Op een borrelplank kun je eigenlijk alles leggen wat je zelf lekker vindt. Of geef er een keer een leuk thema aan. Ik kies voor Aziatisch. Het blikje Royal Dutch Smoked gerookte zalm is de basis voor een frisse salade, die je op een stukje geroosterd stokbrood smeert. Mini loempia’s en wat knapperige Oosterse groentes maken de plank compleet. Lees snel verder.
Voorraadkast favorieten
Iedereen heeft zo zijn of haar vaste voorraadkast favorieten. Ingrediënten die je altijd in huis wilt – of moet – hebben. Ik kan soms echt zenuwachtig worden als ik weet dat bepaalde producten niet meer in de kast staan. Ik schrijf ze direct op een boodschappenlijstje, wat op het aanrecht ligt. Dat wil overigens niets zeggen, want soms blijft het daar bij. Het briefje raakt kwijt of ik mors er iets overheen, waardoor het onleesbaar is. Het gevoel van noteren is soms al voldoende. Ik blijf een aparte. Dat geef ik gelijk toe.
Verplaatser
Nu moet ik bekennen dat we de laatste tijd de kasten behoorlijk leeg gegeten en opgeruimd hebben. Mijn lover dan, wat dat laatste betreft. Hij is daar extreem goed in. Bij mij hoort opruimen – helaas? – niet tot mijn specialiteiten. Ik ben vooral van het kaliber verplaatsen. Van de ene kast naar de andere. Van een lade naar een blik. En van plank naar plank. De Verplaatser, zou een mooie bijnaam zijn voor mij. Tijdens die opruimsessie kwam er weer van alles boven water, waarvan ik dacht dat we het niet meer in huis hadden. Stiekem best een fijn gevoel. Boodschappen doen in mijn eigen kasten. Ik hoef alleen niet af te rekenen. Nog fijner dus.
Royal Dutch Smoked
In mijn keukenla is ook een kleine sectie ingericht met blikjes visconserven. Dat kunnen allerlei verschillende soorten zijn, maar sindskort heb ik een nieuwe favoriet. Namelijk de Royal Dutch Smoked van Prins & Dingemanse. Mosselen met een lichte rooksmaak, maar ook makreel, paling, meerval, kabeljauwlever en zalm. Met die laatste heb ik zo een lekker recept voor jullie. Ook zonder bereiding of toevoegingen zijn de Royal Dutch Smoked producten mega lekker.
Onverwachts bezoek
Prins & Dingemanse ken je vast. Beroemd om de mosselen natuurlijk en om de oesters, niet te vergeten. Wellicht ook van de schelpjes, waar je allerlei lekkers mee kunt maken. En nu dus van blikjes gevuld met verschillende soorten gerookte vis en schelpdieren. De blikjes zijn perfect om altijd in je voorraadkast te hebben en erbij te pakken op het moment dat je zin hebt in iets lekkers. Of onverwachts bezoek krijgt, een fles wijn opentrekt en daar toch een een borrelhap bij wilt serveren. Zo’n conservenblik ziet er tof uit. Je kunt ze dus prima zo op tafel zetten. De laatste tijd zie je dat toch steeds meer. Bestel op een zonnig en gezellig terras een borrelplank en grote kans dat je een blikje met visconserven erop hebt staan.
Oosterse borrelplankje
Dan nu het recept. Geïnspireerd op mijn lievelings boterham bij Robuust in Middelburg, ontstond dit Oosterse borrelplankje met Aziatische gerookte zalmsalade. Natuurlijk kun je Oosters invullen zoals je zelf wilt en op de plank leggen waar je zin in hebt. Bij mij werd het deze keer vega loempia’s met chilisaus, sojaboontjes, een kleine salade met knapperige wortel, taugé en sesamzaadjes en de Aziatische gerookte zalmsalade met plakjes getoast stokbrood.
Welke smaak van de Royal Dutch Smoked lijkt jou het lekkerste? Ik ben heel benieuwd!
Oosters borrelplankje met Aziatische gerookte zalmsalade
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 1 blikje Royal Dutch Smoked gerookte zalm
- 1 of 2 el mayonaise
- 2 tl sojasaus
- 2 el limoensap
- Peper
- Zout
- 1 el witte en zwarte sesamzaadjes
- Voor erbij: geroosterd stokbrood
Dit heb je nodig:
- Kom
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Laat de gerookte zalm uitlekken, haal de vis uit het blikje en doe in een kom.
- Voeg de mayonaise, sojasaus en limoensap toe.
- Breng de gerookte zalmsalade op smaak met peper en zout.
- Serveer de salade in het conservenblikje, garneer met sesamzaadjes en eet met geroosterd stokbrood.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Prins & Dingemanse.
Geef een reactie