Mijn eerste kennismaking met zoete aardappel was geen succes. In delicious. stond een heerlijk recept voor zoete aardappelsoep. Pompoen was altijd al favoriet en alle ingrediënten voor de soep vond ik heerlijk. Heel simpel gedacht misschien, maar ik lust pompoen dus zoete aardappel gaat er ook wel in. Dit voorval stamt nog uit de tijd dat zoete aardappel een iets minder hippe groente was. Albert Heijn verkocht het wel af en toe maar dan lag de zoete aardappel altijd bij de kousenband, speciale pepers en de cassave.
Witte brei
In de veronderstelling de zoete aardappel met oranje binnenkant gekocht te hebben, kwam ik er tijdens het koken achter dat het een zoete aardappel met een witte binnenkant was. Een soort grote Roseval aardappel. De mooie oranje kleur die de soep op het plaatje had, kreeg mijn soep niet. Het werd een grote witte brei. Het zag er echt niet uit. Ondanks dat de smaak niet slecht was, eet je toch ook met je ogen. Deze registreerde ‘jak het ziet er niet lekker uit’ en zowel ik als mijn lover hadden na een half bordje genoeg. Wat uniek is voor ons en zeker voor mij.
Topkoks
Qua eten ben ik geen opgever en altijd wel bereid om iets nog een keer te proberen. Gelukkig maar, want nu staat zoete aardappel regelmatig met succes op het menu. Dit stamppotje bijvoorbeeld. Zoals de topkoks altijd zeggen ‘een zoutje, een zuurtje, een zoetje en pittig’ het komt allemaal samen in dit recept. En als je nou de zoete aardappels gebruikt met de oranje binnenkant ziet het er ook nog eens prachtig uit.
Zoete aardappel en spinaziestamppot met krokante Parmaham
Voor 3 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 3 grote zoete aardappelen, geschild en in blokjes van 2 cm gesneden
- 200 gram spinazie; of wat meer als je dat lekker vindt
- 4 eetlepels crème fraîche
- ½ rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
- 100 gram Parmaham
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Bakpapier
- Grote pan
- Stamper
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kook de zoete aardappel in ongeveer 20 minuten zacht.
- Net voor je de puree gaat maken, leg je de plakken parmaham op een, met bakpapier bekleed bakblik en schuif je deze voor 10 minuten in de oven.
- Wanneer de zoete aardappel zacht is, giet je deze af. Bewaar nog een klein beetje kookvocht, zodat de puree straks lekker smeuïg wordt.
- Stamp de zoete aardappel fijn en schep er 4 eetlepels crème fraîche door. Goed mengen en op smaak brengen met peper, zout en een halve rode peper.
- Als je tevreden bent over de smaak van de puree meng je de spinazie erdoor zodat deze kan slinken.
- Haal na 10 minuten de parmaham uit de oven. Het is de bedoeling dat deze lekker knapperig wordt. De plakken komen wat taai uit de oven, maar als ze eruit zijn worden ze vanzelf knapperig.
- Schep wat stamppot op een bord en leg er één of twee plakken Parmaham boven op.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie