Met deze larb gai waande ik me even in Thailand. Een heerlijke salade met pittige kip. Niet heel moeilijk om te maken, maar voor mij stiekem wel een klus om alle ingrediënten te verzamelen.
Boodschappensessie
Voor ik je compleet lekker maak voor dit recept, waarschuw ik alvast. Het was voor mij best een hele klus om alle ingrediënten te verzamelen. Dan kan aan mij liggen of misschien nog wel meer aan de plek waar ik woon. Het is natuurlijk altijd makkelijker om een ander de schuld te geven. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van Zeeland, maar wat betreft het aanbod aan toko’s, is dit gewoon wel een beetje een achtergesteld gebied. Komt ook nog bij dat ik onderdelen die ik wel bij de supermarkt kon kopen, vergat mee te nemen tijdens mijn boodschappensessie.
Doffe oogjes
In Vlissingen hadden we, tot voor kort, wel geteld twee toko’s. Een Indische, die er al sinds mensenheugenis zit. Met een heel fijn aanbod en lieve eigenaren. Jammer genoeg zijn zij niet elke dag open. Ik stond voor een dichte deur. En dan was er ook nog een Chinese toko. Daar kwam ik af en toe. Ik vond het er altijd stinken en ging er alleen naar toe als het niet anders kon. Ik herinner me nog een keer dat ik lekker aan het neuzen was tussen het beperkte aanbod. Ik keek in de koelkast, die denk ik niet zo koud was als eigenlijk hoort, maar oké. Op zoek naar bijzondere kruiden of groente. Mijn oog viel al snel op een bak met krantenpapier. Daar lagen vissen in. Grote vissen met kop en staart. Een slijmerig lijfje en niet meer welriekend. Met hun doffe oogjes keken ze me hulpeloos aan. Alsof ze me wilden vertellen: ‘We zijn niet meer vers. Koop ons vooral niet.’ Geen zorgen jongens, dat was ik ook niet van plan.
Chinese supermarkt
Ineens was de winkel verdwenen. Wat me dan weer niet verbaasd, maar ik had geen adres voor mijn Thaise basilicum. Wat normaliter wel in de koelkast lag. Naast die vissen. Het is heus ook een optie om de basilicum weg te laten, maar liever niet. De Thaise variant is qua smaak niet te vergelijken met de basilicum die ik veelvuldig gebruik in mijn pasta’s en zo. Je proeft een een beetje anijs en dragon. Ik vries de basilicum altijd in, zodat ik ook af en toe wat in mijn curry’s kan toevoegen. Bij de Chinese supermarkt in Goes was het raak. Gelukkig!
Dikke aanrader!
De taugé vergat ik bij Albert Heijn en laos verkoopt mijn Appie niet. In mijn herinnering deden ze dat altijd wel. Nou goed, een lang verhaal kort, drie winkels later, was het dan zover. Ik had alles voor de larb gai in the pocket. Ik kies ervoor om van kippendijen gehakt te maken in de keukenmachine. Kipgehakt of ander gehakt kan natuurlijk ook. Een heerlijk frisse salade met de smaken van Thailand. Dikke aanrader!
Larb gai // Thaise salade met pittige kip
Voor 2-3 personen
Dit zit in de larb gai:
- 500 gram kippendijen
- 1 stengel sereh, heel fijngehakt
- 1 rode peper, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 cm laos, fijngehakt
- 1/2 komkommer, gehalveerd, zaadjes verwijderd en in dunne plakjes
- 1/2 rode ui, in dunne ringen
- 100 gr taugé
- Klein bosje Thaise basilicum, enkel de blaadjes grof gehakt
- Klein bosje koriander, fijngehakt
- IJsbergsla, of een andere knapperige sla
- 4 el jasmijnrijst
- Rijstolie
Dit zit in de dressing:
- Sap van 3 limoenen
- 3 el vissaus
- 1 el sojasaus
- 2 el arachideolie
- 1 el chilisaus
- 2 tl sriracha, pittige Aziatisch saus – te koop bij AH
- 2 tl rietsuiker
Dit heb je nodig:
- Koekenpan
- Keukenmachine
- Wok
Zo maak je het:
- Verhit een droge wok en bak hierin de rijst tot hij lichtbruin kleurt. Doe in de keukenmachine of in de vijzel en maal tot fijn broodkruim.
- Doe de kippendijen in de keukenmachine en hak tot het op gehakt lijkt. Kipgehakt kopen kan natuurlijk ook.
- Verhit de rijstolie in de wok en roerbak de sereh, rode peper, knoflook en laos tot ze geuren. Haal uit de wok.
- Roerbak nu het kipgehakt tot het gaar is en bruin kleurt.
- Maak ondertussen de dressing.
- Voeg het serehmengsel en een paar eetlepels van de dressing toe aan het kipgehalt. Bak nog een minuut of 5, tot het indikt.
- Doe de rest van de dressing in een grote kom, voeg het gehakt, de taugé, rode, komkommer, koriander en Thaise basilicum toe. Schep door elkaar.
- Schep wat kip in een slablad en garneer met de gemalen rijst.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marleen zegt
Is de rijst eerst gekookt of ongekookt bakken?
Stefanie zegt
Met ongekookte rijst!