Dol op Mexicaans-achtige gerechten? Dan raad ik je deze Mexicaanse shakshuka met feta en jalepeño aan. Een variant op de shakshuka die ik al eerder maakte en deelde, maar dan met bonen en zonder vlees. Het was heerlijk. Ook de dag erna als lunch, al weet ik niet of iedereen daar zo van gecharmeerd van was.
Mexicaanse fase
Al een tijdje zit ik in een Mexicaanse fase. Dat is jullie vast niet onopgemerkt gebleven. Quesadillas, tortilla’s gevuld met kip en Mexicaanse tomatensoep gingen al voor. Vandaag is het de beurt van deze Mexicaanse shakshuka met feta erover verbrokkeld en lekker spicy door jalepeño’s. Het was een experiment, dat behoorlijk goed lukte. Al zeg ik het zelf.
Schoolreis
We aten niet de hele pan leeg. Lucky me, ik had nog wat over voor de lunch. Ik hou daar van, van die leftovers. Het bespaart je tijd de dag erna en je bent verzekerd van een lekker maaltje. De laatste tijd lunch ik vaak thuis en niet samen met collega’s. Dat werd deze dag anders. Ik huurde een flexplek en ging met mijn goed gevulde bakjes naar de plek van bestemming. Ondanks dat het nog maar tien uur was, had ik direct al trek. Net zoals vroeger met schoolreis, dat al je snoep en broodjes al op waren op de heenreis. Of als je op vakantie gaat. Ik rijd de straat uit en het eerste wat ik zeg is: ‘Nou, laten we maar een broodje nemen.’ Ik kan er niets aan doen. Zo gaat dat nou eenmaal.
Heel plezierig
Daar zat ik dan, in de redelijke vroege ochtend, met mijn lunch voor mijn neus. De inhoud van het bakje was voor mij heel plezierig. Voorbij komende mede flexers keken verwonderd naar wat er bij mij op tafel stond. Ik vermoed dat dit door het hele pand te ruiken was. Ik hoop dat ze eraan wennen. Ik kom namelijk vaker vanaf nu.
Stink ik?
Ook na werktijd werd ik er nog mee geconfronteerd. Toen ik in de stoel lag, bij de kapper voor mijn wenkbrauwen, vroeg ze of ik net uit de keuken kwam. Je kunt je vaste wel voorstellen, dat iemand met het bijwerken van je wenkbrauwen, behoorlijk dichtbij komt. ‘Uh nee, stink ik dan?’ stamelde ik. Dat was niet het geval, maar ik rook wel lekker naar eten. Ik vermoed stiekem dat dit de subtiele hint was voor ‘inderdaad je stinkt.’ Een tikkeltje onzeker nam ik me voor om dit soort lunches te beperken tot de dagen dat ik niet onder de mensen kom. Of er gewoon aandenken om de hele dag kauwgom te eten en mijn tanden te poetsen na de middagdis.
Sterk riekende ingrediënten
Neemt niet weg dat het echt een super gerecht is om te maken. Of er nou sterk riekende ingrediënten inzitten of niet. Beloof je me, je dat je je niet laat tegenhouden en het gewoon lekker maakt?
Mexicaanse shakshuka met feta en jalepeño
Voor 2-3 personen
Dit zit erin:
- 1 blikje zwarte bonen
- 1 blikje kidneybonen
- 1 blikje tomatenblokjes
- 4 eieren
- 1½ eetlepel komijnzaad
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 1 groene paprika, in kleine blokjes
- 1 rode ui, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel ingelegde jalepeñopepers, fijngehakt
- 2 theelepels gerookte paprikapoeder
- Feta, naar smaak en verbrokkeld
- Koriander, naar smaak en grof gehakt
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Wok
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Rooster in een droge wok de komijn, tot deze geurt. Voeg nu de olijfolie toe. Laat goed warm worden en bak daarna de rode ui gedurende 2 minuten.
- Wanneer de rode ui glazig wordt, voeg je de knoflook, paprika’s, jalepeñopepers, gerookte paprikapoeder en de helft van de fijngehakte koriander toe. Bak dit mengsel kort op hoog vuur.
- Hierna voeg je de tomaten, zwarte bonen, kidneybonen, peper en zout toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten pruttelen. Giet wat water in de pan als de saus te dik en te droog wordt.
- Nu voeg je de eieren toe. Maak, afhankelijk van het aantal eieren dat je gebruikt, kleine kuiltjes in de saus en breek de eieren boven de saus. Laat de eieren op een laag-middelhoog vuur stollen met het deksel half op de pan. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van hoe hard of zacht je de eieren wil. Na 20 – 30 minuten zijn de eieren gestold, maar nog wel zacht. Het eiwit is dan helemaal hard. Wanneer de eieren voor jou perfect zijn strooi je de resterende koriander en feta eroverheen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Janna zegt
Dit ziet er echt onwijs lekker uit! De kapper was vast een beetje jaloers ;)
Joke zegt
Wat zie ik steeds heerlijke recepten voorbij komen. De shakshuka smaakte verrukkelijk! Ik heb de gerookte paprikapoeder aangeschaft evenals de za’atar. Alles even lekker!
Bedankt voor je inspiratie :)
Stefanie zegt
Wat geweldig om te horen. Dank je wel :-) En wat een heerlijke smaakmakers hè?
Linda zegt
Was echt heerlijk, ik heb dit gerecht in de slowcooker gemaakt.
Die komt hier meer op tafel
Stefanie zegt
Super leuk om te horen!!