In Frankrijk heet dit gerecht oeuf en cocotte. Stiekem klinkt dat natuurlijk veel mooier dan eierpotjes. Maar goed, het gaat niet om de naam. De inhoud van de schaaltjes is veel belangrijker. En wat dacht je van de smaak? Met beide zit het meer dan goed. Kort gewokte spinazie gaat samen met crème fraîche, gerookte zalm en eitjes in de oven. Het resultaat is een super lekker ontbijt. Benieuwd hoe je het maakt? Lees snel verder.
Uitblazen
Het kerstontbijt vind ik misschien wel het leukste moment van kerst. De weken, of in mijn geval, zelfs maanden, voor kerst zijn vaak hectisch. Veel werken, toffe opdrachten, lange dagen, weekenden doorgaan om deadlines te halen en weinig vrij tijd. Misschien herken je het wel. Kerst is dan zo’n moment om heel even uit te blazen. Eerst lekker lang uitslapen. Of nou ja, in mijn fantasie dan vooral. In de realiteit ben ik rond half acht wel uit bed. Weet je, dat is ook prima. Zo lang de wekker maar niet gaat.
Op het gemakje ontbijten
En dan is het tijd om uitgebreid en vooral heerlijk op het gemakje te ontbijten. Wat er op de ontbijttafel staat verschilt per jaar. De ene keer heb ik geen zin om uit te pakken en ga ik voor gemak. Dan koop ik beleg bij de slager, verschillende soorten kaas, croissantjes enz. De andere keer bak ik allerlei lekkers zelf. Zoals een crumble of kaneelbroodjes. Wat er nooit ontbreekt zijn eitjes. Ook die vorm verschilt nog al eens. Van roerei tot een zacht gekookt ei of eitjes uit de oven. Daar deelde ik al een aantal recepten van op Little Spoon. Ik blijf fan. Het is makkelijk te bereiden, super lekker en feestelijke om te zien.
Voor Agrimarkt maakte ik deze eierpotjes met crème fraîche, gerookte zalm en spinazie. Je doet alle ingrediënten in kleine schaaltjes, even de oven in en na 15 minuten staat dit goddelijke ontbijt voor je neus. Keep it simple en dat is dit. Ik eet er trouwens broodsoldaatjes bij. Repen wit brood, even geroosterd. Dit maakt ze krokant en heerlijk om te dopen in het zachte eigeel.
Eierpotjes met crème fraîche, gerookte zalm en spinazie
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- Klont roomboter, voor het invetten van de schaaltjes
- 150 gr spinazie
- Olijfolie
- 4 flinke el (circa 100 gr) crème fraîche
- 100 gr gerookte zalm
- 8 eieren
- Optioneel: fijngehakte dille voor de garnering
Dit heb je nodig:
- Ovenschaaltjes
- Wok
- Snijplank + mes
- Eetlepel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaaltjes in met boter.
- Verhit een scheutje olijfolie in de wok en bak de spinazie enkele minuten.
- Schep in elk schaaltje wat spinazie. Verdeel daar 1 eetlepel crème fraîche over. Bestrooi met peper en zout. Leg er vervolgens een plak gerookte zalm op. Breek boven elk schaaltje twee eieren.
- Zet de ovenschaaltjes 12 tot 15 minuten in de oven of tot het eiwit gestold is.
- Garneer met fijngehakte dille.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Geef een reactie