Deze gepocheerde peer met sabayon bewijst dat gebakken uitjes ook heel goed samengaan met een dessert. Zeker als ze gekarameliseerd zijn. Gegarneerd met pure chocolade maakt dit een fijne afsluiter van een maaltijd.
Crispy uitjes
Voor als je het gemist hebt, de afgelopen dagen heb ik twee recepten gedeeld uit mijn 3-gangenmenu met gebakken uitjes van TOP Taste. Deze hartige topping combineert met super veel, echt heel goed. Je denkt dan in eerste instantie vast aan hartige gerechten. Althans, ik wel. De tonijntartaar met soja en avocado is net wat specialer dankzij de crispy uitjes. Ook de herderspastei met knoflook-aardappelpuree wordt bijzonder door de gebakken uitjes.
Zeezout
Maar ja een 3-gangenmenu is niet compleet zonder dessert. Toen TOP Taste mij vroeg om ook een toetje met een crispy uitjes te bedenken, heb ik me wel even achter de oren gekrabd. Heb je ooit eerder gebakken uitjes toegevoegd aan een nagerecht? Het kan zomaar van niet. Wordt het wel lekker en met welke ingrediënten dan? Dit waren vragen die zich afspeelden in mijn hoofd. Ik besloot de gebakken uitjes maar te zien als zeezout. Dat gaat ook heel goed met zoet. Ik probeerde in te denken wat daar goed mee combineerde. Eerst dacht ik aan chocolade. Een chocolade ganache taart, met door de vulling of erop, een topping van crispy uitjes. Dit kan best goed werken, maar toch kwam peer ook nog in me op.
Verrassend lekker
Het toetje op de foto is het eindresultaat. Het is verrassend lekker, dat verzeker ik je. De uitjes zijn gekarameliseerd in suiker wat ze nog krokanter maakt. Een soort salted caramel maar dan anders. Samen met peer gepocheerd in kruidensiroop en een luchtige sabayon, vormt dit toetje de perfecte afsluiter van het kerstdiner. Ik garneerde de boel met wat geraspte pure chocolade. Ik kan niet anders dan zeggen dat het een smakelijk en geslaagd experiment is. Het klinkt in eerste instantie wat gek, maar probeer het gewoon eens uit.
Gepocheerde peer met sabayon en gekarameliseerde gebakken uitjes
Voor 4 personen
Dit zit in de gepocheerde peer:
- 4 handperen, geschild
- 300 gram kristalsuiker
- 1 vanillestokje
- 3 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 liter water
Dit zit in de sabayon:
- 100 milliliter slagroom
- 4 eidooiers
- 50 gram + 1 eetlepel kristalsuiker
- 125 ml mousserende wijn, bijvoorbeeld prosecco, cava of champagne
Dit zit in de gekarameliseerde gebakken uitjes:
- 100 gram TOP-taste gebakken uitjes
- 30 gram roomboter
- 50 gram pure chocolade geraspt
Dit heb je nodig:
- Pan
- Garde
- Beslagkom
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Zet een pan op het vuur met 1 liter water, de suiker, het vanillestokje,, de steranijs en het kaneelstokje. Breng aan de kook en laat 15 minuten op zacht vuur trekken.
- Voeg de peren toe aan de kruidensiroop. Kook ze in 10 tot 15 minuten gaar. Haal uit de pan en laat uitlekken.
- Klop de slagroom met 1 eetlepel kristalsuiker lobbig op. Zet in de koelkast tot je de slagroom gebruikt.
- Breng een pan water aan de kook en zet er een hittebestendige kom op. Doe hier de eidooiers en suiker in. Klop deze kort en voeg vervolgens de mousserende wijn toe.
- Klop het geheel met een garde of handmixer 5 tot 10 minuten op. Zodra het mooi luchtig geheel is, kan de kom van het vuur.
- Blijf de sabayon kloppen tot deze weer is afgekoeld. Spatel de slagroom er voorzichtig door en zet in de koelkast.
- Smelt de roomboter in een koekenpan. Schep de crispy uitjes erbij en roer door. Voeg de suiker toe en bak al roerend 5 minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat de crispy uitjes afkoelen. Als ze koud zijn, worden de uitjes lekker knapperig.
- Schep de sabayon in 4 kommen, leg er een gepocheerde peer op. Verdeel er pure chocolade en gekarameliseerde crispy uitjes op.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor TOP Taste.
Geef een reactie