“Stefanie, jij eet zeker nooit vette snacks zoals frikandellen?” Ha. Heb je het mooi mis. Nog niet zo lang geleden kreeg ik het stempel vreetzak van een vriendin en dat klopt wel. Ik hou van eten. Super gezond, maar ook mega mega slecht. Als in dichtslibbende aderen slecht. En ondanks dat ik me regelmatig laat gaan, zit ik beter in mijn vel dan ooit. Viel ik vorig jaar 4 kilo af en ben ik nooit meer op dieet. Dit klinkt toch als de ideale wereld?
Vandaag vertel ik over mijn liefde voor een vette hap en mijn zeer bijzondere eetgewoontes. Benieuwd wat ik dan zoal eet, hoe ik ervoor zorg dat ik me niet op hoef te geven voor obese en een paar wijze woorden over zelfliefde? Lees snel verder.
Vette hap
Een vette hap. Ik hou ervan en laat het me geregeld smaken. Ik vind dat helemaal niet zo erg op z’n tijd. Mijn smaak gaat van mega gezond naar ultieme slechte en vetten happen en alles wat er tussen zit. Af en toe eet ik het liefste vette zooi. Van die dingen waar alleen maar ingrediënten inzitten. waar ik normaal mijn vraagtekens bij zet. Soms vraag ik me af hoe dat komt. Ik maak het liefste alles zelf en eet het liefst zo puur mogelijk. Maar af en toe heb ik van die ultieme cravings naar troep.
Elke dag een groene smoothie verveelt en elke dag een frikandel speciaal net zo goed. Daarom zoek ik de gulden middenweg. Als je denkt dat ik louter leef op avocado toast, buddah bowls en meer hip voer heb je het mis. Ik denk serieus dat ik wel elke dag friet kan eten. Wel van Meijers in Vlissingen. Een beetje fout en een beetje slecht, daar hou ik van. Een mexicano met mayonaise en curry maakt me net zo gelukkig als een culinaire maaltijd in een restaurant met michelinster. Ongeveer dan. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan het moment enzo.
Fout = lekker
Ik lust eigenlijk alles wat slecht voor je is. Kaasbroodjes bijvoorbeeld. Met zo’n prutje kaas. Volgens mij heeft het weinig met echte kaas te maken, maar dat maakt me niets uit. Mini frikandellen, daar gaat mijn hart sneller van kloppen maar ook van een zak hamkaas chips, het liefst een beetje taai of een hap mayonaise uit de pot. Vroeger deed ik ook wel eens frikandellen in de magnetron. Echt te goor eigenlijk. Dan at ik zo’n grauwe en grijze worst na het stappen. Of een fout broodje bal van de pomp. Je weet wel op zo’n klef wit puntje. En wat dacht je van chips met een dipsaus of drie dubbele lagen kaas op wat dan ook. Haha je merkt het, I love bad food.
Ik zie op Instagram natuurlijk vaak accounts voorbij komen met meiden die allemaal perfect eten. Of de eetdagboeken in magazines die allemaal iets te keurig zijn ingevuld om geloofwaardig te zijn. Eerlijk gezegd word ik daar misselijker van dan van vier snacks van de frietboer. Je maakt mij niet wijs dat je elke week leeft op drie blaadjes sla, een halve plak bananenbrood met een dun laagje kokosolie, blissballs van dadels en een kop golden milk. Bij dat laatste krijg ik andere associaties, die ik hier maar niet opschrijf. Dan kies ik nog liever voor die grauwe grijze worst ;-). De online wereld lijkt zo perfect en dit zorgt voor onnodige hoge druk zorgt bij jonge meiden en gevoelige vrouwen.
Dik
Ik ontzeg mezelf niets. Ik heb ook een tijd veel gezonder gegeten dan ik nu doe. Panisch voor brood, pasta en aardappels, want daar word je dik van. Gelukkig kan ik weer ademhalen. Inmiddels denk ik normaal en weet ik dat je dik word als je meer eet dan verbrandt ;-). Wat een opluchting zeg. Vooral omdat het dus eigenlijk heel simpel is. Als je maar zelf een beetje blijft nadenken. En vooral luistert naar je lichaam, want intuïtief eten is mijn ‘redding’ geweest.
En dat betekent dat ik soms dus vijf stroopwafels achter elkaar eet. Om me daarna te buiten te gaan aan chips met een dipsaus, twee borden avondeten en nog een punt chocoladetaart. Die dagen zijn er. Af en toe. Soms wat vaker dan andere tijden. Maar het allerbelangrijkste hierin is, dat ik altijd weer terug pak naar mijn basis. En dat is toch echt gezond eten en sporten. Luister naar je lichaam.
intermittent fasting
Sinds vorige zomer, sport ik elke week met een personal trainer en dat heeft echt een hele hoop voor me veranderd. Sporten is ineens leuk en ik zie gewoon heel veel resultaat. In hoe ik eruit zie, maar nog wel meer in hoe ik me voel. Het was Wesleys idee om te starten met intermittent fasting. Dat betekent dus dat ik niet meer ontbijt. Eigenlijk leek het me niets, maar ik besloot het toch een kans te geven. Ik wilde fitter worden, maar niet op dieet. Dit bleek de oplossing. Ik eet pas vanaf twaalf uur in de middag, tot een uur of acht in de avond. Daardoor eet ik minder, maar nog wel alles waar ik trek in heb. Het mooie is dat ik me veel fitter voel gedurende dag. Bizar toch?
Voor het eerst in mijn leven heb ik niet meer het gevoel dat ik nog veel meer wil afvallen. Ik woog 67 kilo toen ik startte en mijn doel was om 59 te wegen. Ik ben 1.62m dus op zich is dat niet heel weinig. Nu weeg ik 63 en weet je? Ik vind het eigenlijk wel prima. Ik zit lekker in mijn vel, al mijn kleding zit goed, ik kan alles aan wat ik leuk vind – kon ik voorheen ook wel, maar in een broek met panterprint voelde ik me een jaar geleden echt doodongelukkig. Dat merk ik ook echt aan de kleding die ik koop. Het is allemaal veel kleurrijker en opvallender. Het gaat eigenlijk ook gewoon om houden van wie je bent. Jezelf accepteren zoals je bent. Die wijsheid had ik als puber en twintiger willen hebben, maar ik ben dolblij dat ik het nu weet en vooral ook voel. Ik vind mezelf mooi en goed zoals ik ben.
Geluksgevoel
Ja hoor, ik heb een grote voorliefde voor slecht en vet eten. Maakt me dat een ongezonder mens? Lijkt me niet. Want daar komt ie, zolang je het niet elke dag eet valt het heus allemaal wel me. Ik eet wat ik lekker vind en dat maak mij gelukkiger dan mezelf alles ontzeggen. Dit geluksgevoel is alleen maar heel goed voor je. Zolang je niet doorslaat. Balans, daar draait het om. Balans is suf, truttig, stom en saai, maar het zorgt er wel uit dat ik weg blijf bij obesitas. Dus nou ja prima, dan is het maar zo.
♥♥♥ Ben jij horeca- of foodondernemer?
Wil je een succesvollere zaak?
Meer omzet?
Meer naamsbekendheid?
Een grote bereik op social media met volgers die je zaak met eigen ogen willen zien?
Meer gasten? Die ook nog eens terugkomen?
Ik kan jou hier super goed bij helpen? Tijd voor actie! Meld je aan voor een gratis inspiratiesessie. Samen bekijken we dan waar voor jou de kansen liggen! ♥♥♥
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Annemiek zegt
Gelukkig, ik ben niet de enigste foodie die als avondeten een oranje Tony eet ;)
Stefanie zegt
Haha nee hoor. Al kies ik dan eerder voor gefrituurde snackjes of chips ;-)
Ilona zegt
En zo hoort het ook! Lekker genieten en balans. Ik zou mijn frikandel speciaal niet willen missen. Ik heb ook een tijdje IF geprobeerd maar at in die uren zo ongeveer net zoveel als anders dus dat werkte niet ;)
Stefanie zegt
Mmm frikandel speciaal! Wil ik ook niet missen. ;-)
Nicole zegt
Mooi artikel! Heb er héél lang over gedaan om te in te zien dat (de juiste) balans de sleutel is. Maar nooit te laat/te oud om te leren, toch?
Stefanie zegt
Het is ook echt lastig, maar als je die balans eenmaal vindt wordt het zoveel makkelijker!