Dol op pompoen en Italiaans eten? Dan is deze pompoen parmigiana echt iets voor jou. Je kent het gerecht vast wel met aubergine. Probeer deze variant eens uit. Een aanrader! Benieuwd hoe je het maakt? Lees snel verder
In de cloud
Soms gebeurt het dat recepten op de plank blijven liggen. Of in mijn geval dan een virtuele plank. Of het ‘nog te publiceren recepten’ lijstje dat ergens in de cloud rondzweeft. Zo gebeurde dat ook met deze pompoen parmigiana. Een beetje flauw van mij eigenlijk om zo lang te wachten met het delen van dit lekkere gerecht. Aubergine parmigiana klinkt je vast bekend in de oren. Een fantastisch Italiaans schotel met aubergines die garen in een overheerlijke tomatensaus met knoflook en basilicum. En dan vergeet ik nog de belangrijkste ingrediënten; zijdezacht gesmolten mozzarella en Parmezaanse kaas. Een combinatie van deze eenvoudige producten, maar samen een heel bijzondere klassieker.
Pompoen
Neem nu dit plaatje nog even in gedachte en vervang dan de aubergine voor pompoen. Hoe lijkt je dat? Ik verzeker je, het is echt geweldig. De zoete pompoen is zacht dankzij de tomatensaus. Dit gaat heel goed met de hartige kazen. Tijdens een dag koken voor Little Spoon bedachten vriendin Loets en ik dat dit wel eens een super goed recept kon zijn. En ja, dat bleek ook het geval.
Je kunt de pompoen parmigiana natuurlijk op heel veel verschillende manieren maken. In een grote ovenschaal, net zoals de aubergine variant. In kleine schaaltjes voor individuele porties of in mooie torens, zoals ik deed. Een flespompoen is daar heel geschikt voor. Je snijd dunne plakken en stapelt ze met tomatensaus en kaas ertussen en erop. De oven doet de rest van het werk. Zo’n stapel als op de foto is wel wat veel voor één persoon. Tenzij je natuurlijk grote trek hebt. Als je ook zo’n hoge toren wilt maken, snijd je hem eventueel aan tafel in mooie punten.
Pompoen parmigiana
Voor 4 personen
Dit zit in de tomatensaus:
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ bosje basilicum, fijngehakt
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit zit pompoen parmigiana:
- ½ flespompoen, het smalle deel, geschild en in dunne plakken en circa een ½ centimeter
- 3 bollen mozzarella, in plakken
- 125 gram geraspte Parmezaanse kaas
- ½ bosje basilicum, blaadjes gescheurd
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Wok
- Braadslede
Zo maak je de tomatensaus:
- Verhit een flinke scheut olijfolie in de wok. Bak hier de knoflook.
- Zodra de knoflook iets kleurt, voeg je de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Laat 5 minuten pruttelen.
- Breng de tomatensaus op smaak met peper, zout en de basilicum.
Zo maak je de pompoen parmigiana:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schep een laagje saus in een braadslede.
- Leg er een plak pompoen in. Beleg deze met mozzarella, Parmezaanse kaas, basilicum en tomatensaus. Leg daar vervolgens weer een plak pompoen op en ga door tot je de gewenste hoogte hebben. Eindig met mozzarella. Herhaal tot alle pompoen op is.
- Zet 35 tot 40 minuten in de oven of tot de plakken pompoen zacht genoeg zijn. Garneer eventueel met wat extra Parmezaanse kaas en blaadjes basilicum.
- Heb je nog saus over? Serveer deze opgewarmd bij de pompoen parmigiana.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie