Een uitgebreid ontbijt op zondagochtend of met kerst, is eigenlijk niet compleet zonder vers gebakken scones. Ik maakte deze keer kardemomscones met orange curd en natuurlijk clotted cream. Dat was zo lekker, daarom deel ik het recept met jullie.
Zondagochtend
Ik ben soms best een beetje gemeen en flauw. Op vrijdag of zaterdag vraag ik nog wel eens aan mijn lover wat hij zondagochtend voor ontbijt wil. Ik vind het soms leuk om dan iets speciaals te maken. Hij zegt eigenlijk altijd iets waar ik zelf geen zin in heb, of wat ik teveel werk vind. Uiteindelijk kies ik iets wat ik zelf graag lust. Soms is dat zo klaar. Soms niet. Flauw wel hè? Want ja, waarom vraag ik het dan ook?
Speciale pannenkoeken
Negen van de tien keer antwoord Ruub iets als een stapel American pancakes, gewone pannenkoeken of scones. Pannenkoeken zijn best lekker, maar ik vind het bakken zo’n stomme klus. Zeker als je allerlei speciale pannenkoeken bakt. Met spek, met spek en kaas of alleen met kaas. Vaak staan er twee koekenpannen op het vuur om de klus zo snel mogelijk te klaren. En na een paar pannenkoeken zitten we vol. In mijn geval ben ik vaak misselijk. Dat komt dan door de pannenkoeken met drie plakken uitgebakken spek, extra kaas en heel veel stroop. Eet er daar maar eens een aantal van. Zeker weten dat je knapt.
Scones?
Scones vind ik daarentegen wel fantastisch en kan ik eten tot falen. Zo ongeveer dan. Toen ik laatst de welbekende, of misschien wel beruchte, vraag stelde over het zondagontbijt, kwam weer het voorzichtige antwoord: “Scones?” Ik vond het een goed idee. Dan niet de scones die ik altijd maak, maar een beetje anders. Omdat ik al een tijd in een kardemomfase zit, vond ik het wel een idee om kardemom aan het deeg toe te voegen. En dit keer ook geen lemon curd, maar orange curd. Tja, wat kan ik er van zeggen. Het was fantastisch, zo lekker. Natuurlijk maakte ik ook clotted cream, want scones zonder dit romige goedje is als friet zonder mayonaise. Niet compleet dus.
Ik vond, zeker zo in de winter, lemon curd net iets te fris bij de kardemom. Daarom maakte ik gewoon eens orange curd. Je raadt het vast al, gemaakt van sinaasappelen. Een mega aanrader. Het volgende curd experiment wordt met passievrucht en met iets van witte chocolade of zo… Oh yes! Nu al zin in, dus schatje, wanneer zal ik weer scones maken?
Kardemomscones met orange curd en clotted cream
Voor 12 scones en 1 flinke pot orange curd
Dit zit in de orange curd:
- 160 gr kristalsuiker
- 6 eidooiers
- 100 ml sinaasappelsap + schil van 1 sinaasappel
- 100 gr koude roomboter, in blokjes
Dit zit in de kardemomscones:
- 2-4 el suiker
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- Snuf zout
- 4 kardemompeulen, zaadjes fijngehakt of gestampt in de vijzel
- 60 g koude boter, in kleine blokjes
- 2 eieren
- 2 dl Griekse yoghurt
Dit heb je nodig:
- Steelpan
- Zeef
- Glazen pot
- Rasp
- Glas met diameter van 9 cm
- Beslagkom
- Staafmixer
Zo maak je de orange curd:
- Klop de suiker, eidooiers, sinaasappelschil en sinaasappelsap in een pan en verwarm alles op middelhoog vuur.
- Blijf goed roeren, maar breng niet aan de kook. Anders stollen de eieren.
- Haal de pan van het vuur en roer de boter door het ei- en sinaasappelmengsel.
- Zeef het mengsel en schenk in een glazen pot. Laat goed afkoelen.
- Zet in de koelkast tot de orange curd goed koud is en een dikke structuur heeft. Na een nacht heb je het beste resultaat.
Zo maak je de scones:
- Verwarm de oven goed voor op 200°C.
- Meng de droge ingrediënten met de boter en wrijf het mengsel tussen je vingers tot het op fijn broodkruim lijkt.
- Voeg de eieren en Griekse yoghurt toe en kneed snel tot een soepele deegbal.
- Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikke lap van 2 cm en steek er rondjes uit. Ik gebruik hier voor een glas met een diameter van 9 cm. Dan heb je vrij grote scones. Herhaal dit tot al je deeg op is.
- Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Niet te dicht bij elkaar want de scones rijzen flink. Voor een mooi glaasje bestrijk je ze nog met wat losgeklopt ei.
- Bak ze in 20-30 minuten in het midden van de oven tot ze licht goudbruin gekleurd zijn.
- Serveer de scones met clotted cream en een flinke schep orange curd.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie