Gezelligheid en eten zijn twee woorden die voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ergens een drankje drinken is leuk, maar het feest is pas echt compleet met een een lekker hapje erbij. Ik geniet ook enorm van uitgebreid eten en wijn drinken met vrienden. Uren tafelen om wel en wee te bespreken. Herinneringen ophalen, plannen voor de toekomst maken en dromen over van alles en nog wat.
Gewoon hapjes
Als ik vrienden uitnodig trek ik alles uit de kast. Of eigenlijk doe ik meer een poging tot. Standaard begin ik te laat met de voorbereidingen. Zo vergeet ik van te voren het recept door te lezen waardoor ik er achter kom dat ik eigenlijk al een dag eerder had moeten beginnen. Daar ga je al. Die tijd haal je niet meer in als je een uur voordat je gasten komen nog eens de keuken induikt. De ingrediënten blijven dan ook vaak onaangeroerd in de koelkast staan en ik snel nog even richting de supermarkt om een plankje te vullen met wat smeersels. We doen vandaag gewoon hapjes hoor, zeg ik dan.
Grijze haren
Om dit soort dingen te voorkomen en natuurlijk om mijn geliefde gasten niet teleur te stellen pak ik het tegenwoordig iets anders aan. Ik begin ruim op tijd. Scheelt een hoop stress en grijze haren, dat verzeker ik je. En ik maak het mezelf gewoon niet te moeilijk. Deze salade met gegrilde groente en een heerlijke tonijnsteak is er één die je gasten overdonderd, maar waar je stiekem maar heel kort voor in de keuken staat. Hoe fijn is dat
Uren in de keuken staan zorgt voor mij vaak voor een grote onoverzichtelijke puinhoop. De keuken is dan wel het kloppende hart in ons huis maar vaak ook het ontplofte hart. Tussendoor opruimen ben ik mezelf aan het leren en ik merk dat ik daar toch wel wat voordeel uit haal. Alhoewel ik ook met dit gerecht, waar je geen niet veel pannen, potten en servies voor nodig hebt, het presteer om een grote bende te maken. Dat heeft dan misschien wel iets te maken met de aard van het beestje.
Indrukwekkende salade met gegrilde groente en tonijn
Voor 4 personen
Dit zit erin:
4 stukken tonijn, duurzame vangst
4 little gems, gehalveerd
100 gram groene aspergetips, harde uiteinde eraf
Stuk Parmezaanse kaas, grof geraspt
100 milliliter balsamicoazijn
4 eetlepels suiker
Olijfolie
2 teentjes knoflook, 1 teentje fijngehakt
8 plakken brood naar keuze, ik gebruik zuurdesem van spelt met zonnebloempitjes
Zo maak je het:
Steek de barbecue aan of verhit een grillpan.
Breng de balsamicoazijn samen met de suiker in een pannetje aan de kook. Na vijf minuten is de balsamico ingekookt tot een stroop. Schenk de balsamico in een schaaltje en zet in de koelkast.
Schenk een scheut olijfolie in een schaaltje en voeg het fijngehakte teentje knoflook toe. Vet met deze olie de little gem aan beide kanten, de aspergetips en de stukken tonijn in. Giet een klein scheutje olijfolie over de stukken brood. Leg nu alles op de barbecue of in de grillpan.
Binnen vijf minuten zijn alle ingrediënten gaar. Haal als eerste de little gem en de aspergetips van de grill. Zodra het brood knapperig is en de tonijn mooie grillstreepjes heeft haal je deze er ook af.
Snijd de tonijn in reepjes en smeer de toast aan beide kanten in met een stukje knoflook.
Leg nu de groente, tonijn en toast op de borden en verdeel er wat Parmezaanse kaas en balsamicostroop over.
Tip! Is je maaltijd niet compleet zonder toetje? Maar liever niet te moeilijk? Serveer dan wat aardbeien met munt, mascarpone en koekkruimels van je favoriete koekje.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Dit artikel schreef ik voor VROUW.nl.
lonneke zegt
Oh wauw, dit klinkt heerlijk!
Prachtige foto’s er ook bij!
Liefs Lonneke
Stefanie zegt
Wat lief! Dank je wel. Het is ook super yummie!
jelle zegt
Eerst nog effe wachten opt zonnetje, ma dan ga ik deze eens proberen! simpel en lekker@