Zolang het nog kan en zolang het seizoen nog loopt, adviseer ik je zoveel mogelijk witte asperges te eten. De klassieke bereidingen zijn heerlijk, maar deze witte aspergesalade met Hollandse garnalen en knoflook toast mag er ook zijn. Presenteer alles op een grote schaal en laat iedereen zelf zijn of haar bordje samenstellen.
Uitgebreid diner
Dit recept ontwikkelde ik voor Pinksterfolder van Agrimarkt. Het leuke aan dit soort projecten is dat je na al het harde werken op zo’n dag ‘s avonds aanschuift voor een uitgebreid diner. Als dank voor je inzet. Oké wel zelf gemaakt, maar toch. Het is niet dat ik dan na een werkdag nog de keuken in moet duiken. En dat is eigenlijk best ideaal.
Laatst had ik ook zo’n project. Zeven gerechten gemaakt, gestyled en gefotografeerd. Dat betekende een tafel vol eten. Wel een beetje veel voor twee personen, maar omdat mijn planning nogal ambitieus was, nodigde ik niemand uit om aan te schuiven. Zou lullig zijn als ik nog tot laat door zou moeten werken, terwijl mijn gasten al met mes en vork op tafel bonkten omdat ze zo’n trek hadden. Nu was ik eerder klaar dan verwacht en zelfs gehoopt.
Rond zes uur stond er dus een koningsmaal op tafel en was het huis ook al aan kant. Ons afvragende wat we met al het eten moesten doen, stopte er een scooter voor de deur met daarop vrienden. Ze kwamen spontaan even buurten. Nou, schuif maar aan dan. En dat gebeurde. Voortaan ga ik elke avond zo uitgebreid koken, in de hoop dat er steeds mensen voor de deur staan om mee te eten haha.
Witte aspergesalade
De salade met witte asperges op deze foto at ik echter helemaal alleen op. Ik denk dat het één van de lekkerste salades is die ik in tijden maakte. Alles waar ik dol op ben zit erin. Hollandse garnalen, witte asperges, parmezaanse kaas, knapperig knoflook toast. Yes dit was echt goed. En eigenlijk best eenvoudig te maken. Stel het seizoen van de witte asperges is voorbij, gebruik dan groene asperges. Net zo lekker. Of bijna dan.
Witte aspergesalade met Hollandse garnalen en knoflooktoast
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 kg witte asperges, uiteinden verwijderd en geschild
- Snuf zout
- 2 tl suiker
- 25 gr roomboter
- 1 stokbrood, in plakken
- 2 tenen knoflook
- 200 gr Hollandse garnalen
- Peper
- Zout
- 75 gr veldsla
- 75 gr rucola
- 1 citroen
- Olijfolie
- 50 gram Parmezaanse kaas, grof geschaafd
- 4 takjes dille, fijngehakt
- Tuinkers
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op de grillstand.
- Breng een grote pan met de asperges in ruim water aan de kook. Voeg een flinke snuf zout, suiker en een klont boter toe.
- Kook de asperges in zo’n 10 tot 15 minuten beetgaar. Zodra de asperges gaar zijn, haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op wat keukenpapier.
- Rooster de plakken stokbrood aan beide kanten bruin, onder de grill. Laat ze kort afkoelen en smeer daarna in met een teentje knoflook.
- Meng de Hollandse garnalen met mayonaise en peper en zout.
- Verdeel rucola en veldsla op een schaal. Leg ook de witte asperges erbij. Besprenkel met olijfolie en citroensap. Voeg de
- Hollandse garnalen en de Parmezaanse kaas toe. Verdeel wat fijngehakte dille en tuinkers over de salade.
- Serveer met de plakken toast en extra olijfolie.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Marja zegt
Dit is een superlekkere salade. Wij hebben door de mayonaise nog wat gedroogde dilletopjes gedaan, wat citroensap en wat paprikapoeder. I.p.v. rucola hebben we babyspinazie gebruikt en over de toast een klein beetje parmezaanse kaas.