Laatst was ik voor het eerst bij Café Hélène in Bergen op Zoom. Een schattig lunchtentje op de bovenste verdieping van een boekhandel. Bijna alles is er zelf gemaakt. Taart, koekjes, lunch, soepen en broodjes. Ik ging proeven, dronk er koffie en werd een klein beetje verliefd.
Unieke adresjes
Ik heb een soort regel voor mezelf en voor de adresjes die ik deel op Little Spoon. Het zijn plekjes in Zeeland of favorieten, die ik ontdek tijdens een verre reis of bezoek aan ander land. Daarnaast vind ik het belangrijk dat die adresjes dan bijzonder zijn. Uniek op hun eigen manier. En ik moet me er vooral thuis voelen en geïnspireerd raken. Vaak weet ik direct al of zo’n plekje aan mijn eigen wensenlijstje voldoet. Soms door het te bezoeken, maar soms ook door enkel de foto’s op Instagram te zien.
Waar Brabant Zeeland kust
Zo ging dat met café Hélène in Bergen op Zoom. Een plek die ik al jaren volg op Instagram vanwege de fijne plaatjes van heerlijke taarten en ander lekkers. Het is natuurlijk altijd even afwachten of een adresje, op je wensenlijst, in het echt net zo leuk is, als je hoopt. En geloof me, dit was het geval bij Café Hélène. De oplettende lezer ontdekt hier natuurlijk direct dat ik hier mijn eigen regel overtreedt. Want Bergen op Zoom is Brabant en helemaal geen Zeeland. En ook geen buitenland. Maar ja als je zelf bepaalt kun je er soms ook van afwijken, want Café Hélène is te leuk om niet met jullie te delen. En ze zeggen altijd Bergen op Zoom is de plek waar Brabant Zeeland kust. Nou kijk is het toch helemaal legaal wat ik nu doe.
walhalla voor liefhebbers van kookboeken
Café Hélène vind je op bovenverdieping van boekhandel Quist. Zodra je trap op loopt betreed je een klein walhalla voor liefhebbers van kookboeken en lekker eten. In de kleine keuken en tussen al dat culinaire lectuur, maken de lieve meiden, die je ook bedienen, alle taarten, koekjes. Soepen en broodjes. Bijna alles is zelfgemaakt. Ingrediënten worden met zorg uitgekozen. Alles is vers, van het seizoen en zo veel mogelijk uit de buurt, biologisch-dynamisch of kleinschalig verbouwd. Ik ben heel gevoelig voor dit soort verhalen. Zelfs een droge boterham smaakt dan beter. Moet je nagaan hoe lekker ik de smörrebröd vond? Getoast roggebrood met geitenlabneh, avocado en wat chiliflakes en een smörrebröd met hummus en geroosterde worteltjes. Zo verfijnd en zo hoog op smaak. Eerlijk waar, het was echt genieten. De flat white die ik er bij dronk, was zo als ik ze graag drink. Goed pittig en een tikkeltje fris.
chocoladekoekje
Sorry voor mijn extreme in de gloria toestand, maar als iets goed is, is het gewoon goed. Overigens is dat met alle adresjes waar ik over schrijf. Ben ik geen fan? Dan lees je er ook niets over op Little Spoon. Bij Café Helene proefde ik ook een soepje met linzen, kokos en tomaat. En sloot de lunch af met wat zoetigheid. Het chocoladekoekje met pinda’s was mijn favoriet. Ook de inrichting is leuk. Het oude pand heeft niet veel nodig. Hoge plafonds met dito ramen. Daarvoor tafels en zitjes in de kozijnen. Wat toffe retro meubels en deels gele muren. Waardoor bij Café Hélène altijd de zon schijnt.
Wat een fijne plek. Tot snel mooie café Hélène. Tot snel!
Café Hélène
Fortuinstraat 24
Bergen op Zoom
www.heleneskeuken.nl
Ben jij al bij Café Hélène geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie