Robuuste roggecrackers die eigenlijk mooi rond moesten worden, maar door mijn ongeduld werden ze wat grillig van vorm. Ze waren te lekker om niet met jullie te delen. Wat doe je dan? Dan noem je de crackers gewoon robuust.
Slimmerik
Ik vond mezelf een behoorlijk slimmerik toen ik deze roggecrackers bakte en bedacht dat het niet zomaar crackers waren. Nee,het zijn robuuste roggecrackers. Want zeg nou zelf, zodra er robuust/ambachtelijk/biologisch/huisgemaakt/eco/lokaal voor, na, tussen of achter een gerecht staat, is het gewoon veel lekkerder. Dit is absoluut niet sarcastisch bedoeld, want bij mij is dat gewoon echt het geval. Als ik op een menukaart ambachtelijke gebakken brood zie staan, belegd met kaas van de lokale kaasboer, dan smaakt dat een stuk beter dan een boterham met kaas. Stom misschien, maar het is nog eenmaal zo.
Terug naar de crackers. Het was nog vroeg in de ochtend toen ik ineens bedacht, dat ik roggecrackers wilde bakken. Dat stond al een tijdje op mijn wensenlijstje, maar het kwam er niet van. Dus in plaats van aan mijn administratie beginnen, mail wegwerken en allerlei van dat soort noodzakelijke kwaden, dook ik de keuken in. Wat mij betreft het meest logische om te doen op zulke dagen. In één van mijn lievelingskookboeken van Sophie Dahl stond een recept voor roggecrackers wist ik mij te herinneren. Het klonk allemaal vrij eenvoudig. En dat was en is het ook heus, maar het was allemaal stiekem wat meer werk dan gedacht.
Platte rondjes
Zoals zo vaak begon ik aan het recept zonder het eerst te lezen. Ik kwam erachter dat het deeg eerst moest rijzen. Daarna het deeg opnieuw kneden, kleine bolletjes van maken en stuk voor stuk, met de deegroller, tot zo plat mogelijke ronde pannenkoekjes rollen. Wellicht overdrijf ik het nu een beetje, maar oké. Dat rollen ging nog wel, maar perfecte rondjes werden het niet. Bij lange na niet. Normaal ben ik niet zo’n opgever, maar na cracker één besloot ik dat hele perfect te laten voor wat het was. Ik rolde alsof mijn leven er vanaf hing en sommige sloeg ik gewoon plat, want dat werkte ook. Ik kreeg zelfs een beetje plezier. En moest vooral lachen om de oerlelijke vorm van de roggecrackers. De vorm was niet zoals ik bedacht had, maar het ging om de smaak. Ik besloot de crackers een kans te geven. Lelijk of niet, de smaak was het belangrijkste.
Eenmaal afgebakken en afgekoeld, nam ik een hap van mijn eerste zelfgemaakte roggecracker. Niet de mooiste maar wel de lekkerste. In een paar dagen tijd at ik ze allemaal zelf op. Rogge combineert zo goed met de venkelzaadjes die erin zitten. Ik twijfelde nog even of ik het recept wel of niet met jullie moest delen. Nee, ik zeg het verkeerd. Het recept wilde ik wel delen, maar dan opnieuw gemaakt voor de perfecte rondjes en de perfecte foto. En toen dacht ik, waarom eigenlijk? Ze zijn goed zoals ze zijn. Lekker, heel lekker zelfs en een beetje grillig van vorm. Ik noem ze gewoon robuust.
Robuust roggecrackers met venkelzaad
Voor circa 15 crackers
Dit zit erin:
- 7 gram gedroogde gist of 25 gram verse gist
- 250 milliliter warm water
- 2 theelepels venkelzaad
- 1 theelepel honing
- 1 theelepel zout
- 50 milliliter olijfolie
- 100 gram roggemeel
- 100 gram havervlokken
- 125 gram speltbloem
Dit heb je nodig:
- Bakpapier
- Keukenmachine of mixer met een beslagkom
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en kneed 5 minuten met de deeghaken tot een samenhangend deeg.
- Laat 15 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor 180 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
- Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het in kleine gelijke bolletjes en rol met de deegroller uit tot dunne ronde pannenkoekjes. Netjes of een tikkeltje robuust zoals ik ;-).
- Leg ze op de bakplaat en 8 tot 10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Laat even afkoelen en beleg dan met het beleg naar keuze.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marianne zegt
Deze ga ik ook maken! Ben dol op rogge en bak mijn eigen spelt/roggebrood.
En niets mis met de vorm. Dat hoort gewoon zo :)
Demi | DE KOOKFABRIEK zegt
Leuk om een keer zelf crackers te bakken. Venkelzaad erin lijkt me heerlijk!
Omar Boussaïd zegt
Ziet er heerlijk uit, wel zonde van de rogge. De vitaminen en mineralen van rogge komen namelijk het beste tot haar recht als ze gegaard worden in een niet al te hete oven ipv. gebakken.
Sandra zegt
Oeh, dit ziet er niet verkeerd uit! Ik ben dol op crackers, dus deze zal ik ook erg lekker vinden gok ik. Ben benieuwd naar hoe het smaakt met de venkelzaad en rogge.