Wist je dat zelf bechamelsaus maken helemaal niet moeilijk is? En het is ook nog eens veel lekkerder dan de kant-en-klare sauzen. Vandaag deel ik mijn recept met je en vertel ik over de eerste keer dat ik deze saus maakte.
Uit een zakje
Vroeger, toen ik niet beter wist, dacht ik dat bechamelsaus uit een zakje kwam. Dit stamt uit de tijd dat ik liever spaghetti carbonara at dan mijn moeders zelfgemaakte bolognesesaus. En dan geen carbonara met ei en spek, maar een romige saus met stukjes gedroogde ham of spek uit zo’n zelfde pakje. Jak!
Wat kan er veel veranderen in al die jaren en wat ben ik blij dat ik inmiddels culinair iets beter opgevoed ben. Tien jaar geleden maakte ik voor het eerst zelf deze Italiaanse roomsaus. Dat weet ik nog als de dag van gister. Het was namelijk de tweede date met mijn lover. We waren al uit eten geweest en een week later aan mij de taak om een waar veroveringsdiner op tafel te toveren. Hij mocht kiezen en wilde graag lasagne.
Bloemsmaak
Perfectionist als ik ben, wilde ik natuurlijk het beste van het beste op tafel zetten. Ik schakelde vriendin Loets in. Iemand die half Italiaans is kun je wel een recept voor lasagne vragen. En in lasagne hoort bechamelsaus. In feite is het super simpel om de saus te maken. Belangrijk is wel dat je de boel nog even laat doorkoken. Dat deed ik in het begin niet altijd wat resulteerde in een vieze bloemsmaak aan de ovenschotel. Dat is gewoon zonde.
De laatste jaren neem ik de taak van het zelf bechamelsaus maken nog net wat serieuzer. De melk laat ik eerst trekken met allerlei smaakmakers. Knoflook, tijm, sjalotjes en laurier. Met die melk maak ik dan de saus. Wordt het nog lekkerder. Als je dat teveel gedoe vindt, skip het dan.
Zelf bechamelsaus maken
Voor circa 1 liter saus
Dit zit erin:
- 1 liter melk
- 1 sjalot, zonder schil en gehalveerd
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes verse tijm
- 1 teen knoflook, zonder schil en gekneusd
- 100 gram roomboter, ongezouten
- 100 gram bloem
- 1 theelepel nootmuskaat
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Steelpan
- Zeef
- Garde of houten lepel.
Zo maak je het:
- Breng de melk aan de kook in een steelpan, samen met de sjalot, tijm, laurier en knoflook.
- Haal de pan, zodra de melk kookt, van het vuur. Laat 30 minuten trekken. Zeef daarna de melk.
- Was de steelpan af. Smelt hierin de boter op laag vuur.
- Voeg de bloem toe en bak 4 minuten. Blijf voortdurend roeren en laat het vuur laag, zodat de bloem niet bruin verkleurd.
- Schenk de melk er geleidelijk bij. Blijf roeren, zo vormen zich geen klontjes. Dit kan met een houten lepel of met een garde.
- Laat al roerend 5 minuten koken of tot de saus mooi glad en dik is.
- Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- Gebruik direct voor bijvoorbeeld lasagne. Voor later gebruik dek je het oppervlak af met wat bakpapier of plastic folie, om te voorkomen dat er zich een vel vormt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Lieke Boere zegt
Ik maak het altijd zelf, en met oude melk. Als de saus klaar is de kruiden er evt. bij. Gaat prima en is veel makkelijker! Maar de jouwe is vast veel lekkerder!!!!!!!
Lieke Boere zegt
!Ik bedoel” koude” melk
Lieke Boere zegt
Je blog is trouwens zeer inspirerend! Ik lees het graag!
Stefanie zegt
Haha ik dacht al, oude melk? Ga dat ook eens proberen. Super leuk dat je mijn blog zo graag leest. Liefs!
Jonna@Burgertrutjes zegt
Dit ga ik een keer proberen!
Stefanie zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt.