Al vijf jaar stond het op de bucketlist van mij en vriendinnetje An. Eten bij restaurant Kint & Co in Paal. Regelmatig kwam het ter sprake dat we nu echt snel een keer een datum moesten prikken voor een lunch of diner bij dit restaurant. An en ik hebben altijd zoveel plannen en het worden er altijd maar meer – ook tijdens onze lunch bij Kint & Co hebben we wel weer vijf nieuwe plannen bedacht – dus het kwam er maar niet van. Totdat An mij vroeg wat ik voor mijn verjaardag wilde en ik besloot niet voor een cadeau te gaan maar voor een hele mooie herinnering. En dat werd het. Een zondagmiddag om nooit meer te vergeten.
Slowfood lunch
Al weken van te voren reserveerde ik voor een slowfood lunch op zondagmiddag. Een lunch van zeven gangen met bijpassende wijnen. Dit klinkt als een geweldige zondagmiddagbesteding toch? Na jaren lang erop verheugen reden we zondag dan eindelijk naar het gehucht Paal. Voor wie Paal niet kent, Paal ligt op Zeeuws-Vlaanderen aan de Westerschelde en vlakbij Het Verdronken Land van Saeftinghe. Het dorpje is slechts een paar straten groot. Zodra we met de auto in de buurt van Paal komen, voelt het alsof we op vakantie zijn. De natuur is er prachtig. Uitgestrekte weilanden en akkers, kleine kronkelweggetjes, dijkjes en veel groen. Schitterend gewoon. Nog voordat we bij het restaurant komen zijn we dus al in een licht euforisch stemming. Zo’n stemming dat je alles fantastisch geweldig leuk vindt. Dat belooft wat.
In een straatje onderaan de dijk vinden we Kint & Co. Het restaurant van Riet en Jan Cees. Riet kookt de sterren van de hemel en Jan Cees bedient ons op zo’n manier dat we ons meer dan welkom en thuis voelen. Het pand van het restaurant is echt prachtig. Vanbinnen en van buiten. Het lijkt op een woonhuis. Eigenlijk gewoon een huis waar ik dus zelf wel in wil wonen. Kint & Co is niet een plek waar je per ongeluk langs loopt of fiets. Je moet echt weten dat dit pareltje hier zit. Mond op mond reclame vooral. Dat gaat goed want het is volle bak.
Rood & blauw
De inrichting is super mooi. Het restaurant heeft een rode kamer en een blauwe kamer. De rode kamer voelt warm aan. Knal rode muren, een groot hert aan de muur, kunstwerken en houten tafeltjes en stoelen. Van de rode kamer worden we langs de grote open keuken naar de blauwe kamer geleid. Hier krijgen we een tafeltje aan het raam. De blauwe kamer is fris. huiselijk en gezellig. Een grote schouw met een kachel en een prachtige bos bloemen. Dit zorgt voor een fijn sfeertje. Aan de muur hangen grote schalen. Ik hou daar van. Als serviesliefhebber droom ik al een tijdje van een muur met mijn mooiste borden.
What you see is what you get
Het interieur is geweldig, dat zie je op de foto’s en merk je uit mijn verhaal. Leuk, maar het eten, daar komen we echt voor. Een slowfood lunch dus. Vier voorgerechtjes, een hoofdgerecht, kaas en een toetje. Als eerste proeven we een flan van prei met Oosterscheldepaling. Ons tweede voorgerecht is een Maatjes haring. Daar hoopte ik stiekem al op. Bovenop de haring ligt haringkaviaar en erbij hangop, een zeekraaldressing, wat plakjes komkommer en radijs. Daarna genieten we van een stukje kabeljauw, een mousse van krab met doperwtjes en een peterselieolie. Voor de oplettende lezer, peterselie en ik zijn geen match, maar jeetje wat heb ik genoten van dit gerechtje. Conclusie is dus dat ik peterselie kan waarderen als de omgeving goed is, alle onderdelen van het gerechtje smakelijk zijn, ikzelf in een euforische bui ben en als ik fijn gezelschap heb. Goed om te weten.
Daarna ligt er een tartaar van Iers biefstuk op ons bord. Op smaak gemaakt met ansjovis en bosuitjes en knapperige groene asperges ernaast. Alles smaakt zo goed. Elk hapje wat we nemen is puur genieten. Er liggen geen liflafjes, takjes en druppeltjes op je bord. What you see is what you get.
Kiezen?
Voor het hoofdgerecht vertelt Jan Cees ons dat we mogen kiezen tussen vis en vlees. Help! Kiezen! Niet mijn sterkte kant, zeker niet als allebei de gerechten erg lekker klinken. Gelukkig heeft An dat kiesprobleem ook. Waarom dan dus kiezen als je kan delen? Dat doen we dus. We proeven rode poon, met dragonsaus, doperwtenpuree en bitterballetjes met Hollandse garnalen. Het andere gerechtje is gevulde kwartel en een kwartelpootje met een heerlijk knapperig velletje op een bedje van safraanlinzen, plakjes gele biet en zachte gekarameliseerde rode ui.
Inmiddels is de zon gaan schijnen en staat er een tafeltje in de groene tuin voor ons klaar. Hier krijgen we een stukje kaas met abrikozenjam en daarna een te lekker toetje. Een mousse van pure chocolade en koffie-ijs. We sluiten af met een cappuccino en huisgemaakte friandises.
Dit is was een zondagmiddag zoals een zondagmiddag hoort te zijn. Wanneer weet ik nog niet, maar dat ik terug kom staat vast.
Kint & Co
Havenstraat 9-11
4569 TK Paal
Website
Ben jij al eens bij Kint & Co geweest? Of ga ja mijn verhaal er een keer eten? Ik ben benieuwd en laat het me weten! Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Nicole zegt
Wow dat klinkt als een geweldige zondagmiddag, met allemaal lekkere dingen :)