Yes! Het is weer aspergetijd. Voor Koninklijke telersvereniging ZON maakte ik deze witte aspergesoep met dragon. Vol van smaak, romig, maar toch licht en fris dankzij de dragon. Vandaag deel ik het recept met je en vertel kort over de lunch met het #wittegoudvaneigenbodem, die ik laatst had op wel een heel bijzondere en exclusieve plek in de Amsterdamse P.C.
Seizoen
Ik vertelde het al vaker. Zodra het nieuwe jaar begint en ik de lente bijna kan aanraken, als je het heel positief bekijkt dan hè, verheug ik me al op de eerste witte asperges. Natuurlijk moet ik in januari nog heel wat geduld hebben. Dat is ook helemaal prima. Wat ik zo leuk vind aan witte asperges is dat je dit echt enkel eet, als het seizoen er is. Dus niet zoals met zoveel groentes en fruit, het hele jaar door. Dit zorgt voor een nog groter verlangen en ultiem genot als ik die eerste asperges uit Hollandse bodem weer proef.
Echt goud en het witte goud
Eind maart mocht ik aanschuiven voor een aspergelunch, georganiseerd door ZON. Niet in een restaurant, zoals je wellicht verwacht. Ik werd ontvangen bij een chique juwelier, Gassan Boutique, in de Amsterdamse P.C. Hoofdstraat. Nog niet eerder lunchte ik tussen sieraden met de waarde van een flinke auto tot een vrijstaand huis. Ik proefde het witte goud tussen echt goud. En diamanten. Veel diamanten. De asperges kwamen wel van verwarmde teelt. Dit voorjaar was nog niet echt top, qua temperatuur. Door flinke zonnestralen in het weekend voor de lunch en dus die verwarmde teelt was het ook daadwerkelijk mogelijk om de asperges voor ons – een groep bloggers en culi pers – te bereiden. Het waren kleine kunstwerkjes. Vooral de witte aspergesalade met gerookte paling vond ik lekker. De sterke smaak van deze gerookte vis, combineert super met het elegante witte goud van eigen bodem.
Super food
Een paar jaar geleden waren we in de ban van superfoods, met allerlei exotische zaden en inheemse bessen. Sommige smaakten goed, maar het merendeel zorgde bij mij voor de bibbers. Gelukkig sta ik inmiddels weer lekker met mijn voetjes in de Zeeuwse klei en zie ik in dat heel veel groenten uit ons eigen kikkerlandje, net zoveel gezondheidsvoordelen bevatten. Asperges zijn bloedzuiverend en zitten ook nog eens bomvol vitamines en foliumzuur. Wist je dat?
Los met witte asperges
Elk jaar ga ik zoveel mogelijk los met witte asperges. Van klassieke bereidingen met ham en ei, op Vlaamse wijze, op een plaattaart of met Hollandse garnalen. Ik vind het allemaal even lekker. Nog niet eerder maakte ik een witte aspergesoep. En aangezien dit niet mag ontbreken op Little Spoon, was nu de tijd daar. Eigenlijk is de soep zo gemaakt, best wel simpel qua ingrediënten maar heerlijk van smaak. Ik voegde wat dragon toe. Omdat ik nu eenmaal dol ben op dit kruid met die fijne anijssmaak. Dankzij een losgeklopte eidooier en wat crème fraîche, is de soep romig. Eet het als onderdeel van een brunch of lunch met een salade ernaast en knapperig brood met de beste roomboter die je maar kunt vinden.
Witte aspergesoep
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 50 gr roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 2 kleine aardappels, geschild en in blokjes
- 500 gr witte asperges, uiteinden verwijderd, geschild en in stukken
- 1/2 bosje dragon
- 750 ml bouillon
- 1 eidooier
- 100 ml creme fraiche
- 1 tl nootmuskaat
- Scheuten of kiemen voor de garnering
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Soeppan
- Staafmixer of blender
- Kom
Zo maak je het:
- Laat de roomboter smelten in een soeppan. Voeg de ui toe en laat deze in een paar minuten zacht worden.
- Doe de blokjes aardappel en stukken witte asperge erbij in de pan. Laat nog eens 5 minuten op een zacht vuur bakken.
- Voeg de dragon toe en schenk de bouillon erbij. Kook de soep een half uur.
- Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer of in de blender tot een glad geheel.
- Meng in een kom de eidooier met de crème fraiche. Breng op smaak met nootmuskaat en zwarte peper. Schep door de soep. Als alles goed gemengd is serveer je de soep.
- Garneer met pittige kiemen of scheuten.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met ZON fruit & vegetable.
Geef een reactie