Deze groene couscous met geroosterde walnoten en feta is een heel fijn zomers bijgerecht. Tijdens de barbecue of neem wat mee tijdens een picknick. Vandaag deel ik het recept en is het weer tijd voor een persoonlijke biecht. Benieuwd? Lees snel verder.
Overvolle trolley
Ik vertel jullie regelmatig over mijn treinavonturen. Over smekkende medepassagiers of een geïrriteerde buurman of buurvrouw dankzij mijn beweeg en gerommel in tassen. Met trots kan ik melden dat het er in het vliegtuig net zo aan toe kan gaan. Ik strompel het vliegtuig in, met een overvolle trolley, rugzak en linnen tasje. Voor vertrek was alles zo georganiseerd ingepakt. Voor mijn doen is dat al een medaille waard. Echt waar. Na een paar dagen persreis en drie verschillende hotels – en dus drie keer de boel compleet opnieuw in de trolley en rugzak stoppen – is die zorgvuldig aangebrachte structuur compleet verdwenen.
Vervelende gewoonte
Voor ik plaats neem staat mijn trolley in het gangpad. Met mijn rugzak beuk ik tegen iemand op. Mijn paspoort, telefoon en linnentas gooi ik op de stoel met mijn stoelnummer. Ik zit gelukkig aan het gangpad. Hoe graag ik ook aan het raam zit, praktisch gezien is dat niet mogelijk. Tijdens een vlucht ga ik elk uur wel een keer naar de wc. Dat heeft mijn buurman op een twaalf uur durende vlucht naar Peking geweten. Eigen schuld, want ik heb hem serieus gewaarschuwd. Klein detail, vriendinnetje An zat aan de andere kant van mij en heeft dezelfde (vervelende?) gewoonte.
Gegraai
Ik zet mijn tassen op de stoelen en de trolley leg ik op de leuningen. Ik heb mijn laptop nodig. Na wat gegraai en gekrauw is het eindelijk raak. De man die al bij het raam zit, rolt nog net niet met zijn ogen. Dat komt later, als ik in mijn rugzak rommel. Paspoort en telefoon erin. Oh nee toch niet. Die laatste moet ik opladen en ook nog even schatje appen. Linnentasje erin proppen. Waar is mijn Labello? Alles weer uit de rugzak op de middelste, nog lege, stoel. Natuurlijk een lege stoel. Het zou wat zijn, als ik het al mijn zooi bij iemand op schoot gooi. E-reader erin. Maar misschien wil ik toch lezen, dus maar uit de tas. Eerlijk gezegd word ik best gek van mezelf, dus snap mijn tijdelijk reisgenoot wel.
Kwaad
Als ik met een harde klap mijn tafeltje open, kijkt hij me kwaad aan. Of misschien heen komt het omdat, ik vanaf mijn stoel probeer mee te gluren op zijn beeldscherm? Hij zit continu in Outlook. Er gaat van alles door mijn hoofd. Eén is natuurlijk, heeft hij internet? Dat wil ik ook. Of hij tikt alvast de mails om ze later te versturen. Wat doet hij voor werk? En is hij voor zaken in Lissabon geweest? Ja ja, ik heb een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Of nou ja gezond… Ik twijfel daar aan. Ik besluit het maar allemaal op te schrijven. Deze blog is het resultaat. Dat houdt mijn ogen op mijn eigen scherm.
Couscous
Na deze persoonlijk biecht is het tijd voor een lekker recept met couscous. Ik houd van couscous. Omdat ik veel groene kruiden gebruik noem ik het voor het gemak maar groene couscous. Het smaakt super met de krokante en geroosterde walnoten en de zoute feta. Ik maakte er een tomatensalade naast en grilde wat kippendijen.
Groene couscous met geroosterde walnoten en feta
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 2 tl venkelzaad
- 2 tl komijnzaad
- Olijfolie
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 250 gr couscous
- 375 ml kokend hete bouillon naar keuze
- 1 bos groene kruiden (ik gebruik munt, koriander en dille), fijngehakt
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen
- 5 radijsjes, in stukken
- 2 handen spinazie, fijngehakt
- Peper
- Zout
- Sap van 1/2 citroen
- 50 gr feta, verbrokkeld
- Handjes geroosterde walnoten, grofgehakt
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Wok
- Deksel
- Serveerschaal
Zo maak je het:
- Rooster de venkel- en het komijnzaad in een droge wok. Haal ze eruit als het begint te geuren. Plet de zaadjes in de vijzel.
- Verhit een scheut olijfolie in de wok en fruit op laag vuur de sjalot en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de venkel- en komijnzaadjes toe.
- Doe de ongekookte couscous in de pan en roer kort door. Schenk de kokende bouillon erbij, tot de couscous onder staat. Draai het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat de couscous zo’n 10 minuten wellen en roer daarna los met een vork.
- Meng nu de groene kruiden, radijs, spinazie en lente-ui met de couscous. Breng op smaak met peper, zout, citroensap en de lekkerste olijfolie die je hebt.
- Garneer de groene couscous met geroosterde walnoten en feta.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie