Scones zijn wat mij betreft niet compleet zonder clotted cream, maar al helemaal niet zonder zelfgemaakte lemon curd. En weet je wat? Het is ook nog eens heel eenvoudig te maken.
Zuur kijken
Ik verkies zuur boven zoet. Dat zegt ongetwijfeld iets over mijn persoonlijkheid. Ik ben ook enorm goed in zuur kijken, maar ja daar gaat het nu niet om. Zoet samen met zuur is wat mij betreft de beste combinatie. De laatste tijd heb ik een zwak voor alles wat met citroen en suiker te maken heeft. Het liefste dan ook nog met vanille en witte chocolade. Alhoewel dat in deze lemon curd niet zo’n goed idee is. Of misschien toch wel. Ik bedenk me dat een witte chocoladecake met vanille best heel goed kan met deze zelfgemaakte curd.
Toen ik laatst scones bakte, was het wat mij betreft echt noodzaak om ook lemon curd te maken. Begrijp me niet verkeerd, een scone met clotted cream en aardbeienjam vind ik verrukkelijk, maar er gaat niets boven dit gele goedje. Ik lepel het met gemak uit de glazen pot. Dat deed ik dan ook.
Feest
Eerlijk gezegd dacht ik dat het best een klus zou zijn, om lemon curd zelf te maken. Waarom weet ik niet, maar dat vermoedde ik gewoon. Het viel alles mee. Het was zelfs een eitje. Ik denk dat het serieus slecht tien minuten van je tijd in beslag neemt. Daarna schenk je de boel in een pot, zet dat een nacht in de koelkast en de volgende ochtend is het feest.
Zelfgemaakte lemon curd
Voor 1 flinke pot vol
Dit zit erin:
- 160 gr kristalsuiker
- 6 eidooiers
- Geraspte schil en sap (100 ml) van 2 citroenen
- 100 gr koude boter, in kleine blokjes
Dit heb je nodig:
- Steelpan
- Zeef
- Glazen pot
- Rasp
Zo maak je het:
- Klop de suiker, eidooiers, citroenschil en het citroensap in een pan en verwarm alles op middelhoog vuur.
- Blijf goed roeren, maar breng niet aan de kook. Anders stollen de eieren.
- Haal de pan van het vuur en roer de boter door het ei- en citroenmengsel.
- Zeef het mengsel en schenk in een glazen pot. Laat goed afkoelen.
- Zet in de koelkast tot de lemon curd goed koud is en een dikke structuur heeft. Na een nacht heb je het beste resultaat.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Vivian | stayaliveandcooking zegt
Weeuw! We hebben een keertje een soort toetjes gemaakt van koekjes met lemon curd (uit een potje) was nog leuker geweest als we dit geweten hadden!
Leuk idee. Ga ik zeker onthouden!
Stefanie zegt
Met homemade lemon curd was je toetje nog lekkerder ;-) Aanrader voor volgende keer.
Sandra zegt
Misschien handig om erbij te zetten hoelang je het moet opwarmen?
k Heb m vanmiddag gemaakt en wist niet goed hoelang dus ik hoop dat hij dikker wordt in de koelkast… ?
Stefanie zegt
Hij wordt dikker in de koelkast door het afkoelen!
Sandra zegt
Gelukt!
De cheese cake ( wel met bastogne bodem) lemoncurd waren heerlijk!
Stefanie zegt
Super! Heel blij dat het gelukt is. Geniet ervan.
Lonneke zegt
Helaas niet gelukt, de volgende ochtend zat er een dikke laag boven op (boter?) en onderop vloeibare lemoncurd. Wat heb ik fout gedaan? Kan ik het opnieuw verwarmen en misschien meer laten indikken? De smaak is wel erg goed, het eindresultaat zou alleen wat homogener en dikker mogen zijn (:
Stefanie zegt
Wat super jammer! Ik heb echt geen idee wat je verkeerd gedaan kan hebben. Het lijkt bijna wel inderdaad de boter die naar boven gaat. En als je het roert? Wat betreft het opkoken, ik zou het gewoon proberen. Anders gooi je het waarschijnlijk toch weg?