Zodra de witte asperges weer in de winkels ligt, weet je dat het voorjaar is begonnen. Zonnige dagen en hogere temperaturen. Heerlijk! Om je dit inspireren heb ik de komende weken drie lekkere recepten die je kunt maken met witte asperges. Een soep met gerookte zalm, een romige pasta en vandaag witte asperges klassiek bereid, maar met een twist.
Mega dol op het witte goud
Ik schaam me bijna om dit te zeggen. En eigenlijk is het ook helemaal niets voor mij. Dit jaar heb ik nog maar één keer iets met witte asperges gemaakt. Wel een beetje gek voor iemand die zo mega dol is op het witte goud. Vanavond ga ik het goed maken met mezelf. Tot dan doe ik het gewoon met de foto’s van deze witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in schil.
Dit maakte ik eind februari voor Agrimarkt. Als ik voor hen aan de slag ga, kook ik altijd iets vooruit op de seizoenen. Soms is het stiekem best spannend of ik ingrediënten wel te pakken krijg. Gelukkig was de groothandel me behulpzaam. Ze verkochten zelfs in de winter, witte asperges. Gewoon uit Limburg. Iets prijziger dan normaal maar dat doet er niet toe ;-). Lekker was het wel.
Wat ik zo fijn vind aan dit recept met witte asperges, is al die verschillende smaken. Romige saus, zoetige witte asperges, eitjes en zout spek. Daar houd ik van. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Witte asperges met roombotersaus, krokant gebakken spek, eitjes en krieltjes in de schil
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 750 gr krieltjes in de schil
- 1 kg witte asperges, uiteinden verwijderd en geschild
- 8 eieren
- 100 gr ontbijtspek
- 75 gram roomboter
- 2 el bloem
- 1 citroen, de schil geraspt
- 375 ml melk
- 125 ml slagroom
- 2 tl mierikswortel
- Peper
- Zout
- 4 takjes platte peterselie, fijngehakt
Zo maak je het:
- Kook de krieltjes in 10 minuten beetgaar. Giet af en laat uitstomen.
- Doe de asperges in een pan met ruim water en een snuf zout. Kook ze in 10 tot 12 minuten gaar. Prik er even met een vorkje in om te checken of je de gaarheid goed vindt. Wil je ze zachter? Kook dan wat langer.
- Kook de eieren in 7 minuten gaar. Pel ze en prak fijn.
- Bak de plakjes ontbijtspek krokant in de koekenpan. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Smelt de roomboter in een steelpan. Roer de bloem erdoor. Bak kort op een laag vuur. Roer daarna de melk, room en citroenrasp erdoor. Breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Breng op smaak met zout en veel peper. Voeg de platte peterselie en mierikswortel toe.
- Leg de asperges, na het koken, op een theedoek zodat het meeste vocht daarin trekt en de asperges mooi droog worden.
- Schep de asperges op een schaal. Verdeel daar de eieren en het grootste gedeelte van de roombotersaus overheen.
- Verkruimel daarna de plakjes ontbijtspek over de witte asperges en serveer met de gekookte krieltjes.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.