Deze Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt proefde ik bij een straatstalletje in Hongkong. Het was zo geweldig lekker dat ik het besloot na te maken. Het recept deel ik met je en neem je even mee naar dat eettentje op straat in Hongkong. Het was een bijzondere ervaring. Dat kan ik je wel vertellen.
Authentieke eettentjes
Als ik op reis ben proef ik zoveel mogelijk gerechten van de lokale keuken. Traditionele bereidingen in authentieke eettentjes. Natuurlijk vind ik het op z’n tijd ook leuk om een hippe plek te bezoeken, maar dat kan eigenlijk overal. In november was ik in Hongkong. Een walhalla voor liefhebbers van lekker eten. Hoe tof het ook was, stiekem was het best zoeken naar straatstalletjes waar locals de dag beginnen met noodlessoep of aanschuiven voor een Chinese lunch. Veel hipsters en westerlingen die avo on toast met gepocheerde eitjes eten. Begrijp me niet verkeerd, ik deed er zelf net zo hard aan mee. Toch bedacht ik me dat ik thuis net zo goed en misschien nog wel een beetje lekkerder kon maken. Ik wilde spicy rijstgerechten, dimsum, noodles en meer van dat.
Sheung Wan
Op één van de laatste dagen van ons verblijf struinden we wat door Sheung Wan. De dagen ervoor hadden we al smal straatje gespot. Een paar meter breed tussen torenhoge gebouwen wat schuin naar boven liep. Het was er een drukte van jewelste met Chinezen die aller lekkers verordenden. Dit was de dag dat wij daar ook wilden lunchen. We ploften neer bij een tentje met een vrij tafeltje. We scanden de kaart en keken spontaan zuur. Veel gebakken eieren, toast en dat soort ongein.
We besloten snel op te staan en verder te lopen. De volgende was het raak. We kregen een tafeltje beboven een stromende riolering. Top. Onze bordjes waren nog wat viezig, dus die maakte ik eerst schoon met een servet. Nu ben ik toch wel iemand die snel vies van iets is. Ik spoel ook mijn slippers af, nadat ik gedoucht heb in de sportschool. Alhoewel het eten boven een riolering me geen moment tegen hield.
Loeiheet
Het restaurantje is niet meer dan wat plastic tafels en stoelen met parasol en een mobiele keuken compleet uitgebouwd. Een soort buitenkeuken maar dan veel groter en een stuk minder fancy. De kok staat boven de loeihete gaspitten driftig te roeren in potten en pannen. Het plastic servies wordt afgewassen en teilen water waar Rob Geus beter geen testje in kan doen. Beter safe then sorry bestelden we maar een cola on the side.
Spicy beef
We vragen de kaart aan de wat oudere dame die ons bediend. Echt Engels spreek ze niet. Enkel een paar woorden en die behoren dan ook tot haar vaste vocabulaire. We krijgen een menukaart met tienduizend opties. Gelukkig de Engelse vertaling ernaast. Ze wijst garnalen aan en roept: ‘You want spicy beef?’ Ach ja waarom ook niet. ‘Ricy’ erbij? Op de één of andere manier lukt het ons om naast de spicy beef ook nog aubergine op Chinese wijze te bestellen.
Het komt in een aardewerken schaal, gloeiend heet, het sist gewoon. ‘Hot Hot,’ roept de dame. Tot het moment dat we gaan eten vrees ik het ergste. Niet vanwege het niet zo propere eettentje op straat maar vooral door mijn eigen nogal hoge verwachtingspatroon. In mijn hoofd heb ik dan al een beeld en smaak gevormd en dat is soms mooier dan de werkelijkheid. Onze eerste happen zeggen we niets. Alleen wat mmm en lekker oh ja echt heerlijk stamelen we. Meer dan goedgekeurd.
Zwarte bonensaus
Omdat ik jullie wil laten meegenieten ging ik zelf aan de slag met het aubergine gerecht. Dit is het resultaat. Aubergine met gehakt gestoofd in zwarte bonensaus, sojasaus en Chinese rijstazijn. Natuurlijk ontbreken knoflook en gember ook niet. Geef de groente de tijd om zacht te worden en zelfs helemaal uit elkaar te vallen. Je weet niet wat je proeft. Ik at het overigens gewoon thuis aan tafel. De riolering laat ik maar even voor wat het is.
Chinese stijl gestoofde aubergine met gehakt
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 250 gram varkens- of half-om gehakt
- 1 sjalot, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 centimeter gember, fijngehakt
- 2 eetlepels zwarte bonensaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 theelepel sichuanpepers, fijngemalen in een vijzel
- 2 eetlepels Chinese rijstwijn
- 75 milliliter bouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 aubergine, in stukken
- 3 bosuitjes, in ringen
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Wok
Zo maak je het:
- Verhit een scheut olie in de wok en bak het gehakt circa 5 minuten.
- Voeg de sjalot, knoflook en gember toe. Bak nog eens 3 minuten.
- Doe nu de zwarte bonensaus, sesamolie, sichuanpepers, Chinese rijstwijn, bouillon en sojasaus erbij. Voeg gerust meer of minder van de smaakmakers toe. Breng aan de kook en voeg de aubergine toe.
- Laat de aubergine zo’n 20 tot 25 minuten zacht stoven of tot de groente zo zacht is, dat deze uit elkaar valt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Garneer met bosui en eventueel een fijngehakt rood pepertje.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Ellen van Drie zegt
Wat is zwarte bonensaus? Hoe kom ik daar aan of maak je dat zelf?
Stefanie zegt
Zwarte bonensaus is een chinese saus op basis van zwarte bonen met allerlei smaakmakers. Knoflook, rode peper, soja enz. Je kunt het zelf maken, maar ik koop het bij de toko of AH. Daar verkopen ze Lee Kum Kee.