De combinatie is vrij traditioneel, maar zo ongelofelijk lekker. Vandaag een recept voor quiche met spekjes en ui. Zin om moeite te doen? Dan bak je de quiche met zelfgemaakt deeg. Liever voor gemak? Dan gebruik je plakjes uit de vriezer. Ik vertel je ook direct over een behoorlijke keukenblunder met bladerdeeg en plastic.
Tradtioneel
Na jaren er niets mee te hebben gehad, ben ik de laatste tijd dol op hartige taarten. Qua vulling kan het heel bijzonder of juist vrij traditioneel. Net zoals deze quiche met spekjes en lekker veel uien. Die combinatie is gewoon zo verrukkelijk. Zeker als je er dan ook nog eens geraspte kaas door de vulling schept.
Op stap en weinig slaap
Soms maak ik het deeg zelf, maar als ik lui ben, of zin heb in iets wat snel klaar is, gebruik ik plakjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Toen ik laatst wat van het deeg uit de vriesla viste deed dat me aan iets denken. Zeker wel tien jaar geleden maakte ik met vriendinnetje An hapjes van bladerdeeg. We hadden een An + Stef weekend. Dat betekende een paar nachtjes bij elkaar logeren, veel eten, op stap en weinig slaap. We besloten om zelf te koken of in ieder geval lekkere dingen te maken. Echt koken was het niet.
Zoete witte wijn
Het werden bladerdeeghapjes. Gevuld met kaas en iets van een champignonmengsel. We deden ons uiterste best om er iets heerlijk van te maken. Hapjes in de oven en wachten maar, om ze daarna met een fles zoete witte wijn ernaast te verorberen. Want daar waren we in die tijd gek op. Jak haha! Na een blik in de oven realiseerde we ons dat de hapjes er toch wel heel apart uitzagen. Een nadere inspectie van dichtbij volgde.
Plastic
Deze twee keukenprinsessen hadden de bladerdeeg gevuld met plastic en al. Tja. Een beetje dom. Voor wie denkt dat we onze creatie weggooiden heeft het mis. Als arme studenten vis je gewoon het plastic er alsnog van tussen, zet het terug in de oven en geniet er daarna gewoon net zo hard van.
Vandaag krijg je van mij dit recept voor een quiche met spekjes en uien. Ik vertel je hoe je zelf deeg maakt en hoe je de taart bereidt met kant-en-klaar deeg. Kies jij gewoon waar je op dat moment het meeste zin in hebt!
Woon je op het Zeeuwse Walcheren? Dan bestel je alle ingrediënten voor deze quiche bij Vers op Walcheren en heb je ze morgen in huis. Handig toch?
Quiche met spekjes en ui
8 tot 12 punten
Dit zit in de taartbodem:
- 200 gram bloem, gezeefd
- 1 theelepel zout*
- 100 gram koude boter, in blokjes 1 eetlepel koud water*
- 1 ei*
* Liever makkelijk? Gebruik dan 6 velletjes hartige taartdeeg uit de vriezer. Sla het maken van de taartbodem over en start direct met de vulling.
Dit zit in de vulling:
- 2 uien, in ringen
- 4 eieren
- 200 gram ontbijtspek, in dunne reepjes Nootmuskaat
- 100 gram geraspte kaas
- 5 takjes tijm, enkel de blaadjes
- 200 milliliter room
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Taartvorm
- Keukenmachine
- Grote kom
- Garde
Zo maak je de taartbodem:
- Doe de bloem, koude boter en het zout in de keukenmachine. Maal in 1 minuut tot een kruimelig deeg.
- Laat de machine draaien en voeg het water en 1 ei toe. Als er een samenhangend deeg ontstaat, stop je de machine. Is het deeg nog wat te droog? Voeg dan 1 eetlepel extra water toe. Droog deeg is lastig te rollen.
- Kneed het deeg nu kort met de hand tot een bal. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Na een half uur haal je het deeg uit de koelkast. Leg het op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 32 centimeter.
Zo maak je de vulling:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bak de spekjes uit in een koekenpan. Laat uitlekken op een bord met keukenrol.
- Verhit wat olijfolie in een wok en bak in 7 minuten de uien glazig. Bak de laatste 2 minuten de tijmblaadjes mee.
- Zet het vuur uit en schep de spekjes in de pan.
- Meng in een kom de 4 eieren, slagroom en geraspte kaas. Breng op smaak met een beetje peper, zout en nootmuskaat.
- Vet een quichevorm in en bekleed met het deeg.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit voorkomt rijzen.
- Verdeel het spek- en uimengsel over de taartbodem. Giet hier de eieren overheen.
- Zet in de oven. De quiche is na 35 tot 40 minuten klaar om te eten.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Vivian | stayaliveandcooking zegt
Hmmm, zo’n blunder hebben we denk ik allemaal wel eens gemaakt… Ik wilde een cake bakken voor vriendlief, bleek dat de cakevorm die hij in de kast had staan niet in de oven kon. Toen ik zag dat de randjes begonnen om te krullen heb ik inderdaad ook snel de cake nog in een andere vorm gegooid, haha!
Niks mis met traditioneel, zo’n receptje als dit gaat er altijd in.
Stefanie zegt
hahaha gelukkig kon je de cake nog redden!