Deze pompoengalette is het beste te omschrijven als een taart met een rustiek uiterlijk. Voor iemand die niet zo netjes kan werken, een ideale taart om te bakken. Geroosterde pompoen, gebakken paddenstoelen, verse kruiden en romige chaumes. Dit is een Franse kaas met rode korst. Deze galette serveer je als vegetarisch hoofdgerecht, of snijd er kleinere punten van als voorgerecht.
Galette
Laatst maakte ik voor het eerst een galette. Een zoete variant met stoofperen en frangipane. Een behoorlijk lekker geval, al zeg ik het zelf. Omdat het er ook gewoon geweldig en gezellig uit ziet, zo’n taart met omgevouwen randjes, besloot ik er voor kerst ook één te maken. En dan niet zoet, maar hartig. Het werd een pompoengalette. Geen gedoe met deeg, want ik koos deze keer voor een rol kant-en-klare hartige taartdeeg. Het recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt, maar gelukkig mocht ik het ook met jullie delen, hier op de blog.
Ik weet nog dat ik tijdens het maken van deze galette, naar een topper van een kerstfilm keek op Netflix. Je herinnert je misschien wel, ik ben een grote liefhebber van zoetsappige films. Als het thema kerst is, heb je me helemaal te pakken. Eigenlijk wilde ik Love Actually kijken. Want ja, dit is voor mij het ultieme kerstgeluk. Jammer genoeg kon ik de film nergens online vinden. Of althans, bij de Netflix achtige websites. Daarom besloot ik tot online huren over te gaan. Die paar euro had ik er wel voor over.
Angels in the Snow
Mijn iPad dacht daar anders over. Al mijn devices lijden standaard aan een tekort aan geheugen. Ladingen foto’s en video’s zijn de boosdoener. Om Love Actually te downloaden moest ik 5GB vrij maken. Omdat dit, een soort van, onbegonnen werk is stapte ik over naar een ander idee. Een top B-film, Angels in the Snow. Heel eerlijk, het was een slecht verhaal. Over een gezin, waarbij de ouders ruzie hebben, ze gaan op vakantie naar een grote blokhut in de sneeuw en zitten vast door een sneeuwstorm. Er komt een ander gezin aan de deur wat in nood is. Meer verklap ik niet, want dit bederft de kijkpret.
Terwijl ik deze blog schrijf, speurde ik Netflix af om te kijken hoe de film ook alweer heette. En wat zie ik? Er staan heel veel nieuwe Christmas movies online, die ik nog niet gezien heb. Snel mijn werk afmaken en vakantie vieren met lekker eten en zoetsappige kerstfilms!
Pompoengalette met paddestoelen, verse groene kruiden en chaumes
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- Smalle deel van 1 flespompoen, geschild, gehalveerd en in dunne plakken
- Peper en Zout
- Olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 bosje verse Italiaanse kruiden, fijngehakt (bijvoorbeeld een mix van oregano, rozemarijn en salie). Bewaar enkele salieblaadjes voor de garnering
- 300 gr oesterzwammen en kastanjechampignons
- 4 el crème fraîche
- 4 takjes tijm, enkel de blaadjes
- 1 rol hartige taartdeeg
- 150 gr chaumes, in plakken
- 1 ei
Dit heb je nodig:
- Bakplaat
- Wok/koekenpan
- Snijplank + mes
- Kwastje
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de plakken van de pompoen over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Zet 15-20 minuten in de oven.
- Verhit ondertussen een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de paddenstoelen toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met peper en zout.
- Meng de crème fraîche met tijm.
- Rol het taartdeeg uit en besmeer het deeg in het midden met de crème fraîche. Houd de randen vrij. Verdeel de pompoen er dakpansgewijs over. Schep er daarna de paddenstoelen bovenop en eindig met plakken chaumes. Vouw nu de randen over de vulling. Garneer met blaadjes salie.
- Besmeer de randen met het losgeklopte ei.
- Draai de temperatuur van de oven nu naar 200 graden. Zet de pompoengalette 35-40 minuten in de oven.
- Laat de pompoengalette kort afkoelen en snijd er mooie punten van.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Danielle zegt
Heerlijk recept! Ik heb deze gisterenavond gemaakt. En wat een plaatje, echt heel feestelijk :)
Heb je een suggestie voor een iets sterkere kaas? Dat mag van mij wel.
Ik heb er rucola met een lekkere pittige balsamico bij geserveerd.
Dankjewel voor je recept!
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen! Je kunt taleggio proberen volgende keer. Of anders een boerenbrie / camembert achtige kaas. Xxx