Ik heb nu al een paar keer speltpannenkoeken getypt. Mijn laptop vind smeltpannenkoeken een beter idee. Dat snap ik dan weer niet. Wat is smeltpannenkoek? Dat bestaat toch helemaal niet? Nou goed, dat doet er helemaal niet. SPELTpannenkoeken met appel it is today.
Altijd te laat
Dit ontbijt behoort al een tijd tot mijn vaste repertoire. Eigenlijk stammen ze uit de tijd van de life changing muffins met appel en kaneel. Ik werkte destijds nog veertig uur op een kantoor en had weinig tijd om ’s ochtends uitgebreid te ontbijten. Laat staan het te maken. Dat kwam dan weer omdat ik altijd te laat uit bed stapte en nog ongeveer veertig minuten had om aan half uur naar mijn werk te rijden, mezelf aan te kleden en mijn gezicht glad te strijken. Onbegonnen werk. Dat bleek wel, want ik was vaker te laat dan op tijd. Dat haasten en gestress zo vroeg in de ochtend is zeker weten de oorzaak van mijn beginnende kraaienpootjes. Ik weet het gewoon zeker. Een mens is niet gemaakt voor wakker worden met een wekker. Wat vinden jullie?
Kaasbroodje
Even terug naar vroeger. Mijn vorige leven zeg maar. De tijd dat ik op zondag een hele middag in de keuken stond om bakjes te vullen met lunch, muffins te bakken voor een hele week, snacks klaar leggen enz. Wat een rotklus. Ik kan het mooier maken dan het is, maar wat vond ik dat altijd stom om te doen. Tot het maandagochtend was.
Mopperend kwam ik uit bed. Te laat. Meh. Nu hoefde ik alleen maar mijn bakjes uit de koelkast te pakken om de hele dag verzekerd te zijn van gezond en lekker eten. Geen bezoek aan de supermarkt. Het voornemen om iets verantwoords te kiezen en dan ineens met een kaas- én frikandelbroodje weer achter je computer te zitten. En terwijl ik dan de kruimels bladerdeeg van mijn mond veeg, trek ik nog een zak M&M’s open. Slecht. Dat gebeurde heus niet altijd hoor.
Kokosbloesemsuiker
Ook mijn ontbijt bereidde ik altijd voor. Ik vertelde al, muffins waren favoriet. Speltpannenkoeken misschien nog wel wat meer. En weet je? Ik was ze gewoon helemaal vergeten. Hoe het kwam, dat ik er weer aan dacht, weet ik niet meer, maar een paar weken geleden sloeg ik weer aan de bak. Nu ga ik voor twee wat dunnere pannenkoeken als ontbijt. Hiervoor bakte ik ze vaak dikker. Als je dit doet, is het wel echt belangrijk dat de koek goed gaar is.
Ik zoet de speltpannenkoeken met kokosbloesemsuiker. Dit hoeft niet. Ik kies dit ook niet omdat het gezonder is. Suiker is suiker, begreep ik laatst. Het is niet geraffineerd en natuurlijk, dus wel wat verantwoorder. Ik vind zelf de smaak zo lekker en dat is precies de reden dat ik het over mijn pannenkoekje strooi. Met mate ;-) Honing, ahornsiroop, basterdsuiker. Kies jouw eigen favoriet.
Speltpannenkoeken met appel en kaneel
Voor circa 10 pannenkoeken
Dit zit erin:
- 200 gram speltbloem
- 2 eieren
- 600 milliliter melk naar keuze, ik kies voor ongezoete amandelmelk
- Snuf zout
- 3 appels, geschild, klokhuis verwijderd en in dunne plakken
- Kaneel naar smaak
- Kokosbloesemsuiker naar smaak (of honing, ahornsiroop, enz.)
- Roomboter of olijfolie
Dit heb je nodig:
- Beslagkom
- Garde
- Snijplank + mes
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Meng in een beslagkom de speltbloem met de eieren, melk en snuf zout. Klop tot het een glad beslag is. Voeg als je dit lekker vindt, wat kaneel toe.
- Verhit een klontje boter in de koekenpan. Zodra deze gesmolten is, schep je wat pannenkoekenbeslag in de pan. Verdeel er plakjes appel over. Laat de pannenkoek bruin worden aan de onderkant en stollen aan de bovenkant. Draai voorzichtig om en bak ook de kant met de appeltjes bruin.
- Houd de pannenkoeken warm in de oven.
- Herhaal tot je alle speltpannenkoeken gebakken hebt.
- Garneer met wat kokosbloesemsuiker en kaneel.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie