Zürich heeft me zo verrast. Deze Zwitserse stad biedt een mooie mix van klassiek en modern door elkaar. Van hippe koffiebarretjes tot cocktailbars en van de ontbijthemel tot restaurants waar je de lekkerste internationale gerechten eet. Vandaag vertel ik je er alles over.
In mijn hele leven ben ik slechts twee keer in Zwitserland geweest. Van die beide keren herinner ik me helemaal niets meer. De eerste keer was ik twee jaar, dus ja, je kunt je vast voorstellen dat er daar niet veel van is opgeslagen. De keer daarna, een jaar of zes geleden, was ik midden in de nacht op doorreis van Italië naar Nederland. Ik heb nogal de gewoonte om direct in slaap te vallen zodra ik een auto in stap. Dat gebeurde toen ook. Wees gerust, ik zat naast mijn lover die reed. De uitnodiging van SWISS om Zurich te ontdekken nam ik dan ook graag aan.
Dik ingepakt
Het is koud. Heel koud zelfs als ik in Zürich ben. Middenin december en net voor kerst. Hier kom je echt in de stemming voor de mooiste tijd van het jaar. Omdat het tegen het vriespunt aan is, pak ik mezelf goed in. Met een dikke jas, warme handschoenen en een grote sjaal verken en ontdek ik de Zwisterse stad. Het is windstil en het waterige zonnetje zorgt ervoor dat het buiten eigenlijk best lekker is. Een gezonde frisse lucht. Heel fijn.
Sprookjesachtig
Zürich is sprookjesachtig en idyllisch. Het voelt alsof ik in een film van Charles Dickens beland ben. Het zou me niets verbazen als er een paard en wagen door de smalle steegjes om te hoek komt sjezen. Dit gebeurt niet. Stiekem wel jammer, want dat is pas beleving ;-). Het historische centrum staan gekleurde panden en huizen. Blauw, roze, rood en wit. Het lijkt wel een schilderij. De straten liggen vol kinderkopjes, ze slingeren en slangeren omhoog en omlaag. Het is niet stiletto proof, maar gelukkig heb ik die thuis gelaten.
Verlichte sterrenhemel
Overal hangen lichtjes. Kijk maar eens omhoog als je in het historische centrum wandelt. Het lijkt alsof je onder een fel verlichte sterrenhemel loopt. Zurich is klassiek en je proeft de nostalgie. Toch merk ik dat de stad in beweging is. Haute coutrure naast kleine boetieks met hippe kleding. Winkels met hard rock kleding, kisten en doodskoppen en conceptstores met allerlei leuks voor in je huis, in hetzelfde rijtje. Je eet er in super trendy tenten of dineert in chique gelegenheden. Het is een mix van oud en nieuw. Het westen van Zürich is in opkomst. Züri-West staat vol met fabriekspanden en allerlei andere industriële gebouwen, waar je lekker eet, koffie drinkt of galeries bezoekt. Ik ben hier zelf niet geweest jammer genoeg, want het klinkt wel echt tof.
Baltho Kuche & Bar, voor moderne gerechten
Tijdens mijn korte verblijf in Zurich at ik bij Baltho Kuche & Bar het allerlekkerste. Dit restaurant is onderdeel van het Marktgasse Hotel. Hier vertel ik zo nog wat meer over. Ik had het geluk om bijna alles van de kaart te mogen proeven. Alle gerechten kwamen op tafel en delen maar. De keuken is modern, fris, veel groente en internationale smaken. Ik genoot het meeste van de crispy chicken met een salade van spinazie, lente-ui, pinda’s, daikon en gemebr. Verrukkelijk gewoon. Dit maak ik zeker een keer na. Ook de baba ganoush met falafel, huisgerookte zalm en pompoensoep waren om te smullen.
Bij Baltho Küche & Bar drink je trouwens ook super lekkere cocktails en homemade ginger beer. De inrichting is donker. Veel zwart, marmer en velours. Het voelt alsof ik in roaring twenties ben beland. Jammer genoeg had ik geen glitterjurk en haarbandje met veer bij me.
Delish: koffie, ontbijt en lunch
De barista riep al tegen me dat ik de volgende ochtend echt de cappuccino moest komen proeven. ‘It’s the best one from Zürich,’ riep ze trots. Aangezien ik de dag het allerliefste begin met een goede cappuccino ging ik de koffie natuurlijk testen. En ze had niets teveel gezegd. Pittige espresso, romige melk en met een mooie hartje. Precies zoals ik hem graag drink.
Ontbijthemel
Je kunt ontbijt- en lunchcafé Delish het beste omschrijven als de ontbijthemel. Als je logeert in het Markgasse hotel begin je hier je dag en mag je letterlijk alles bestellen waar je trek in hebt. Wat ik echt stom vind, is dat ik veel te snel vol zit. Ik heb dus lang niet alles kunnen proeven. De cinnamonrolls en pasteis de nata lieten me watertanden. Daar bleef het dan ook bij want na de gepocheerde eieren met gerookte zalm en een kaasplankje van Zwisterse kazen met desembrood zat ik echt zo vol als een (gepocheerd) ei. De hartige taartjes zagen er ook fantastisch uit. Je ziet hier op een hoek met rondom ramen. Het is heerlijke naar buiten loeren en de stad tot leven zien te komen. Rond lunchtijd verdwijnen alle ontbijttjes en maken ze plaats voor verrukkelijke salades en groentegerechten.
Saftlade
Toen ik aankwam bij het hotel viel mijn oog direct op de knalgele gevel van Saftlade, een kleine maar fijne sapbar. Na al dat eten en de nodige wijntjes was een gembershot echt iets wat ik nodig had. Je koopt ook allerlei slowjuices, salades, sandwiches met o.a. hummus, birchermüesli en bio yoghurt.
Good to Go: cappuccino en pastrami sandwich
Voor een cappuccino die bijna net zo lekker is als bij Delish ga je naar Good to Go aan de Spitalgasse. Vooral het terras zag er tof uit. Knal rode tafels, stoelen van hout en een kleine bank tegen de gevel waar je zacht op zit dankzij de bruine schapenvachtjes. Binnen is het klein, maar sfeervol. De cappuccino is lekker en de pastrami sandwiches schijnen de beste in town te zijn. Ik lees jammer genoeg net op Facebook dat de eigenaren Good to Go verkocht hebben. In januari openen de nieuwe eigenaren de deuren weer.
Marktgasse Hotel
Als je in Zürich bent, slaap dan zeker in het Marktgasse Hotel. Het is er zo mooi en tof. Vroeger was dit een backpack hotel. Daar is nu niets meer van de merken. Het straalt klasse uit, maar niet op een kille manier. Ik voelde me hier direct thuis. Het gebouw, waar dit boutique hotel in is gevestigd, stamt uit de vijftiende eeuw en zit vol met historische elementen. Plafonds met ornamenten en fresco’s op de muur uit de 16e eeuw. Echt prachtig allemaal. De inrichting is strak en modern, maar toch sfeervol door het gebruik van veel hout en marmer. Een eclectische mix van Scandinavië, Spanje en Italië.
Fantastisch bed
In de ontvangstruimte staat een rek vol met tijdschriften en een grote waarop de mooiste koffietafelboeken liggen. Er zijn fijne zithoekjes om even uit te puffen na een hele dag slenteren door Zürich. Bij de waterfontein vul je je flesje water. Koffie en thee is de hele dag voorhanden. Al het personeel is ongelofelijk vriendelijk en doet er alles aan om van je verblijf een feest te maken. De kamers zijn ruim en allemaal anders ingericht. Ik had een fantastisch bed, een heerlijk grote badkamer met regendouche en beauty producten van Aesop.
Goed gevulde portemonnee
Nog even wat een extra tips van mij. Houd er rekening mee dat je voor Zwitserland een goed gevulde portemonnee nodig hebt. De prijzen liggen een stuk hoger dan in Nederland. Maakt je dat voor een keer niets uit? Dan is het echt een aanrader om Voor een citytrip Zürich te bezoeken. Voor een prachtig uitzicht over de stad ga je naar Lindenhof. Ik maakte ook een stadswandeling door Zürich. Een aanrader om te doen. Op zuerich.com lees je daar meer over.
Jammer genoeg was mijn bezoek te kort om meer leuke plekken te ontdekken en heb ik me niet kunnen vergapen aan ladingen kaasfondue en raclette. Dat komt dan gewoon een volgende keer.
Wil je nu ook een citytrip boeken naar Zurich? SWISS vliegt vier keer per dag van Schiphol naar Zürich vanaf 129 euro voor een retour. Dit is inclusief belastingen en toeslagen (Economy Class).
Ben jij wel eens in Zürich geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met SWISS.
Geef een reactie