Met deze lamsköfte met pistachenoten en platbrood zet je een feestmaal op tafel. Ik maakte het gehakt zelf, dat is echt zo gepiept, maar gehakt kopen is natuurlijk ook een optie.
Heftig en overheersend
Op de één of andere manier eet ik dingen altijd met periodes. En dan zo vaak en veel dat ik er ook weer voor een hele tijd klaar mee ben. Zo was dat ook met lamsvlees. Niet dat ik dat overdadig of hele dagen at, maar toch wel wekelijks. De smaak is vrij heftig en overheersend. Op een gegeven moment stond het me tegen.
Oogkleppen
Bij een winkel bij mij in de buurt kocht ik het vlees altijd. Blijkbaar had ik destijds, lees een jaar of acht geleden, oogkleppen op. Ik was nog een stuk jonger en dacht veel minder na over wat voor vlees ik kocht en waar ik dat dan deed. Het was niet duur, dus als student is dat natuurlijk al een goede reden om iets aan te schaffen. Op een gegeven moment merkte ik op dat het in de winkel niet zo aangenaam rook. En dat is nog heel netjes gezegd. Laatst stapte ik er nog eens binnen en het stonk er naar vlees. De winkel was vies en warm. Ik snapte niet dat ik daar ooit mijn vlees kocht. Het zorgde ervoor dat ik lam schrapte en niet meer at.
Geen fancy vitrine
Sinds een tijdje koop ik vaak vlees bij Slagerij Brouwer in Middelburg. Een slagerij waar je terug in de tijd stapt. Geen fancy vitrine, kant-en-klare maaltijden en kippen aan het spit. Wel eerlijke stukken vlees, afkomstig uit Zeeland en vaak biologisch of scharrel. In de winter heeft de slager veel wild en je koopt er zijn eigen gemaakte paté.
Het aanbod is niet extreem uitgebreid en dat spreek me eigenlijk wel aan. De laatste keer dat ik er boodschappen deed had de slager Zeeuws lam. Ik besloot de proef op de som te nemen. Prachtig vlees wat à la minute voor mij werd afgesneden.
Heerlijk van smaak
Het was heerlijk van smaak. Niet dat overheersende, wat ik nog zo goed proefde van vroeger. Ik had al een hele tijd zin in köfte dus dat maakte ik er dan ook mee. Dit recept is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver en komt uit Thuis bij Jamie. Dit is toch wel mijn lievelingskookboek van Jamie. Hij vertelt je hoe je de lekkerste gerechten uit het seizoen maakt. Deze lamsköfte past perfect in de lente. Het vlees hakte ik in de keukenmachine fijn tot gehakt. Heel fijn is het trouwens niet maar dat maakt niets uit. Heerlijk op platbrood, met kruidige salade en ingelegde rode ui. Heb je nou geen platbrood? Een pita kan ook.
Lamsköfte met pistachenoten en platbrood
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 500 gram lamsvlees van de schouder of nek, in blokjes (of anders lamsgehakt)
- Klein bosje tijm, enkel de blaadjes
- 1 eetlepel gedroogde chilipepers
- 1 eetlepel komijnzaad
- Geraspte schil van 1 citroen + het sap
- Flinke hand pistachenootjes
- 1 zakje gemende sla
- Paar takjes verse munt, enkel de blaadjes
- Klein bosje koriander, grof gehakt
- 1 rode ui, in dunne ringen
- Olijfolie
- 4 platbroden
- Griekse yoghurt, naar smaak
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Keukenmachine
- Koekenpan
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe het vlees samen met het grootste gedeelte van de tijm, chilipeper, komijn en citroenrasp (bewaar van alles een klein beetje voor de garnering), zout, peper en pistachenootjes in de keukenmachine. Doe het deksel erop en pulse een paar keer totdat het vlees eruitziet als gehakt.
- Draai kleine langwerpige gehaktballetjes. Herhaal tot al het vlees op is.
- Knijp de citroen uit in een kommetje en doe daar de rode ui bij. Dit haalt het scherpe er van af.
- Meng de sla samen met de munt en koriander in een kom. Maak aan met een beetje olijfolie en citroensap.
- Verhit olijfolie in de koekenpan en bak de lamsköfte goudbruin.
- Terwijl het vlees bakt, verwarm je het platbrood kort in de oven. Maximaal 3 minuten, anders wordt het brood te hard.
- Verdeel wat salade over het platbrood, leg er wat lamsköfte op, een schep Griekse yoghurt en garneer met rode uien, wat blaadjes tijm, gedroogde chilipeper en wat citroenrasp.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Deze pagina bevat affiliate links. Wanneer jij iets koopt via Bol.com, ontvangt Little Spoon een klein percentage. Jij betaalt niets meer dan normaal en ik heb de mogelijkheid om te investeren in Little Spoon en mijn website nog leuker en beter te maken.
Geef een reactie