Er gaat niets boven zelfgebakken naanbrood. Echt hoor! Het is even een klus. Moeilijk is het niet. Vandaag geef ik je het basisrecept voor naanbrood en twee variaties.
Verpest
Weet je, ik heb mezelf nu voor eeuwig verpest. Voorheen wist ik niet beter. Ik nam genoegen met wat er was. Vond het wel prima zo. Maar nu kan ik niet meer terug. Sinds ik zelf naanbrood maakte is het niet te doen om ooit nog naanbrood kant-en-klaar uit de winkel te kopen. Die twee zijn gewoon niet met elkaar te vergelijken. Twee uitersten, zwart en wit, dag en nacht.
Celine Dion
Stiekem overdrijf ik. Niet wat betreft hoe lekker zelf gebakken naan is. Ik ga ongetwijfeld echt nog wel een keer naan uit de super kopen. Niet omdat die zo fantastisch is, maar vooral omdat ik te lui ben om elke keer zelf deeg te maken en de Indiase broodjes te bakken. Als ik nou toch eens alle tijd van de wereld had… Dan bakte ik elke dag vers naanbrood, volgde ik een cursus bloemschikken – lijkt me serieus echt leuk – en ging ik op pianoles. Zodat ik later, als ik groot ben, een grote vleugel in de woonkamer kan zetten waar ik als moeder de vrouw aan zit, liederen speel en samen met mijn schare kids My Heart Will Go On van Celine Dion jubel.
Plian of plain?
Dat verpesten begon al in India. Daar maakte ik kennis met de echte naan. Dat heeft werkelijk waar niets te maken met het brood wat ik kende. Dat is vrij droog. Ik kan de naan in India zo moeilijk omschrijven. Smeuïg en smaakvol komt het beste in de buurt. We aten daar niet alleen plian naan bread. Zo stond het althans op de menukaart. Het moet natuurlijk plain naan bread zijn. Lang leven het Indiase Engels. Ook gevuld met kruiden of paneer, witte Indiase kaas aten we. Het verveelde geen moment.
Eenmaal thuis viel ik weer terug op de minder smakelijke en tikkie droge broden. Tot ik dus eindelijk zelf naan maakte. Het was verrukkelijk. Eerlijk waar. Ik maakte een basis variant. Ook één met knoflook en koriander en een ander met komijn, koriander en feta. Ter vervanging van paneer. Een aanrader om echt zelf eens te proberen. Maar wees gewaarschuwd. Je bent eeuwig verpest.
Waag je de stap en maak je naanbrood? Eet er dan een heerlijke Indiase curry bij. Wat dacht je van tikka masala? Of deze snelle bloemkoolcurry? Minder bekend, maar echt niet minder lekker is aloo matar met aardappel. Smullen!
Basisrecept voor naanbrood + 2 x variatietips
Voor 6 broden
Dit zit in het basisrecept:
- 450 gram bloem + extra voor bestuiven van je werkblad
- 7 gram gedroogde gist
- 1 theelepel suiker
- Snuf zout
- 90 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olie
Dit zit in de variatie met koriander en knoflook (voor 2 stuks):
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Klein bosje koriander
- Zwarte sesamzaadjes
Dit zit in de variatie met kaas, komijn en koriander(voor 2 stuks):
- 50 gram feta verbrokkeld, eigenlijk gebruik je paneer maar dit is ook lekker
- Klein bosje koriander
- Komijnzaadjes
Dit heb je nodig:
- Grote kom
- Plasticfolie
- Koekenpan
- Deegroller
Zo maak je het basisrecept:
- Meng in een kom de bloem met de gist, de suiker en het zout. Voeg 185 ml lauwwarm water, Griekse yoghurt olie. Kneed 5 minuten tot een glad deeg.
- Leg het deeg in een kom. Dek af met plasticfolie en laat op een warme plaats 1 uur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Sla het deeg terug en verdeel het in 6 porties.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol elk stuk met een deegroller uit tot een ovaal van 10 x 15 cm. Zoals je op de foto’s ziet hoeft dat niet heel precies ;-).
- Bestrijk de deeglappen aan beide kanten met wat olie.
- Verhit een koekenpan en leg de deeglappen stuk voor stuk in de gloeiend hete pan.
- Bak de naan aan allebei de kanten goudbruin. Je draait het brood om, als het deeg begint te bubbelen.
Zo maak je de variaties:
- Rol de portie deeg uit tot een cirkel met een diameter 15 cm. Verdeel de vulling over het midden en houd 2 cm van de rand vrij.
- Klap de zijkanten over de vulling en druk goed tegen elkaar zodat de vulling helemaal bedekt is met deeg.
- Rol ze uit tot ovalen van 10 x 15 cm.
- Bestrijk beide kanten met olie
- Verhit een koekenpan en leg de deeglappen stuk voor stuk in de gloeiend hete pan.
- Verdeel wat komijn of sesamzaadjes over de ongebakken kant.
- Bak de naan aan allebei de kanten goudbruin. Je draait het brood om, als het deeg begint te bubbelen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept is geïnspireerd op een recept uit delicious.
NJ-Cook4You zegt
Goed recept! ik ga het recept toevoegen aan m`n favorieten. Bedankt
Stefanie zegt
Graag gedaan! Benieuwd wat je ervan vindt.