Is het al borreltijd? Maak eens een Zeeuwse borrelplank met verschillende kaas en vleeswaren, knapperige augurkjes en knabbelspek! En een flinke schep boerenmosterd.
Lievelingsmoment
Voor wie mij een beetje kent, of zo af en toe een blog van mij leest, weet dat ik dol ben op borrelen. Borreltijd is mijn lievelingsmoment van de dag. Als ik het voor het zeggen had, begon de dag al met borrelhapjes. Niet per se met wijn. Alhoewel een glas wijn in de ochtend best goed smaakt, als je de avond ervoor de bloemetjes flink hebt buiten gezet. Op Lowlands ontbeten we met kaasbroodjes en wodka cola. Of op vakantie in de zon bij het zwembad, lust ik rond tien uur best een alcoholische versnapering.
Denk nou niet dat ik dit elke ochtend doe, of dat de cappuccino’s, die ik wel eens deel op Instagram, steevast voorzien zijn van een shot van het een of het ander. Echt niet!
Vlammetjes
Borreltijd dus. Ik word dolgelukkig van planken met daarop allerlei lekkere hartige lekkernijen. Stiekem knap ik af op borrelplekken met enkel bitterballen en vlammetjes op de kaart. Begrijp me niet verkeerd, een vlammetje op z’n tijd gaat er echt wel in. Bitterballen, vooral die pure rundvlees varianten, vind ik verrukkelijk. Die romige ragout gevallen trouwens niet. Het mag wel wat creatiever. De frituur kan ik thuis ook aangooien als ik wil.
Borreltijd
Zodra ik kaas en charcuterie zie, dan gaat mijn hart sneller kloppen. Vooral als het nog wat aangekleed wordt met iets van knapperige groentjes, smeersels, dipjes of chutneys. Gelukkig realiseren steeds meer restaurants hoe belangrijk borreltijd eigenlijk is. Dat maakt mij dan weer blij.
Wedje opleggen
Je hoeft natuurlijk niet altijd de hort op voor een borrel met lekkers. Het is ook leuk om thuis ook uitgebreid te borrelen. En eerlijk, ik maak liever allerlei borrelhapjes en goed gevulde planken dan dat ik uitgebreid kook. Nee, dat is niet helemaal waar misschien. Ingewikkelde gerechten koken of uren in de keuken staan doe ik ook graag, maar van een borrelplank geniet je langer of zo. Een voorgerecht is snel op. Je bord met hoofdgerecht is zo leeg. Dus als ik je uitnodig om te komen eten, kun je er best een wedje opleggen dat je hapjes krijgt.
Zeeuwse kaas en worst
Voor Vers op Walcheren ging ik aan de slag met een borrelplank vol Zeeuwse lekkernijen. Deze online SRV wagen werkt onder andere samen met Kaasboerderij Schellach en Slagerij Wisse. Een kaasboer en slagerij op het Zeeuwse eiland Walcheren met echt Zeeuwse producten. Ik koos voor jong belegen geitenkaas en oude kaas. Qua vleeswaren ligt er Zeeuws spek en grilworst van eigen makelij op de plank. En natuurlijk knabbelspek. Knapperig uitgebakken spek, krakend in je mond en lekker zout. Flinke schep Tons mosterd om te dippen en wat zure augurkjes.
Met één druk op de knop leg je alle ingrediënten voor dit plankje Zeeland in je winkelmandje. Met een beetje geluk is het morgen in huis. Lijkt je dat wat? Bestellen doe je hier.
Geen Zeeuwse kaas, vleeswaren en mosterd voorhanden? Onder het recept geef ik nog wat suggesties.
Borreltijd! Zeeuwse borrelplank
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 100 gram Zeeuws spek
- 100 gram grilworst naturel, in plakjes
- 250 gram jong belegen geitenkaas, in blokjes
- 250 gram oude kaas, in blokjes
- 100 gram knabbelspek
- Tons Boerenmosterd
- Augurkjes
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Plank voor het serveren
Zo maak je het:
- Leg de kaas, Zeeuws spek en grilworst op een serveerplank.
- Verdeel daar de knabbelspek en augurkjes tussen.
- Schep een klodder Tons Boerenmosterd op de plank en borrelen maar!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Vers op Walcheren. Lees hiervoor mijn disclaimer.
Karin van Damme zegt
Ziet er heel mooi en lekker uit! Alleen de geitenkaas die schellah heeft komt bij boederij Arne uit Arnemuiden vandaan. Ook uit de regio! We genieten van je recepten en leuke advies om ergens naar toe te gaan!
Stefanie zegt
Dat is waar ja! Schellach verkoopt het wel, maar maakt zelf enkel koemelkkaas. Bedankt voor je mooie compliment!