Eén van de laatste dingen in mijn agenda, zo net voor de vakantie, was een bezoek aan het Vliegendt Hert in Middelburg. Ondanks dat ik er naartoe ga voor een opdracht, voelt het altijd aan als wat tijd voor mezelf. De sfeer van het restaurant is fijn. De bar is donker en gezellig. De tafels in de serre laten je in een prachtig helder licht zitten. De zon scheen, dus het leek wel lente. En als ik dan ook nog alle nieuwe gerechten van de menukaart mag proeven met bijpassende wijnen, ben ik een gelukkig mens.
Uitgebreid borrelen
Voor ik daar meer over vertel, eerst nog even wat anders. Het Vliegendt Hert is een plek waar je heerlijk uitgebreid tafelt voor lunch en diner, maar er is meer. Elke vrijdag, zaterdag en zondag zit je hier ook goed voor een borrel met lekkere borrelhappen. Plof neer op de banken van blauwe velours of zoek een plekje aan de hoge bar. Op de menukaart staat onder andere de borrelplank zoals je op de foto ziet. Verschillende charcuterie, kazen, vers brood met smeersels, olijven en spiesjes met grote garnalen. Elke keer anders. Kun je na die borrel een paar stappen verder een tafel zoeken in het restaurant voor het diner. Dit klinkt toch als de ideale dag?
Romige buffelmozzarella
Terug naar de nieuwe menukaart. De gerechten die ik deze keer proef zijn lichter en frisser, dan die op de vorige kaart stonden. En dat is logisch, aangezien we toch al een beetje uitkijken naar het einde van de winter. Oké, ik ben wat positief, maar dat houd me op de been. Ik proef romige buffelmozzarella gewikkeld in zoute prosciutto. Ernaast ligt zoete chutney van tomaten en rode ui. Allemaal heel zacht in je mond, dus de knapperige hazelnoten gaan hier goed bij. In mijn glas een Italiaanse pinot grigio. Die is fris en sprankelend, met tonen van citrus en perzik.
Marbré van eendenlever
Mijn oog viel direct op de marbré van eendenlever. Zolang het niet teveel en te vaak is, lust ik best eens iets met lever. Zeker zoals chefkok Wilco het maakt. Een laagje eendenlever wordt afgewisseld door een plakje kalfstong. Dit at ik nog nooit eerder, beken ik direct. Ik neem een hapje eendenlever samen met wat van het rucolaslaatje met gedroogde cranberry’s, de dressing met frambozenazijn en een compote van appel, peer en rozijntjes. Mooie mix van hartig en zoet.
Omdat ik toch nog steeds in voorbereiding ben op dat bikinilijf in Thailand, kies ik voor twee visgerechten, waaronder goudbrasem. Een smaakvol visje, met een knapperig velletje. Dit gerecht heeft een Arabisch tintje. De stukken venkel op het bord zijn gestoofd in ras el hanout. De zoete groente gaat goed met de antiboise van tomaat en kappertjes. In mijn glas zit een viognier met tonen van peer en perzik. Ook de perfect gegaarde kabeljauw smaakt goed. Romige puree van aardappel en olijven en frisse kapperappeltjes. Ik drink er een Weisser Burgunder bij, die fris en mineralig is.
Crème brûlée
Ik heb niets tegen klassiekers op een menukaart, maar heel eerlijk, zelf bestel ik ze zelden. Zo ook crème brûlée. Ik at het nog maar één keer eerder in een restaurant waar ze het idee hadden om een crème brûlée met garnalenbisque te maken. Ik vond het geen succes. Crème brûlée van zoethout vond ik toch wel spannend klinken, dus besloot ik er gewoon voor te gaan. Het was mijn lievelingsgerecht van de nieuwe kaart. Ik probeer je zo goed mogelijk uit te leggen waarom.
Natuurlijk het knapperige suikerlaagje bovenop. Het zoete en romige van de custard, die subtiel naar zoethout smaakt. De vijg met een jasje van pure chocolade en een crunch van zeezout. En dan die frisse mascarpone met stukjes pompoen en een soort lolly van zoethout. Steven schenkt een licht gekoelde Banyuls voor me in. De drie jaar oude dessertwijn past perfect bij het toetje. Ik betrap mezelf erop dat ik een paar keer hardop ‘mmmm’ zeg.
Al met al is er weer veel nieuws te proeven en te beleven bij het Vliegendt Hert. Ga je er een keer eten? Laat het me weten. Dat vind ik super leuk
Ben jij al bij het Vliegendt Hert in Middelburg geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met het Vliegendt Hert.
Geef een reactie