Neem een hap van deze frisse rijstsalade en je weet direct dat het lente is. Extra lekker met een gebakken kabeljauwfilet erbij. De stukjes ansjovis geven het gerecht een beetje pit. Heb je nog wat over? Ook in een bakje mee naar je werk is het een heerlijke salade.
Droog en smakeloos
Het minst gebruikte ingrediënt in mijn keuken is rijst, denk ik. Waar het aan ligt weet ik niet. Ik heb nog een oude overtuiging van vroeger dat ik rijst niet lekker vind. Dat het droog en smaakloos is.
Ik weet nog wel dat tijdens mijn eerste bezoekjes aan een echt Thais restaurant, ik geen rijst bij mijn curry bestelde maar koos voor mihoen. Haha dat eigenlijk best een beetje gek toch? Inmiddels durf ik het wel aan om rijst te kiezen bij de Thaise gerechten. Ook in India at ik regelmatig rijst bij de saag paneer en aloo matar maar stiekem was het verse naanbrood een grote favoriet.
Restje rijst
Nu had ik laatst een keer een restje rijst over. Waarvan weet ik eigenlijk niet. Ik besloot er zelf wat mee te experimenteren. Of nou ja, dat is wel een groot woord. Ik bakte tomaten, voegde spinazie toe, rode peper, knoflook en parmezaanse kaas. Zo ontstond er een simpel maal van restjes en dat was zo lekker, dat ik besloot de ban op rijst compleet op te heffen.
Ik vierde het met dit recept wat ik voor Agrimarkt bedacht. Het is fris, licht en smaakvol. Perfect voor Pasen of een andere dag dat de zon schijnt. En ja, ik ga nu even uit van mooi weer met Pasen. De rijst bracht ik op smaak met groene kruiden, azijn, olijfolie en ansjovis. Gebakken kabeljauw erbij en je salade is klaar. Geniet ervan!
Gebakken kabeljauw met frisse rijstsalade
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 200 gr rijst
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 150 gr doperwtjes, uit de vriezer
- Olijfolie
- ½ bosje platte peterselie, fijngehakt
- 1 bosje basilicum, grof gesneden
- 1/2 bosje munt, fijngehakt
- 2 ansjovisfilets, in stukjes
- 2 el witte wijnazijn
- 8 el extra vierge olijfolie
- Peper
- Zout
- Roomboter
- 4 kabeljauwfilets
- 1 citroen, in partjes
Zo maak je het:
- Kook de rijst in ruim water gaar zoals op de verpakking staat.
- Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan en bak de sjalot en knoflook glazig. Haal na 5 minuten van het vuur.
- Zet een pan met water op. Zodra het water kookt, blancheer je de doperwtjes een halve minuut. Giet af en doe de erwtjes direct in een bak met ijswater om ze terug te koelen. Zo blijven de erwtjes mooi groen.
- Meng alle groene kruiden en de ansjovis, met de extra vierge olijfolie en witte wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout en schep samen met het uimengsel door de rijst.
- Smelt een flinke klont roomboter in de pan en bak de kabeljauw circa 2 minuten aan beide kanten.
- Schep wat rijstsalade op een bord, leg er een stuk gebakken kabeljauw op en serveer met partjes citroen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.