Ik voel me zo vrij om deze New York cheesecake, de cheesecake der cheesecakes te noemen. Een echte klassieker en dan ook nog gecombineerd met een zachte chocoladeglazuur. Mmmm… klinkt goed toch?
Koningin van de borrelplanken
Het is niet voor niets dat ik mezelf koningin van de borrelplanken noem. Beetje kaas hier, stukje worst daar. Wat druiven, vijgen, een smeerseltje. Het komt allemaal niet zo nauw met de ingrediënten. Ik doe maar een dotje en dat dotje pakt altijd goed uit. Met bakken is dat een heel ander verhaal. Het voelt bijna aan als scheikunde en laat dat nou niet het vak zijn waar ik in uitblink.
Tijdens een managementtest werd mij al eens verteld dat ik iemand ben van de grote lijnen. Details zijn minder mijn sterke kant. En dat klopt. Daarom is koken op gevoel veel meer mijn ding dan secuur bakken.
Extra trots
Je snapt dat ik daarom extra trots ben op deze New York cheesecake met chocoladeglazuur goed uitpakte. Het is natuurlijk geen Heel Holland Bakt kunstwerk of de winnaar van een patisseriewedstrijd maar dat geeft helemaal niets. Lekker was ie wel. Machtig ook, dus snijd vooral kleine punten. Kun je er desnoods nog één nemen als blijkt dat je maag meer kan handelen dan die van mij.
De cheesecake gaat de oven in en na een nacht opstijven in de koelkast schenk je er een laag romige chocolade glazuur met wat zeezout over. Snap jij vast wel waar dat machtige vandaan komt. De moeite waard om te bakken. Zeker als je dol bent op zoet en chocolade!
New york cheesecake met chocolade
Voor 12 tot 16 punten
Dit zit erin:
- Dit zit in de cheesecake:
- 200 gr bastogne koekjes, verkruimeld
- 75 gr roomboter, gesmolten
- 600 gr monchou, of een andere roomkaas
- 150 gr kristalsuiker
- 3 eieren
- 125 gr zure room
- 1 citroen, de schil geraspt
- 40 gr maizena
- Dit zit in de chocoladeglazuur:
- 150 gr pure chocolade, in stukjes
- 300 ml zure room
- Grof zeezout voor de garnering
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 140 graden. Gebruik de heteluchtstand.
- Meng de kruimels van de bastognekoeken met de gesmolten roomboter. Verdeel dit over de bodem van een, ingevette en met bakpapier beklede, springvorm.
- Druk de koekbodem goed aan en strijk glad met de achterkant van een lepel. Zet 1 uur in de koelkast om te laten opstijven.
- Meng de monchou, kristalsuiker, de zure room en de schil van de citroen in de kom van je keukenmachine met elkaar.
- Voeg één voor één de eieren toe. Voeg tot slot de maïzena toe. Dit zorgt ervoor zorgt dit ervoor dat de cheesecake lekker compact wordt en het verkleind de kans op scheuren.
- Als het mengsel glad is, schep je de cheesecake vulling op de bodem.
- Bak de cheesecake 1 uur af in de oven. De cheesecake is klaar als hij nog een beetje heen en weer beweegt.
- Haal de cheesecake nog niet uit de oven maar laat 1,5 uur afkoelen met de ovendeur op een kier. Zet daarna in de koelkast om een nacht op te stijven.
- Minimaal een uur voor je de cheesecake wil serveren, maak je de pure chocolade glazuur. Smelt de pure chocolade au bain marie. Schep de zure room door de gesmolten chocolade en meng goed. Laat kort afkoelen en schenk de glazuur over de cheesecake. Zorg dat je de glazuur gelijkmatig verdeeld. Laat 45 minuten opstijven in de koelkast.
- Verdeel voor het serveren nog wat grof zeezout over de cheesecake.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.