Ik ben altijd alles kwijt. Van pinpassen tot huissleutels, lievelingskleding en mijn nieuwe suède handschoenen. Gelukkig gaat dat met recepten en ideeën voor lekkere gerechten anders. Deze blijven om onverklaarbare reden altijd in mijn hoofd zitten. Vandaag maak ik jullie – en mijn lover die alle verloren artikelen weer vindt – blij met deze Thaise groene curry.
Sportbeha en oordopjes
Luisterde je vroeger ook naar Kinderen voor Kinderen? Dan ken je het liedje ‘Ik ben altijd alles kwijt’ misschien nog wel. Het is mij op het lijf geschreven want ik ben echt altijd alles kwijt. Van huissleutels tot pinpassen, bonuskaart, mijn lievelingstrui, sportbeha, oordopjes of die ene vork die ik nodig heb voor de styling van mijn foto’s. Je kan het zo gek niet bedenken of ik ben het al wel eens kwijt geweest. Zo ook laatst, mijn nieuwe handschoenen.
Warme partner in crime
Zodra de blaadjes nog maar de neiging hebben, naar beneden te dwarrelen, draag ik handschoenen. Als ik iets vreselijk vind, is het koude handen. Jarenlang deed ik met hetzelfde paar van leer. Je snapt, een unicum voor mij, om die bovengenoemde reden. Na heel wat koude dagen, mijn trouwe en warme partner in crime te zijn geweest, overleefden ze een regenbui niet. Op zich niet gek als je ze zeiknat in een prop in een tas stopt. Hoe ze eruit zagen na een paar maanden laat ik in het midden. Let your fantasy work. Of juist niet.
Iets te groot
Het was dus tijd voor een nieuw paar. Ik vond mooie van zwarte suède. Net iets te groot, maar oké, ik wilde ze per se hebben, dus kocht ze. Ik had ze inmiddels goed ingewijd. Dat betekent dat ik ze al lekker vaak droeg en natuurlijk ook, dat ze meerdere malen onvindbaar waren. ‘Ze zitten altijd in mijn tas en nu niet.’ ‘Ik weet zeker dat ik ze in mijn jaszak heb gestopt.’ Voor de mensen die met ditzelfde probleem kampen, vast herkenbaar. Gelukkig was de vermissing nooit van lange duur en waren de suède wanten en ik weer snel herenigd.
Tot die ene bewuste avond. Ik wilde ze aandoen, want ik ging de deur uit. Naar de sportschool. Heel lui, met de auto In principe had ik het handschoeisel niet nodig. Toch is de tocht van de voordeur naar de automobiel zeker een paar meter en dus koud. Nergens mijn handschoenen te vinden. Alles speurde ik af. Jaszakken, tassen, lades, kasten, slaapkamper, schoenenkast en zelfs mijn sporttas. Nergens te bekennen.
Drama
Ik kon wel janken. I know. Behoorlijk aanstellerig, maar ja zo gaat dat soms nou eenmaal. Ik baalde gewoon echt zo van het feit dat ik wéér eens iets kwijt was. Of eigenlijk, dat ik zo ontzettend slordig met mijn spullen om ga. Want dat is het misschien wel meer. Drama dus. Met oude handschoentjes met stomme plakglitters aan mijn handen, uiteindelijk de barre tocht gemaakt richting sportschool gemaakt.
Eenmaal weer thuis mopperde ik nog even lekker door over de handschoenen. Mijn schatje was aan het koken en luisterde de zeurmonoloog geduldig aan. ‘Lieverd,’ zei hij, ‘na het eten zal ik wel even zoeken. Heb je trouwens al in je sporttas gekeken?’ Natuurlijk had ik dat. Ik had de tas zelfs onderworpen aan een extreem grondige inspectie. Een paar tellen later viste hij zo de handschoenen uit de tas, die ik zo bijzonder goed had doorzocht. Stiekem schaamde ik me wel een beetje. Alle heisa voor niets. En dat was terecht volgens mijn man, die altijd alles vindt wat ik kwijt ben. Ieder gek zijn gebrek. Die van mij weet ik wel.
Thaise groene curry
Wat ik nooit, of bijna nooit, kwijt ben, is recepten en ideeën voor heerlijke gerechten die ik dan weer met jullie deel. Vandaag is dat deze heerlijke Thaise groene curry. Dit is zo lekker. En weet je? Ook nog eens snel gemaakt. Hoe fijn is dat? Voor extra snel, kies je groene curry pasta uit een potje. Ik maakte het zelf en dat raad ik je toch wel aan om te doen. Aan jou de keus. Eet er geurige jasmijnrijst bij en iedereen aan tafel is blij. Ook een man met een vrouw die altijd alles kwijt is.
Thaise groene curry met garnalen
Voor 4 personen
Dit zit in de groene currypasta:
- 4 stengels citroengras, uiteinden verwijderd en grof gehakt
- 8 lente-uien, uiteinden en donker groene deel verwijderd, grof gehakt
- 7 tenen knoflook, grof gehakt
- Flink stuk gember, geschild en gehakt
- 3 verse groene pepers, zaadlijsten verwijderd (Ik gebruikte kleine Indische groene pepers. Die zijn behoorlijk spicy. 3 is dan voldoende. Bij iets minder hete pepers kun je er gerust meer gebruiken)
- 2 bossen koriander, steeltjes en zaadlijsten verwijderd en grof gehakt
- 2 eetlepels vissaus
- Sap van 2 limoenen
- Scheutje neutrale olie, ik koos voor arachideolie
Dit zit in de Thaise groene curry:
- 300 gram groene aspergetips, uiteinden verwijderd en gehalveerd in de lengte
- 750 – 1000 gram rauwe grote garnalen, gepeld (ik ben dol op garnalen, dus doe er het liefste zoveel mogelijk in mijn curry)
- 200 gram peultjes, in dunne plakjes
- 2 blikjes kokosmelk van 400 milliliter
- Sap van 1 limoen
- Arachideolie
- Paar takjes koriander, gehakt
- Optioneel: rode peper, fijngehakt
- Optioneel: extra vissaus
Dit heb je nodig:
- Staafmixer of keukenmachine
- Snijplank + mes
- Wok
Zo maak je de groene currypasta:
- Doe de citroengras, lente-ui, knoflook, groene pepers, gember en koriander in de keukenmachine en maal tot alles is fijngehakt.
- Terwijl de machine draait voeg je de limoensap, vissaus en olie toe. Maal tot een mooie gladde currypasta.
- Proef hoe de smaak is en voeg, als je dat nodig vindt, nog wat vissaus of limoensap toe.
- Zet apart.
Zo maak je de Thaise groene curry:
- Verhit een flinke scheut arachideolie in een wok. Bak hierin de garnalen, een paar minuten, op hoog vuur tot ze roze kleuren.
- Voeg nu de groene aspergetips en de currypasta toe. Bak alles 1 minuut. Giet de kokosmelk bij de curry. Roer goed en breng de curry aan de kook.
- Doe de peultjes erbij en laat de curry een minuut of 5 pruttelen.
- Proef of de curry goed op smaak is. Voeg anders nog wat limoensap of vissaus toe.
- Garneer de Thaise groene curry met wat korianderblaadjes en fijngehakte rode peper.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Marleen zegt
Lijkt me echt zalig ga ik maken………de garnalen worden als eerste gebakken staan dus vrij lang op het vuur! Worden ze niet te droog?
Stefanie zegt
Leuk! Is ook echt heerlijk. Bij mij werden ze garnalen niet droog. Juist nog sappig en een beetje knapperig. Snap je wat ik bedoel ;-)? Als je twijfelt kun je ze natuurlijk ook als laatste toevoegen!
Noel zegt
Wat een heerlijk gerecht.
We hebben ervan genoten.
Voor de volgende keer gebruikt ik 1 limoen ipv 2
Omdat er geen garnalenfans bij waren, heb ik twee variaties gemaakt.
1 schaal met stukjes kip en voor de vegetariërs een schaal met champignons.
Zo heeft iedereen ervan kunnen genieten.
Josephine zegt
Smaakt super lekker! Nu vond ik alleen de citroengras er door heen gemalen niet zo’n succes. Allemaal taaie kleine sliertjes hierdoor in de saus. De uiteinden had ik wel afgesneden. Wat is er mis gegaan? :)
Marion zegt
vaak is citroengras verdroogd , dus hard, en dat is niet lekker op de tong. Ik gebruik alleen het witte en binnenste van de sereh, dat is nog een klein beetje ‘sappig’, en gooi de rest weg
Barbara d’Angremond zegt
Heaven. Zooooo lekker. Super!
Stefanie zegt
Dank je wel! Super dat je het gemaakt hebt!