Een van de bekendste desserts is toch wel tiramisu. Het leuke van dit Italiaanse toetje is, dat je er zo makkelijk je eigen twist aan geeft. Gebruik in plaats van Amaretto eens Limoncello of zoals ik doe, Licor 43. Samen met de vanille en pure chocolade is dit een nagerecht waar je indruk mee maakt op je gasten. Serveer in een leuk glazen weckpotje of in een grote schaal. Wat je ook kiest, smaken doet het toch wel.
Eerste keer
De eerste keer dat ik tiramisu at, kan ik me nog heel goed herinneren. Ik kende Ruub net leren hij kookte voor het eerst voor mij. Ook tien jaar geleden ging de liefde bij mij al door de maag. Hij maakte zijn variant van de liefdespasta. Nog steeds één van mijn lievelingsrecepten. Zodra mijn lover kookt, staat dit op tafel. Niet altijd natuurlijk, maar wel vaak. Dat geeft ook niets want het is nog steeds een succesnummer. Als toetje had Ruub een bak tiramisu mee. Nou ben ik niet zo’n zoetekauw. IJs sla ik liever over, vla of alle andere toetjes uit het schap in de supermarkt kunnen mij niet bekoren. Ik liep er altijd straal voorbij. Nu is dat natuurlijk anders aangezien ik getrouwd met de grootste toetjeslover die er is.
Licor 43
Terug naar die tiramisu. Nog nooit had ik het Italiaanse toetje dus geproefd. Tot die bewuste avond. Ik vond het direct zo super lekker, dat ik niet snapte dat ik het niet eerder had gegeten. In die jaren die volgden at ik regelmatig, maar maakte ik het nooit zelf. Tot nu! Ik gebruik Licor 43 in plaats van Amaretto. Deze tiramisu is super eenvoudig en vooral snel gemaakt. Ik doe het in glazen weckpotjes. Dat ziet er leuk uit. Je maakt het net zo makkelijk al in de ochtend. Het enige wat je ’s avonds nog hoeft te doen is de boel uit de koelkast te pakken en te garneren met schaafsel van pure chocolade.
Snelle tiramisu met Licor 43 en vanille
Voor 6 tot 8 personen
Dit zit erin:
- 5 eieren, gesplitst
- 180 gram witte basterdsuiker
- 250 gram mascarpone
- 1 vanillestokje
- 250 milliliter koude koffie
- 3 eetlepels Licor 43
- 36 lange vingers
- 75 gram pure chocolade, gehakt
- Optioneel: cacaopoeder
Dit heb je nodig:
- Gebruik je glazen potjes voor de tiramisu? Dan heb je er 8 nodig. Gebruik je een schaal? Kies dan voor 25 x 25 centimeter.
- Beslagkom
- Garde
- Ondiepe bak
Zo maak je het:
- Klop de eidooiers met de witte basterdsuiker tot de suiker helemaal is opgelost en het mengsel licht en luchtig is. Als je je garde optilt, moet het er als dikke stroop vanaf lopen. Voeg de mascarpone en het merg van het vanillestokje erdoor.
- Sla in een andere kom, de eiwitten stijf. Schep door het mascarponemengsel.
- Schenk de koffie in een ondiepe bak en roer de Licor 43 erdoor. Doop de lange vingers erin. Zorg dat ze goed doordrenkt zijn van de koffie.
- Bedek de bodem van je schaal met lange vingers. Verdeel daarover een laagje van het mascarponemengsel. Leg er een tweede laag lange vingers op en eindig met een laag mascarpone.
- Strijk de bovenkant glad, dek af en zet minimaal 3 uur in de koelkast.
- Verdeel vlak voor het serveren de pure chocolade en eventueel wat cacaopoeder over de tiramisu.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Daphne zegt
Ja tiramisu is sowieso heerlijk, maar het caramel achtige liqor 43 geeft er ongetwijfeld een heerlijk zoet smaakje aan.