Hallo! Hier spreekt jullie foodblogger die sinds vorige week gecertificeerd Weber barbecuer is. Wel een groentje nog hoor, maar toch. Ik volgde een BBQ workshop van Weber. Dat was leuk, leerzaam en vooral ook gewoon lekker. Benieuwd wat ik leerde? En mijn 4 x BBQ tips van een pro (of nou ja, bijna dan)? Lees snel verder.
gasbarbecue
Jarenlang hebben wij een gasbarbecue gehad. Zo’n groot geval, met pit aan de zijkant, gasbrander en een gasfles die op de meest onhandige momenten leeg was. En niet bijgevuld kon worden omdat de winkels dicht waren. Ofzo. Ik doe nu een beetje cynisch. Toen we de buitenkeuken net hadden was ik er dolblij mee. Het gaat allemaal lekker snel, want het werkt op gas dus het vuur is direct aan en heet genoeg om al je lekkere gerechten op te bakken. Toch mist het voor mij iets. De laatste tijd fantaseerde ik over een barbecue op kolen. Om vlees of groente bakken, wat dan zo’n heerlijke grill smaak heeft. Sardientjes bakken op het vel zoals ik de visjes at in Portugal. Alleen bij het idee al, loopt het water me in de mond.
slechtste huisvrouw ooit
Je moet weten dat bij ons thuis de verhoudingen redelijk traditioneel zijn. Op het gebied van barbecueën dan. Dat ik de slechtste huisvrouw ooit ben en geen boodschappentassen kan inpakken – je weet wel, zakjes met geplette rucola – heb ik het nu niet over. Als wij thuis de barbecue aansteken, is het altijd Ruben die het vuur maakt. Ook modder ik vaak maar wat aan met bereiden. Direct vuur, indirect vuur, houtskool, briketten, ik heb er weinig kaas van gegeten. Lang leven Weber. Van wie ik een echte barbecue kreeg én een workshop om dat grillen onder de knie te krijgen.
Samen met vriendin Loets rijd ik richting Baarn. De workshop is op kasteel de hooge vuursche. Die plek is magisch en zo mooi. Een groot kasteel, een vijver en een fontein die er behoorlijk zit in had. We drinken een glas wijn en zoeken een plek om straks te barbecuen.
cocktailjurk
Terwijl wij aan ons glas wijn nippen is er op het kasteel een feestje aan de gang. Swingende jazz muziek met vrolijk spelende saxofonen. Wat geroezemoes tussendoor. Ik kan er niets aan doen maar mijn fantasie draait weer op volle toeren. Ik zie mezelf al staan in een cocktailjurk, haar in de krul – zit het altijd al, maar nu netjes – hoedje op, nippend aan de champagne en proostend op het bruidspaar. Als ik naast me hoor: “Hoe gaat het met de groente?” land ik weer op aarde. Tijd om aan de bak te gaan.
gesmolten gorgonzola
We roken zeewolf op een rookplankje, laten een camembert smelten in de kortst om er vervolgens met nacho’s in te dippen – ZO LEKKER – en daarna bakken we biefstuk die we eten met geroosterde peer en gesmolten gorgonzola. Ook al fantastisch. We sluiten af met een zoete pizza. Mij iets te zoet, maar wel een leuk idee. Ik deed in ieder geval een hoop inspiratie op, om deze zomer flink te keuen.
Het is wel zo eerlijk om met jullie te delen wat ik zoal leerde. Daarom 4 x BBQ tips van een pro (of nou ja, bijna dan):
- Gebruik je barbecue als rookoven. Dat deed ik al eens, maar compleet verkeerd. Je steekt de barbecue. Als de temperatuur 110 graden strooi je flink wat rooksnippers op de kolen. Zorg dat het niet te fijne snippers zijn. Die verbranden direct waardoor je geen rooksmaak krijgt. Weber heeft grote chunks rookhout. Grote blokken die je bij de kolen legt. Die roken wel een half uur. Mega handig. Doe het deksel op de Barbecue en rook je groente, vlees, vis of wat dan ook, totdat je de rooksmaak intens genoeg vindt.
- Briketten houden heel lang de warmte vast, maar houtskool wordt warmer. Combineer die twee dus gewoon voor het beste effect.
- Tenzij je biefstuk grilt. Dit doe je op houtskool en op een temperatuur van 250 graden. Je schroeit ze in een paar minuten dicht en verplaatst de steaks dan naar indirecte hitte.
- Met een Weber kun je ook koud roken. Koud gerookte zalm, knoflook, of zout. Ook hier loopt het water me weer in de mond. Je hebt dan wel Cold Smoke Generator nodig. Om koud te roken steek je enkel de hout wat je gebruikt voor het roken aan. Zo komt er wel rook vrij, maar geen hitte. Je snapt, de Cold Smoke Generator staat nu op mijn verlanglijstje. Samen met een pizzasteen, allerhande rookhout en nog wel wat andere dingen ;-)
Ik kan niet wachten om zelf aan de slag te gaan met mijn nieuwe Weber waarbij je linkt naar de productpagina op onze website door middel van de Trackinglink die ik je laatst gestuurd heb. Houd Little Spoon in de gaten voor een hoop lekkers van de barbecue.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Coolblue & Weber.
Marie zegt
Ik heb ook altijd gebarbecued met kolen vanwege de goede smaak. Toch ben ik vorig jaar overgestapt op gas toen wij een buitenkeuken kochten. We vinden het ideaal omdat je je eten snel kan bereiden. Ook valt de smaak niet tegen!