Deze dadelchutney met knoflook past zo goed bij een kaasplankje, een stukje paté of een bord met charcuterie. De chutney is eenvoudig te bereiden en als je slim bent, maak je lekker veel in één keer. Bewaar wat in weckpotjes in de koelkast en je hebt de komende weken elke keer dit lekkere smeersel bij de borrel.
Zwak voor dadels
De laatste tijd heb ik steeds meer een zwak voor dadels. Dadels zijn perfect voor het opleuken van een gerecht. Wat dacht je van stukjes dadel door je couscoussalade? Een eenvoudige salade met veldsla, een yoghurtdressing, ingelegde citroenen en dadels wordt in eens een salad to remember. Ik vond het dan ook super leuk dat ik de dadels van Yogi & Yousef mocht testen. Ik vertel je, dit zijn dadels the next level en in niets te vergelijken met de dadels die je in de supermarkt koopt. Benieuwd? Ik vertel je er alles over en deel direct mijn favoriete dadelrecept met je.
Sukkary
De sukkary dadels van Yogi & Yousef zijn zacht en heel zoet. Als je je tanden erin zit voelt het bijna aan alsof je een gesuikerd snoepje doorbijt. Een snoepje met een hoop goede en gezonde eigenschappen welteverstaan. De dadels die ik ken zijn veel harder en vind ik dan ook minder geschikt als snack uit het vuistje. Met deze dadels is dat niet aan de orde. Leg ze op een bordje met een handje noten en fruit en je hebt een geweldig lekker en gezond tussendoortje. Ook handy, de pit is er al uit.
Dadels met een verhaal
Natuurlijk is het fijn dat de dadels lekker zijn, maar leuk om te vertellen is wel het verhaal achter deze lekkernij. Yogi & Yousef zijn twee ondernemers. Yogi komt uit Nederland en Yousef uit Saoedi-Arabië. Na hun ontmoeting ontstond een vriendschap. Yousef lief Yogi in Saoedi-Arabië de sukkary dadels proeven. Yogi vond de dadels zo lekker dat hij ze in het Westen introduceerde. Daar ben ik dan weer enorm blij om!
Hartige hapjes
Een recept kan natuurlijk niet uitblijven. Het is echt jaren geleden dat ik deze dadelchutney at en maakte. Ik was al een tijdje van plan om weer eens een voorraadje te maken voor bij de borrel, maar goed zoals dat met zoveel dingen gaat, kwam het er niet van. Toen dit pakketje op de mat lag, kon ik niet meer anders dan aan de slag gaan met de chutney. Ik at dit kleverige goedje voor het eerst bij vriendin Ca. We aten het bij een kaasplankje en ik was direct verkocht. Deze chutney is de perfecte aanvulling voor bij hartige hapjes. Kaas, vleeswaren en paté zijn van zichzelf al lekker, maar met een schepje van deze dadelchutney erbij, weet je niet wat je meemaakt.
Dadelchutney met knoflook
Voor 3 jampotjes
Dit zit erin:
- 500 gram dadels zonder pit, bijvoorbeeld die van Yogi & Yousef, gehakt
- 10 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 uien, fijngehakt
- 100 milliliter witte wijn
- 125 milliliter balsamicoazijn
- Flinke scheut olijfolie
- 5 kruidnagels
- Peper en zout
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Pan
- Weckpotjes
Zo maak je het:
- Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de uitjes tot ze zacht zijn.
- Voeg nu de fijngehakte knoflook, gehakte dadels, kruidnagels, de witte wijn en balsamicoazijn toe. Meng goed en laat zachtjes pruttelen tot een plakkerige chutney is geworden. Roer af en toe even door. Na 30 minuten is de chutney klaar om te eten.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Deze chutney combineert geweldig bij een kaas- of charcuterieplankje. Maar ook je boterham met kaas of paté wordt onvoorstelbaar lekker.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Caatje zegt
deze chutney is echt TE lekker! Ga deze dadels ook eens proberen want ze zien er echt super lekker uit!
Stefanie zegt
Geweldig hè! Heb nog staan, dus mocht je willen, laat maar weten. X
Nell Nijssen zegt
Persoonlijk vind ik het zonde om van echt goede dadels nog iets anders te maken. Het is zoiets als een oester in stukjes hakken en daarna garen. Dadel en geitenkaas is al een huwelijkje in de hemel, toch?
Stefanie zegt
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Smaken verschillen! Vind de chutney heerlijk, maar de dadels zo vind ik ook lekker.
debby zegt
Oh het water loopt me in de mond. Hoe lekker zijn dadels…heel lekker. Ik ga zeker je recept maken
Stefanie zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt!
Caatje zegt
Misschien wip ik vrijdag ochtend ff met Linde langs na de markt, aanbod sla ik niet af :) Ik app je van tevoren wel even xx
Ellen zegt
oooh wat heerlijk!! Dadels zijn mijn healthy guilty pleasure. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen! ;) Deze zien er heerlijk uit, maar ik heb ze nog nergens in Belgische winkels gezien jammer genoeg…
Stefanie zegt
Wat jammer! Wie weet online? Vind wel echt dat deze zo anders zijn dan de dadels die ik tot nu heb geproefd. Zo lekker!!
Lucinda Huijskens zegt
Zijn deze dadels ook gezonder dan de medjool of blijven de medjool de ”koning” onder de dadels?
Kun je mij misschien per e-mail antwoorden? Anders lees ik het waarschijnlijk niet meer. Er zijn zoveel sites die schrijven over deze dadels.
Stefanie zegt
Hoi Lucinda, ik heb echt geen idee of deze dadels gezonder zijn dan de medjool dadels! Groetjes