De combinatie van courgette, aubergine en tomaat verveelt bij mij echt nooit. Soms vergeet ik dit magische trio. Het was nu al weer een tijdje geleden dat ik deze drie groentes samen at. Heel stom, want het is zo lekker. En de combinatiemogelijkheden zijn eindeloos. Toen ik net op mezelf woonde stond dit drietal regelmatig bij mij op tafel. Vaak in de oven met wat olijfolie, knoflook en pasta waar ik de groentes dan door deed. Natuurlijk met veel Parmezaanse kaas. Want ja, dat hoort nou eenmaal op pasta ;-). De leftover gegrilde groentes zijn ook super op je brood. Soms bakte ik ze in de wok, maar eerlijk is eerlijk dat is best een rot klus. Zeker als je wok vol zit. Aubergine is niet zomaar gaar en datzelfde geld voor courgette. In de oven is dus de beste oplossing. Of in de grillpan, maar goed over rot klusjes gesproken..
Deze comforting ratatouille wordt deels gemaakt in de grillpan, maar laat je niet afschrikken door een ietwat luie foodblogger die grillen in de pan een rot klus noemt. Het kost even wat tijd, maar zodra je een hap van je groente neemt weet je waarom je al die plakjes aubergine hebt staan grillen. Er is bijna niets lekkerder dan goed gegrilde aubergine en dan bedoel ik ook echt goed gegrild. Gaar en zo zacht dat de aubergine een beetje uit elkaar valt. Het ruikt in huis dan naar pannenkoeken. Beetje gek misschien, maar aubergine heeft iets zoetigs en op de één of andere manier vind ik het dan altijd naar pannenkoeken ruiken. Neem vooral even de tijd om deze comforting ratatouille te maken. Zo’n zondagmiddag is daar perfect voor. Of je maakt het ‘s ochtends al, want een ratatouille die even heeft gestaan, is nog lekkerder.
Ik maakte deze variant van de ratatouille met aardappel voor het eerst en verkruimelde de geitenkaas als laatste eroverheen. We hadden nog een hoop groente over. Perfect voor de lunch en toen kwam ik erachter dat het nog wel lekkerder is om de geitenkaas even mee te warmen in oven. De geitenkaas wordt dan een beetje bruin en warm. Hmmm heerlijk!
Comforting ratatouille
Voor 4 personen
Dit zit erin:
2 courgettes, in plakken
11/2 aubergine, in plakken
1 ui, in halve ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 of 4 aardappels, in dunne plakjes
8 tomaten, in plakjes
1 blik tomatenblokken
Klein bosje verse oregano en salie
100 gram zachte geitenkaas
Olijfolie
Peper en zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit olijfolie in een pan en bak of grill de aubergine in porties tot hij bruin kleurt en zacht van binnen is. Doe de gare aubergine in een grote schaal.
Zet een wok of grote gietijzeren pan met wat olijfolie op het vuur en bak hierin de ui glazig. Voeg na een paar minuten ook de knoflook toe. Zorg wel dat de ui en knoflook niet verkleuren. Bak de courgette en aardappelplakjes nog even kort mee en verplaatst alles naar dezelfde kom als de aubergine.
Voeg ook de tomatenblokjes, salie, oregano, peper en zout toe. Meng alles goed. Schep het mengsel in een ovenschaal, besprekel met wat olijfolie en zet 30 minuten in de oven. De ovenschotel is klaar als de groente een beetje bruin verkleurd is bovenop.
Verdeel als laatste de zachte geitenkaas over de groenten.
Serveer met een groente salade en witte rijst of couscous.
Tip 1! Het is heel lekker om de geitenkaas nog even mee te bakken in de oven. Hier kwam ik pas de dag erna achter, toen ik de ratatouille als lunch at. Stiekem is dat eigenlijk nog wel lekkerder. Verdeel ongeveer een minuuut of vijf voordat de kookwekker afgaat de geitenkaas over de ratatouille.
Tip 2! De geitenkaas vervang je ook prima door feta.
Tip 3! Een dag later is dit gerecht ook nog zo lekker. Mogelijk nog lekkerder. Maak dus lekker veel zodat je er de volgende dag mee luncht
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Geef een reactie