Zoek je een lekker recept voor de koude dagen? Maak dan eens deze boeuf bourguignon. Deze Franse klassieker heeft wel even wat tijd op het vuur nodig, maar ik beloof je, dat is de moeite waard.
Herfst
Ik zit er helemaal in hoor, in de herfst. Nu moet ik wel eerlijk bekennen, dat op het moment dat deze blog online komt, ik in Hongkong zit. Stiekem speel ik vals en ontvlucht ik de kou gewoon. Niet heel lang, maar toch genoeg dagen om weer even op te laden en hopelijk met een bruin koppie thuis te komen.
Stoofpotten
In de herfst en winter maak ik graag stoofpotten. Al komt dit er niet altijd van. Dat was vooral voorgaande jaren zo. Ik nam er niet de tijd voor. Jammer eigenlijk, want van het maken en vooral van het eten, geniet ik echt. Daarom wilde ik het nu eens anders doen. Inmiddels stond er hier al een paar keer een verwarmende stoof op tafel. Waaronder deze boeuf bourguignon. Een Frans gerecht met runderlappen, rode wijn, spek, sjalotten, champignons en tomaat. Zo eenvoudig eigenlijk, maar die smaken, daar is echt niets eenvoudigs aan.
De eerste keer begon ik wat te laat. Je weet misschien wel hoe dat gaat. Het was een luie zondag. Zo’n dag van uitgebreid ontbijten, op de bank hangen, je vol stoppen met allerlei lekkere dingen. En vervolgens besluiten om ter compensatie nog even naar de sportschool te gaan. Hoe fijn, die is tegenwoordig in het weekend ook ’s middags open. Het was tegen een uur of drie, dat ik eindelijk in de keuken stond. En dan maar hopen dat het vlees rond etenstijd zacht is en het liefste uit elkaar valt. Nou missie geslaagd hoor. Onverwachts bleven er nog lieve vrienden eten en die keurde de boeuf bourguignon goed. Daarom dook ik nog maar een keer de keuken in, zodat ik de stoof kon fotograferen. En natuurlijk met jullie delen.
Bruine basmati
De eerste keer aten we er frietjes bij. Dat was super lekker, maar de tweede keer wilde ik iets minder zwaar. Ik koos voor bruine basmati rijst van Tilda. Dit merk bracht 45 jaar geleden deze rijstsoort naar het Westen. Voor ons is het zo normaal dat we allerlei soorten rijst, couscous of andere exotische granen hebben, maar dat was vroeger wel anders. De producten van Tilda staan voor kwaliteit. De bruine basmatirijst kook je in vijfentwintig minuten gaar. Voor dagen dat je het iets sneller wilt, heb je de zakjes met Steamed Basmati Rijst. Die verwarm je in de magnetron. Als je die niet hebt, zoals ik, verwarm je in de wok.
Boeuf Bourguignon met rijst
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit erin:
- Olijfolie
- 100 gram ontbijtspek, in reepjes
- 1,5 kilo sukadelappen, in blokjes van 2 cm gesneden
- 10 sjalotten, gepeld en gehalveerd
- 200 gram champignons, in kwarten
- 4 laurierblaadjes
- ½ bosje tijm
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 200 milliliter rode wijn
- 1 blikje tomatenblokjes, 400 gram
- 1 runderbouillonblokje
- 400 gram bruine basmatirijst van Tilda
Dit heb je nodig:
- Item
- Item
- Item
Zo maak je het:
- Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de spekreepjes 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de sjalotjes toe en bak nog eens 3 tot 5 minuten. Haal uit de pan en zet weg.
- Zet ondertussen een grote gietijzeren pan met olijfolie op het vuur. Bak het vlees bruin op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
- Smelt een klont roomboter in een koekenpan en bak de champignons 5 minuten.
- Voeg de champignons spekjes, sjalotten, laurier, tijm, tomatenpuree, tomatenblokjes en rode wijn. Schenk er water bij zodat het vlees net onder staat.
- Dek de pan af met een deksel en stoof het vlees in minimaal 3,5 uur gaar. Hoe langer het op het vuur staat, hoe lekkerder het wordt.
- Als je bijna aan tafel gaat, breng je een pan water aan de kook en gaar hierin de rijst.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Tilda.
Geef een reactie