Jarenlang ben ik, zonder reden, geen fan geweest van de Franse keuken. Tot ik kennismaakte met coq au vin. Ik was direct verkocht en nu, ruim negen jaar later, maar ik het nog steeds regelmatig. Dit is mijn recept voor het klassieke Franse stoofgerecht.
Culinaire barbaar
Vroeger, minimaal tien jaar geleden, had ik echt een soort afkeer van de Franse keuken. Ik snap, dit klinkt heel onaardig. En ook nog eens heel onterecht. Als vloeken in de kerk. Dat realiseer ik me al die jaren later ook wel. Vraag me niet waar dit vandaan kwam. Het was gewoon zo. Ik denk dat ik de gerechten wat te klassiek vond. Een jonge culinaire barbaar. Inmiddels is dat wel anders en kan ik de Franse keuken meer dan waarderen. Op Little Spoon vind je zelfs wat Frans georiënteerde recepten terug. Wel in een eigen jasje, maar toch, de basis is Frans. Het groentegerecht ratatouille, een tomatentaart of ragout.
Borreluurtje
Toen ik en mijn schatje net samen waren borrelden we op vrijdagmiddag vaak bij ons favoriete café slash restaurant. Zo’n borreluurtje duurde natuurlijk nooit een uurtje en meestal hadden we wel trek in een daghap. Op een dag was dat coq au vin. Ik had het nog nooit gegeten. Ondanks dat ik het op de één of andere manier niet echt fantastisch vond klinken en mijn Franse aversie om de hoek kwam kijken, probeerde ik het toch. Ik was direct verkocht. De kip was zo lang gestoofd, dat het van het bot afviel, een saus van rode wijn met een heerlijke volle smaak en wat groentes. Niet alleen ik vond het lekker, ook Ruben was direct fan.
Botermals
Niet veel later was mijn liefde jarig. Hij mocht een gerecht kiezen en ik zou het maken. Het werd coq au vin. Dat slaagde zo ontzettend goed, dat ik het nu een jaar of negen later nog steeds regelmatig maak. Niet elke maand maar toch wel eens per jaar. De smaak is intens. De kip stoof je uren in de rode wijn, samen met heel veel groene kruiden, sjalotten en worteltjes. Later gaan er nog champignons bij, die je eerst lekker bakt in een flinke klont roomboter. Dat doe je trouwens ook met de sjalotten. Na die uren pruttelen is de kip botermals en valt het echt van het bot.
Haastige spoed…
Maak dit gerecht op een zaterdag- of zondagmiddag of op een andere dag die nog leeg staat in je agenda. Een beetje tijd heeft het wel nodig dus. Want geloof mij, haastige spoed is in het geval van een stoofpot zoals coq au vin, nooit goed.
Een Franse klassieker: coq au vin
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 4 kippenpoten, ontveld
- 5 wortels, in plakjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 100 gram ontbijtspek, in dunne plakjes
- 2 eetlepels bloem
- 500 ml rode wijn
- 250 ml kippenbouillon
- Klein bosje tijm
- 2 verse laurierblaadjes
- 250 gram sjalotten, gepeld en gehalveerd
- 250 gram kastanjechampignons, in dunne plakjes
- Olijfolie
- Roomboter
Dit heb je nodig:
- Snijplank
- Hakmes
- Koekenpan
- Gietijzeren pan
Zo maak je het:
- Verdeel de poten in 8 stukken door ze op de gewrichten door te snijden.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een gietijzeren pan en bak de kip in porties rondom bruin.
- Leg de kip die je gebakken hebt op een schoon bord en bestrooi met peper en zout.
- Als alle kip gebakken is, bak je de reepjes ontbijtspek uit. Voeg zo nodig nog wat extra olie toe.
- Doe nu de ui, wortel en knoflook bij de spek in de pan. Bak al roerend een paar minuten tot de
ui mooi glazig is. - Roer de bloem erdoor. Meng goed en giet nu al roerend de rode wijn erbij.
- Draai het voor hoog en roer tot de saus glad is.
- Schenk de bouillon bij de wijn en voeg ook de kip, tijm en laurier toe. Breng aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat zeker anderhalf uur stoven. Langer is nog lekkerder voor de smaak!
- Terwijl de kip stooft, bak je de sjalotten en kastanjechampignons om beurten in wat roomboter
tot ze bruin kleuren. - Tien minuten voor je de coq au vin serveert voeg je de sjalotten en champignons toe en haal je
de tijm uit de pan.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie