd bij pastagerechten met zalm / gamba’s / andere vis. Heerlijk!