Of je deze plaattaart met pompoen, pittige salami en taleggio nu als hoofdgerecht of als borrelhap eet, eigenlijk maakt het niets uit, want het smaakt altijd even goed. Mooie rode wijn erbij en het feest is compleet.
Spontaan gerecht
Het was al een tijdje geleden dat ik dit had. En dat is jammer, want ik word er altijd super blij van. Je denkt nu misschien, waar heb je het over? Spontaan een gerecht bedenken, met wat er nog in de koelkast lag en dat combineren met wat nieuwe ingrediënten. Bij deze plaattaart met pompoen wat het gelukkig weer eens prijs. Na het afronden van een opdracht vond ik een rol bladerdeeg in de koelkast. Ik kwam ook nog halve pompoen tegen en bedacht me dat dit wel lekker zou smaken met pittige salami, salie, en taleggio. Deze Italiaanse roodschimmelkaas is behoorlijk sterk van smaak. Vind ik dan. Ik houd daar van.
Ik kocht alle ingrediënten op een regenachtige zaterdagmiddag bij José van La Bella Cucina. Ik had een vrije dag en verveelde me ’s ochtends al. Zo gaat dat soms met vrije tijd. Ik besloot dus lekkere dingen te kopen en te gaan koken. Het idee was om dezelfde avond de plaattaart met pompoen te maken. Met de nadruk op ‘het idee.’ Ik ken mezelf wel een beetje. Van dat idee kwam niets meer terecht.
Rozig en roze wangen
Bij José at ik een lekker Italiaans broodje met cappuccino. Een goede bodem, want ik wandelde nog even binnen bij de wijnproeverij van Vitanova. Proefde wijnen, vond er wat van, deed interessant en maakte aantekeningen. At wat kaasjes, proefde nog een paar wijn, schonk mijn proefglas regelmatig bij. Misschien net iets voller dan je normaal doet als je wijn proeft en snackte verder. Echt een heerlijk middag. Rozig en met rode wangen kwam ik thuis. Het enige was ik wilde was lekker op de bank hangen en stiekem had ik geen zin meer om te koken. Daarom haalden we frietjes. Met Mexicano. Mega fout, deze snack, maar echt mijn favoriet. Wel met veel mayo en curry.
pompoenpuree
Een week later kwam het er uiteindelijk toch nog van. Ben ik even blij. Deze plaattaart met pompoen, pittige salami, taleggio en salie, is namelijk mega lekker. Qua smaak lijkt het ook wel een beetje op een pizza, maar dan met bladerdeeg. Het maken ervan is eigenlijk zo gepiept. Je smeert het bladerdeeg in met pompoenpuree. Die is goed op smaak door het toevoegen van wat plakjes taleggio. Daarna krokant gebakken pittige salami, de rest van de taleggio en salie erop. Even de oven in en genieten maar.
Plaattaart met pittige salami, taleggio en pompoen
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 400 a 500 gr pompoen, geschild en in blokjes
- Zout
- Zwarte peper
- 1 teen knoflook
- 150 gr taleggio, in plakken
- 2 el crème fraîche
- 150 gr pittige salami, in dunne plakken
- 1 rol bladerdeeg
- Bosje salie
- 1 ei, losgeklopt
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kook de stukjes pompoen samen met een teen knoflook en wat zout gaar in zo’n 10 minuten. Giet de blokjes pompoen af en doe terug in de pan. Voeg een paar plakjes tallegio en de crème fraîche toe. Stamp tot een puree. Breng op smaak met zwarte peper en zout.
- Bak ondertussen de plakjes pittige salami, in een droge koekenpan, krokant. Haal uit de pan en zet weg.
- Rol het bladerdeeg uit en smeer in met de pompoenpuree. Houd 4 cm aan de randen vrij.
- Beleg de plaattaart met taleggio, plakjes pittige salami en salie. Bestrijk de randen met ei, vouw ze om en bestrijk ook de bovenkant met ei.
- Zet de plaattaart 15-20 minuten in de oven of tot de randjes goudbruin zijn.
♥♥♥ Ben jij horeca- of foodondernemer?
Wil je een succesvollere zaak?
Meer omzet?
Meer naamsbekendheid?
Een grote bereik op social media met volgers die je zaak met eigen ogen willen zien?
Meer gasten? Die ook nog eens terugkomen?
Ik kan jou hier super goed bij helpen? Tijd voor actie! Meld je aan voor een gratis inspiratiesessie. Samen bekijken we dan waar voor jou de kansen liggen! ♥♥♥
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie