Vandaag krijgen jullie voor mij het recept voor deze sushibowl met tonijn, shiitakes en quinoa van Lola Quinoa. Klinkt behoorlijk internationaal vind je ook niet? Hoe leuk is het dan om te vermelden dat de quinoa van Nederlandse bodem is. Benieuwd? Lees snel verder.
Hot & sour
Sinds ik terug ben van mijn vakantie naar Peking en Hongkong, doe ik er alles aan om die holiday vibe vast te houden. Van het warme weer hoef ik het hier in Nederland niet te hebben, daarom doe ik dat met eten. Ik bekijk mijn foto’s en gemaakte aantekeningen in mijn telefoon. Ook hier draait het om alles wat ik proefde. Ik sluit mijn ogen en probeer mezelf weer even terug te brengen naar dat moment. Ik maakte al een super lekkere hot & sour soup. Zo één waar het zweet van op je bovenlip staat, maar je moet blijven eten, want het is zo lekker. In de Chinese keuken wordt ook veel gebruik gemaakt van gedroogde producten. Vooral in Hongkong zag je overal winkels die er vol mee lagen. Uit de zee, maar ook vlees. Dat trok me toch niet zo. De gedroogde paddenstoelen daarentegen vond ik fantastisch.
Gedroogde shiitakes
In de noodles en soepen die ik at in die grote Chinese steden, zaten vooral gedroogde shiitakes. Natuurlijk wel geweld zodat ze ook goed te eten zijn. Ik herinnerde me dat ik die thuis ook nog had en nam me voor om eenmaal terug van vakantie daarmee aan de slag te gaan. Ik liet de shiitakes wellen en kookte ze met Chinese rijstazijn, sojasaus en wat honing. Eenmaal klaar, weet je niet wat je proeft. Eigenlijk is het zo eenvoudig, maar de smaak is geweldig. Heel fijn als bijgerecht. Bijvoorbeeld om deze sushibowl met tonijn en quinoa, net even anders te maken dan anders.
Nederlandse quinoa
Zo’n bowl klinkt best internationaal eigenlijk he? Tonijn, niets Nederlands aan. De shiitakes zijn Chinees, de wakame salade is Japans, maar de quinoa komt gewoon uit ons eigen kleine kikkerland. Geen Peru of een ander ver oord dus. Wat ik leuk vind, is dat je op de website alle telers door heel Nederland leert kennen. Ook in mijn geliefde Zeeland is een teler. Tof vind ik dat!
Vast eetpatroon
Eet jij wel eens quinoa? Ik ben eigenlijk wel benieuwd. Ik vind dit echt een goed voorbeeld van een product wat eerst een hype was maar inmiddels een onderdeel van ons vaste eetpatroon is geworden. Gezond, makkelijk te combineren en ook nog eens een stuk duurzamer inmiddels, omdat het zaadje in Nederland wordt geteeld. Hoe leuk dit allemaal is, is het lekker? Daar gaat het om. Ik koos de volkoren quinoa van Lola Quinoa. Die is voedzaam en vol van smaak. Heerlijk dus.
Super veelzijdig
Wil je de quinoa zelf uitproberen? Je koopt de pakjes o.a. bij Albert Heijn en EkoPlaza. Quinoa is eigenlijk super veelzijdig. Lekker in deze sushibowl met tonijn, maar ook in een salade of een warm gerecht met noten, pesto en paddestoelen. Die laatste staat op mijn kooklijstje voor de komende tijd. Nog even terug naar de sushibowl met tonijn en quinoa. De vis vervang je net zo goed door een stukje vlees of een vegetarische optie. Ook met de groentes kun je naar hartenlust variëren. Wortel, komkommer, taugé, gestoofde aubergine. Eigenlijk alles wat jij lekker vindt!
Heb jij de quinoa van Lola Quinoa al eens geproefd? Laat het me vooral weten!
Sushibowl met tonijn, shii-takes en quinoa van Lola Quinoa
Voor 4 porties
Dit zit in de ingemaakte shii-takes:
- 40 gram gr gedroogde shii-takes
- 3 eetlepels honing
- 80 milliliter Chinese rijstazijn
- 80 milliliter sojasaus
- 3 centimer verse gember, zonder schil en in plakjes
Dit zit in de tonijn:
- 350 gram super verse tonijn, in blokjes van circa 1 cm
- 60 milliliter sojasaus
- 30 milliliter sesamolie
- 3 centimeter gember, geschild en geraspt
- 2 eetlepels Chinese rijstazijn
- 1 theelepel sriracha
- Optioneel: 1 eetlepel honing of kokosbloesemsuiker
Dit zit in de rest van de bowl:
- 200 gram quinoa van Lola Quinoa
- 2 eetlepels Chinese rijstazijn
- zout
- 6 radijsjes, in dunne plakken
- 1 avocado, in dunne plakken
- 8 eetlepels gekookte sojabonen
- 125 gram wakamesalade
- Kiemen naar smaak
- 1 bosui in dunne ringen
- Zwart en wit sesamzaad
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- 2 steelpannen
- Zeef
- Grote kom
Zo maak je de ingemaakte shii-takes:
- Week de de gedroogde shii-takes in kokend water tot ze zacht zijn. Dit duurt zo’n 20 tot 25 minuten.
- Haal de shiitakes uit het weekwater en zeef het vocht met een fijne zeef zodat al het kruis uit het water is.
- Snijd de shii-takes in plakjes en doe samen met het weekwater in een pan. Voeg de sojasaus, Chinese rijstazijn, gember en honing toe. Breng aan de kook en laat zo’n 25 minuten zacht pruttelen.
- Draai het vuur uit en laat de shii-takes in het water afkoelen.
Zo maak je de tonijn en de sushibowl:
- Meng de sojasaus, sesamolie, geraspte gember, Chinese rijstazijn, sriracha en honing in een kom. Voeg de blokjes tonijn toe. Roer goed en zet weg tot je de bowls gaat opmaken.
- Kook de quinoa van Lola Quinoa zoals op de verpakking staat.
- Meng de quinoa met wat Chinese rijstazijn en zout.
- Schep de quinoa in de bakjes en nu komt het leukste. Het opmaken van de sushibowls. Verdeel wat blokjes tonijn, avocado, wakamesalade, sojaboontjes, ingemaakte shiitakes, kiemen, bosui en sesamzaadjes over de quinoa.
- Serveer de sushibowl met tonijn, shiitakes en quinoa direct. Met stokjes natuurlijk ;-)
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Lola Quinoa.
Geef een reactie