Ik maakte dit stoofvlees met Leffe Bruin en dat was zo lekker. Eigenlijk kook ik nooit met bier. Dat is eigenlijk best gek, want het is echt geweldig om bier toe te voegen aan gerechten. Vandaag vertel ik je er meer over.
Storm en regen
Ik loop best af en toe te mopperen, als ik de deur uit ga en het stormt en regent. En ook die dikke winterjas met grote sjaal, ter bescherming van dat koude geweld buiten, vind ik af en toe stom. Maar heel stiekem geniet ik ook heel erg van het cocoonen in de winter. Dit weer vraagt om een stapje terug, om rustig aandoen, niet teveel van jezelf vragen en Netflix kijken op de bank, onder een kleedje.
Dit weekend is zo’n weekend van niets moeten. Gister deed ik boodschappen en haalde lekkere dingen in huis. Ik maakte een grote pan soep en zette alvast dit heerlijke stoofvlees op het vuur. Terwijl ik in de keuken bezig was luisterde ik muziek van Al Green en Otis Redding. De laatste tijd ben ik zo’n fan van deze soul muziek. Het pas perfect bij mijn huiselijke genietmomenten.
Etentjes en borrels
In de winter heb ik ook vaker gezellige etentjes en borrels met vrienden. Op de één of andere manier zijn de zomermaanden vaak vol met allerlei dingen waardoor er minder ruimte is voor spontane acties. In de koudste maanden van het jaar is dat anders. Vooral van die borrels die een tikkeltje uit de hand lopen, daar houd ik van. Dat je aanschuift bij elkaar voor een drankje met hapjes en het vervolgens na middernacht is dat je thuiskomt, omdat het zo leuk was.
Vandaag staat er ook zo’n spontaan etentje op de planning. We eten vanavond frietjes met een groep vrienden. Ik besloot deze pan met stoofvlees mee te nemen. Dat idee werd behoorlijk goed ontvangen. Ik ben dol op stoofvlees. En dan het allerliefste met friet en veel mayonaise. Het recept van deze stoof is van Hugo Kennis en komt uit het kookboek wat hij maakte met Leffe en internationaal biersommelier Fiona de Lange.
Leffe Bruin
Zelf maak ik stoofvlees altijd anders, daarom vind ik het extra leuk om eens een ander recept te proberen. Ik kocht runderlappen bij de slager. De ene helft wat magerder en de andere helft van het vlees had iets meer vet. Dat laatste vind ik zelf het lekkerste. In de stoof schenk ik een flesje Leffe Bruin. Samen met een paar eetlepels appelstroop zorgt dit voor een zoete en kruidige smaak. Zelfs een beetje karamel in de verte. Loopt het water je al in de mond? Ik nam het recept van Hugo bijna helemaal over. Ik voegde enkel zelf nog een extra ui toe. Gewoon omdat ik nou eenmaal gek ben op veel ui in mijn stoof.
Sowieso staan in het kookboek mega lekkere recepten. Zo ben ik zelf super nieuwsgierig naar het bierstroop, maar ook de bimi in biertempura met pittige ansjovisdip en stoofvlees bitterballen.
Ik ben eigenlijk wel overtuigd van koken met bier. Jeetje wat lekker is dit stoofvlees. Zo winters en stevig. Ook perfect voor de nog koudere dagen om dan te eten na een flink stuk schaatsen. Dat heb ik al jaren niet gedaan, maar in mijn fantasie past dit perfect bij elkaar. Dus wie weet als het zover is, dat ik me wel weer eens op het ijs begeef ;-). Al is het maar om daarna extra te genieten van deze stoof met Leffe Bruin.
Kook jij wel eens met bier? Ik ben benieuwd!
Stoofvlees met Leffe Bruin
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 kilo runderlappen, in blokjes
- Peper
- Zout
- 3 el bloem
- 50 gr roomboter
- 3 uien, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 winterpeen, in kleine blokjes
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 2 takjes tijm
- 3 el appelstroop
- 1 flesje Leffe Bruin
- 200 ml runderbouillon
Zo maak je het:
- Meng de blokjes runderlappen met peper, zout en bloem.
- Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de uien en knoflook.
- Voeg na 8 minuten de runderlappen toe en schroei de stukken vlees op hoog vuur dicht.
- Doe nu de winterpeen, laurier, kruidnagel en tijm in de pan. Roer door en schep de appelstroop erbij. Bak nog 5 minuten door.
- Schenk de Leffe Bruin in de pan. Laat het stoofvlees nu op een laag vuur langzaam sudderen en zacht wordt. Minimaal 2 uur, maar mijn vlees heeft bijna een hele dag op het vuur gestaan.
- Controleer af en toe of het vlees niet te droog is. Is dat wel het geval? Voeg dan een scheutje runderbouillon toe.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Leffe.
Geef een reactie