Kaasfondue van Mont d’Or uit de oven. De bereiding is zo simpel. Het idee geweldig en de smaak fantastisch. Probeer het maar eens uit. Vandaag vertel ik hoe je deze minikaasfondue maakt.
the next level
Als je tegen mij zegt dat er gesmolten kaas door mijn aderen loopt in plaats van bloed, geloof ik je direct. Kaas is al fantastisch, maar warme en gesmolten kaas is the next level. Als kind was ik al dol op kaas. Elke week kwam de kaasboer aan de deur en natuurlijk mocht ik altijd een plakje proeven. Ik zing wel eens: “Een kaasie voor Van der Maasie (mijn achternaam).” Voor jullie helemaal niet grappig misschien, maar ik kan er altijd behoorlijk om grinniken. Oké, hard op lachen.
Ik weet best aardig wat van eten, bijzondere gerechten, speciale kazen enz, maar tot vorig jaar had ik nog niet gehoord van Mont d’Or. Dankzij mijn Kerstopdracht voor Agrimarkt ontdekte ik deze heerlijkheid. Mijn leven is sindsdien nooit meer hetzelfde geweest. Wat is er dan zo speciaal? Vraag je je wellicht af. Leuk dat je het vraagt. Zet de Mont d’Or twinig minuten in de oven, snijd de bovenkant eraf en je hebt een super lekkere kaasfondue. De binnenkant van de kaas smelt compleet waardoor je er heerlijk je brood in kunt dippen. Het wordt dan ook wel een lepelkaas genoemd, afkomstig uit de Jura. De smaak is fluweelzacht. Minder uitgesproken dan bijvoorbeeld camembert. Daar heb ik snel genoeg van. Bij de Mont d’Or eet ik liever wat extra ;-)
Serveer erbij wat jij lekker vindt. Misschien wel enkel brood. Ik koos ervoor om ook wat groente bij de kaas te eten. Kort gekookte bloemkool, gefermenteerde wortels, blaadjes kropsla, augurkjes en ook wat plakjes beenham. Zeeuws spek smaakt er ook goed bij trouwens. Witte druiven, broccoli, tomaten, vijgen… Ach bijna alles is heerlijk met deze gesmolten kaas. Heb jij dit al wel eens geproefd?
Kaasfondue van Mont d’Or uit de oven
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 2 Mont d’Or kaasjes
- 4 takjes rozemarijn, de steeltjes in stukken gesneden
- 6 takjes tijm
- 3 tenen knoflook, in stukken
- Scheut witte wijn
- Lekkers op te dippen naar keuze: bloemkool, aardappel, broccoli, tomaat, augurk, beenham, Zeeuws spek, sla, wortel enz.
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal de kaas uit de verpakking en haal het deksel eraf. Deze gebruik ik als onderzetter bij het serveren.
- Prik de bovenkant van de kaas in met een vork. Duw de stukjes rozemarijn, takjes tijm en stukken knoflook in de kaas. Schenk er een scheut witte wijn over.
- Zet de kaas zo’n 20-25 minuten in de oven of tot de kaas helemaal zacht is en de bovenkant licht goudbruin kleurt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Enne De Haan zegt
Ik vind dit een WOW! Thanks voor dit leuke originele idee!
Stefanie zegt
Graag gedaan. Het is zo MEGA lekker!