Couscous is voor mij zoals pasta. Ik bedoel dan niet qua smaak, want dat lijkt natuurlijk helemaal niet op elkaar. Nee, ik bedoel dat ik met pasta altijd wel iets lekkers kan bedenken. Op dagen dat ik geen zin heb om boodschappen te doen, lukt het me om met pasta en de ingrediënten die nog in de koelkast liggen toch om iets lekkers te maken. Dat lukt me ook steeds beter met couscous.
Vliegend tapijt
Ik vind couscous feestelijk. Salades gemaakt van couscous zien er altijd zo mooi uit. Vijf jaar geleden bezocht ik Marrakech. Wat mij betreft het ultieme duizend en één nacht gevoel. De oude medina met warme oranje gekleurde muren, de kleine kronkelstraatjes waar je uren door dwaalt, kruiden en specerijen die overal verkocht worden en de restaurants waar op kleine pitjes tajines staan, gevuld met de meest lekkere gerechten. Voor mij is Marrakech een sprookje en ik was Jasmine. Ik hoopte dat Aladin mij ‘s avonds op het dakterras van onze riad (bed & breakfast in de oude medina) kwam ontvoeren met zijn vliegend tapijt. Als ik daarop moet wachten, had ik er nu nog gezeten.
De juiste verhouding
Bereiden van couscous is niet moeilijk, maar je moet wel even de juiste verhoudingen weten. Teveel water zorgt voor hele kleffe en plakkerige couscous. Zo’n plakkaat is echt om te gruwelen. Gebruik je te weinig water, tja dan blijven de korrels hard en dat wil je ook niet. Met de verhoudingen uit mijn recept kan het niet misgaan. Het resultaat is hele mooie droge korrels met een perfecte garing. Ik voeg aan de bouillon een hoop smaakmakers toe. Zo wordt je couscous nog lekkerder. Deze keer deed ik er ook een schep kurkuma in, wat zorgt voor de prachtige gele kleur. Niet alleen lekker, maar ook nog eens mooi.
Krijg je van het weekend eters? Maak er dan een duizend en één nacht avond van. Om het etentje compleet te maken serveer je fetadips met platbrood vooraf. Daarna deze feestelijke salade met Arabische kip gemarineerd in yoghurt en een salade met knapperige wortel, koriander en plakjes sinaasappel. Met een beetje geluk eet je onder de sterrenhemel. Wie weet zie je wel een vallende ster of Aladin en Yasmine die op hun tapijt langs vliegen.
Duizend en één nacht couscoussalade
Voor 4 personen
Dit zit erin:
340 gram couscous
500 milliliter bouillon
1 grote eetlepel kurkuma
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel venkelzaad
1 aubergine, in dunne plakjes
1 courgette, in dunne plakjes
1 gele paprika, in dunne plakjes
5 tomaten, in dunne plakjes
2 teentjes knoflook, fijngesneden
Bosje munt, fijngehakt
Bosje koriander, fijngehakt
Sap van 1 limoen
10 dadels, zonder pit en gehalveerd
Handje pecannoten
Olijfolie
Peper en zout
100 gr feta, verbrokkeld
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg hier de plakjes aubergine, courgette, gele paprika en tomaat op. Besprenkel ze met wat olijfolie. Leg 35 minuten in de oven. Draai de plakjes groente af en toe om. De tomaat haal je wat eerder uit de oven.
Ondertussen ga je aan de slag met de couscous. Doe de couscous in een pan of kom die afgesloten kan worden. Voeg de kurkuma, komijn- en venkelzaad toe aan de bouillon. Laat heel even trekken. De bouillon krijgt zo een prachtig gele kleur en een fantastische smaak. Als je dit toevoegt aan de couscous wordt dit een grote smaakexplosie. Schenk de bouillon op de couscous. Roer even en sluit de pan of kom af. Na 10 minuten is de couscous gaar en perfect van structuur. Haal los met een vork en schep de couscous op een grote schaal.
Doe het grootste gedeelte van de koriander en munt ook bij de couscous.
Inmiddels is de groente klaar om op smaak gebracht te worden. Schep alle groente in een aparte kom en voeg wat olijfolie, knoflook, limoensap peper en zout toe. Roer goed en schep bij de couscous.
Nu is het tijd om de salade feestelijk aan te kleden. Verdeel de dadels, pecannoten en feta erover. Eindig met de overgebleven blaadjes munt en koriander.
Geniet ervan!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Ellen zegt
Oh dit ziet er zoo yummy uit! En ik krijg een heerlijk nostalgisch gevoel naar Alladin! ;)
Monique zegt
Hoi! Ik wil dit recept graag maken, welke bouillon heb je gebruikt? Alvast bedankt!
Stefanie zegt
Wat leuk! Ik gebruik meestal kippenbouillon. Benieuwd hoe het smaakt!
Tine van Juwelendoosje zegt
Jummie! Ziet er deliche uit! Lekker zomerfood met dadels, kan zeker niet slecht zijn!
Stefanie zegt
Dank je wel!
Patricia zegt
Ziet er lekker uit. Welke kaas zit er in? Ik mis dit bij de ingrediënten.
Stefanie zegt
Dank je wel! Je kunt hiervoor feta of zachte geitenkaas gebruiken.