Buiten koken op de buitenhaard van Morsø Forno, wauw ja dat is wel heel tof om te doen. Voor ‘t Zanddorp in Middelburg test ik deze haard, waar je ook allerlei lekkere gerechten op bereid. Vandaag vertel ik je er alles over, deel ik het recept voor een Tex Mex pizza en geef je tips hoe je nu de perfecte pizza bakt in de Morsø Forno. Benieuwd? Lees snel verder.
Oervrouw
Buiten koken, de laatste weken heb ik dat veel gedaan. Het was natuurlijk prachtig weer, maar ook op de dagen dat de avonden iets koeler waren, stak ik de buitenhaard van Morsø Forno aan. Ja, ja, dat vuur aanmaken deed ik gewoon zelf. De oervrouw in mij kwam naar boven. Wel na een aantal instructies van de wederhelft. Ik fantaseerde direct dat ik me misschien ook maar moet opgeven voor Expeditie Robinson. Als je vuur kunt maken en op vuur kunt koken, kan het niet meer misgaan toch?
Buitenhaard
Terug naar de Morsø Forno. Wie weet heb je geen idee waar ik het over heb. Dat leg ik je graag uit. We hebben het dus over een buitenhaard. Eén die je verwarmd op koude dagen maar leuker nog, je kunt er ook op koken. En dat is echt super om te doen. Ik vind buiten eten altijd leuk. Buiten koken ook, maar ik beken je eerlijk dat de barbecue toch vaak het domein is van mijn lover. Met de Morsø Forno is dat anders.
Knapperige bodem
De eerste dag dat ik de buitenhaard van het Deense Morsø gebruikte, ging ik aan de slag met pizza’s. Serieus, de lekkerste ooit. Dankzij de pizzasteen en de vorm van de Forno, geniet de pizza optimaal van de warmte. Het resultaat is een knapperige bodem. Je weet niet wat je proeft. Maar ik maakte er ook Indiase tikka masala in. Natuurlijk met homemade naanbroodjes, die ik bakte in de oven. Wauw dat was heerlijk. Ik heb al heel lang een rookoven, maar die staat ongebruikt in de kast. In de Morsø Forno rook je ook super eenvoudig vis, vlees of zelfs feta.
Gietijzer
Zodra de vlammen weg zijn en het hout smeult, leg je hetgeen wat je wilt roken in de oven, doe er wat rookmot bij en sluit de oven af.. Vijftien minuten later was mijn zalm klaar. We aten er een Zweedse aardappelschotel en venkelsalade met dille bij. Met een beetje fantasie – dat heb ik voldoende – waande ik me op Midzomernacht in Zweden. Op YouTube staan trouwens hele handige filmpjes van Morsø waar je ziet hoe je dat roken nu precies doet. De haard ziet er tof uit, dat kan ook niet anders, want Morsø werkt samen met bekende designers en zijn gespecialiseerd in het maken van gietijzeren kachels. De kleur is mat diepzwart. Wat de haard een stoere en industriële look geeft.
Western
Is de Morsø Forno ook wel iets voor jou en wil je de buitenhaard in het echt bewonderen? Ga dan eens langs bij de showroom van ‘t Zanddorp in Middelburg. Een bedrijf gespecialiseerd in schoorsteenvegen, maar ook de plek waar je naartoe gaat voor een mooie binnen- of buitenhaard. De showroom is niet echt heel traditioneel. Dat vind ik juist zo leuk. Eerder een beetje western meets robuust. Snappen jullie dan wat ik bedoel? De keuken van steigerhout viel direct op. De tafel, waar onze Morsø Forno op staat, is daarop geïnspireerd. In elkaar getimmerd door Ruub. Bij ‘t Zanddorp zit je ook goed voor alle accesoires die je bij de Forno kunt kopen. Van toffe gietijzeren pannen tot een pizzaspatel en alles wat er tussen zit. Trouwens ook de bestellen in de webshop.
Tex Mex pizza
We aten nog niet eerder zoveel pizza, als de afgelopen twee maanden. Je weet niet wat je proeft als je een pizza eet die gemaakt is in de Forno. Ik maakte eigenlijk vrij eenvoudige en traditionele varianten. Heerlijk, maar die combinaties kennen jullie waarschijnlijk al wel. Daarom gooi ik het nu over een andere boeg met deze Tex Mex pizza. Net als bij een Italiaans exemplaar houd ik het wel eenvoudig qua ingrediënten. Stukjes kippendij die ik even bak met gerookte paprikapoeder. Geen tomatensaus maar olijfolie met – veel :-) – knoflook, mozzarella en jalapeño’s. Het was echt zo lekker.
Nog wat algemene tips voor je zelf aan de slag gaat met het bakken van een pizza in de Morsø Forno:
- Gebruik goed droog hout, dit voorkomt enorme rookwolken. En boze buren.
- Stook de oven warm, maar ook weer niet te warm. Dan verbrandt je pizza of het andere lekkere eten wat je erin bereidt.
- Zorg voor veel bloem op je werkvlak en op de pizzaspatel. Dit voorkomt vastplakken aan het oppervlak. Zeker met een dunne bodem gebeurt dat snel. Dit weet ik, na al die pizza’s bakken, inmiddels uit ervaring.
- Zodra het hout tot gloeiende kolen is teruggebracht kun je je pizza op de pizzasteen leggen.
- Ik had af en toe nog wat moeite met de pizza van het aanrecht op de spatel te krijgen en van de spatel in de oven. Tijdens Cuisine Machine vroeg ik Lina van La Piccola Italia om advies. Je moet gewoon doen alsof je de hik hebt. Met een hikkende beweging schuif je je pizza zo op de pizzaspatel en er weer vanaf. Klinkt gek, maar probeer maar eens. Het werkt echt.
- Ga experimenteren! Met de toppings voor op de pizza maar ook met andere gerechten maken in de buitenoven.
Morso Forno met Korting
Koken op de Morsø Forno is echt te gek. De vanaf prijs is 1199 euro. Ik realiseer me dat het aanschaffen best een hele investering is. Daarom heb ik goed nieuws en mag ik van Morsø 10 procent korting aanbieden op de hele Morsø Living collectie die je bij ’t Zanddorp in de showroom of in de webshop koopt. Vul bij het afrekenen de actiecode MORSOLIVING in. Geldig tot 01-09-2017. Je krijg ook een beschermhoes voor je Forno cadeau!
Tex Mex pizza met spicy kip en jalapeño
Voor 4 pizza’s
Dit zit in het pizza deeg:
- 7 gr droge gist
- 1 tl suiker
- 300 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie + extra
- 600 gr bloem
- Snuf zout
Dit zit in de Tex Mex pizza:
- 4 kippendijen, in kleine stukjes
- Chili-olie om in te bakken (Heb je dit niet? Bak de kip dan met een beetje sambal)
- 4 tl gerookt paprikapoeder + wat extra voor garnering
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 5 el olijfolie
- 2 bollen mozzarella, in stukken
- Ingemaakte jalapeño’s naar smaak
- Peper
- Zout
- 4 takjes koriander, fijngehakt
Dit heb je nodig:
- Kom
- Snijplank + mes
- Wok
- Bord met keukenpapier
Zo maak je het deeg:
- Verwarm de Morsø Forno, of de buitenoven die jij gebruikt. Zodra het hout tot gloeiende kolen is terug gebracht kun je je pizza er op de pizzasteen inleggen. Dit duurt best even, dus ga ondertussen aan de slag met het pizzadeeg. Houd wel het vuur in de gaten en leg er eventueel extra hout op.
- Meng het lauwe water met de suiker, gist en olijfolie. Wacht tot het mengsel schuimt.
- Stort de bloem op een werkvlak, strooi er zout over en maak een kuiltje in het midden. Schenk hier het watermengsel in. Kneed nu geleidelijk tot een samenhangend deeg. Na een minuut of 5 is het mooi glad.
- Vet een kom in met een beetje olijfolie. Leg hier de deegbol in en dek af met een schone theedoek. Laat 45 tot 60 minuten rijzen op een warme plaats. Het volume zal verdubbelen.
Zo maak je de Tex Mex pizza:
- Verhit de chili-olie in een wok en bak de kip met de gerookte paprikapoeder goudbruin. Haal de stukjes uit de pan en laat afkoelen en uitlekken op een bord met keukenpapier. Als de kip te warm of met te veel vet op de pizza gaat, wordt de bodem minder knapperig.
- Doe de knoflook samen met de olijfolie in een schaal en meng goed.
- Sla met een vuist op het deeg en kneed het kort op een met bloem bestoven werkvlak, net lang genoeg om alle lucht eruit te duwen. Maak er een bal van en verdeel die in vier porties. Ga met één tegelijk aan de slag en bedek de andere deegballen zolang met een vochtige theedoek.
- Rol op het bestoven werkvlak elke bal uit tot een cirkel van grofweg 25–30 cm in doorsnee; rek het deeg zo nodig uit met je handen.
- Rol je pizzadeeg uit en besmeer met de olijfolie. Beleg met de stukjes kip, mozzarella en jalapeno. Strooi er nog wat gerookte paprikapoeder overheen.
- Bak de Tex Mex pizza zo’n 5 minuten in een gloeiend hete oven. Draai halverwege zodat alle kanten mooi bruin en knapperig worden.
- Haal de pizza uit de oven en garneer met wat koriander.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met ’t Zanddorp.
Geef een reactie