Zelf tonijnsalade maken is echt heel makkelijk, maar oh zo lekker. Vandaag deel ik mijn favoriete recept voor dit broodbeleg of hapje bij de borrel en vertel ik over mijn uitpuilende en ongeorganiseerde voorraadkasten.
Voorraadkast
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn voorraadkast puilt uit. Pakken pasta, nieuw of halfvol, blikjes tomatenblokken, tomatenpuree, ansjovis, olijven, kappertjes, uien, sjalotten, knoflook… Ik kan nog wel even doorgaan. Al is het niet heel interessant om de complete inhoud van de kast hier nu met jullie te bespreken. Waar het op neer komt, is dat we met alles in huis makkelijk een hele tijd overleven, mocht ooit de nood aan de man zijn, Fingers crossed dat het niet zo ver komt, of course.
Alles wat ik net opnoemde, zijn van die basisingrediënten die ik altijd in huis heb. Ook mijn koelkast heeft er een aantal. Bijvoorbeeld eieren, mayonaise en verschillende soorten kaas. Als ik een keer geen zin heb in boodschappen doen, trek ik wat lades en kastdeuren open, om alsnog een degelijk hap op tafel te zetten.
Geordend en gestructureerd
Nu moet je niet denken dat die hele voorraad geordend en gestructureerd is. Het gebeurt regelmatig dat ik iets koop waarvan er nog een aantal in de kast ligt of iets juist vergeet, omdat ik dacht het nog in huis te hebben. Eerlijk gezegd is het gewoon een grote overzichtelijke zooi. Toen ik bij Albert Heijn, een keer via de app tegen mijn schatje mopperde, over de spaghetti die in het schap van de linguine lag en de linguine in het vak van de spaghettitoni, kreeg ik heel subtiel een foto gestuurd van mijn eigen schappen. Ik dimde direct in want ik kan nog wat leren van de vakkenvullers. Eén grote ontploft bende. Hier zou ik best eens een workshop in willen volgen. Organize your life of in mijn geval kitchen.
Cornichons
Iets wat ik ook standaard in huis heb is tonijn in een blikje. Vroeger koos ik altijd voor tonijn op water. Nu ga ik liever voor tonijn op olijfolie. Net wat smaakvoller. Het gaat door de pasta en couscous of ik maak er een super lekkere tonijnsalade voor op brood van. Eigenlijk is dat altijd een succes. Of ik het nu voor mezelf maak of serveer tijdens een borrel. Wat er naast mayonaise nog meer doorgaat is afhankelijk van de status van mijn voorraadkast. Kappertjes, rode ui, zwarte olijven, maar het allerliefste stukjes cornichons, of in het Nederlands, augurk. Van die kleintjes die ook zo lekker bij een plankje charcuterie smaken. Ik bedacht me dat ik nog nooit mijn recept voor tonijnsalade met jullie deelde. Wel al de tuna melt en vitello tonato. Mijn blog is stiekem niet compleet zonder, daarom vandaag zelf tonijnsalade maken volgens Little Spoon.
Zelf tonijnsalade maken
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 2 blikjes tonijn op olijfolie
- 3 eetlepels mayonaise
- 10 cornichons (mini-augurken) in stukjes
- Peper
- Zout
- Kneepje citroensap
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Kom
- Vork
Zo maak je het:
- Giet het grootste gedeelte van de olijfolie uit de blikjes tonijn.
- Meng de tonijn samen met de mayonaise en cornichons. Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.
- Voeg eventueel nog wat extra mayonaise toe, als je dat lekker vindt.
- Besmeer een geroosterde zuurdesemboterham of cracker met tonijnsalade en geniet ervan!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie