Ben je dol op Indiaas eten? Maak dan eens deze samosa’s met aardappel, doperwtjes en komkommer raita om de hapjes in te dippen. Ik deel mijn recept met je en vertel je wat een rampenplan ik ben als het om plannen gaat.
Flink uitpakken
Al een tijdje wilde ik dit Indiase hapje maken. Het kwam er maar niet van. Tot een paar dagen geleden. Samen met onze vrienden vierden we derde kerst. Ik had een vrije dag gepland staan, daarom wilde ik eens flink uitpakken in de keuken. Ik besloot allerlei hapjes te maken die ik nog nooit eerder maakte. Twee vliegen in één klap. Mijn lieve vrienden aten zo allerlei lekkers en ik kon ze mooi op de foto zetten en uiteindelijk met jullie delen op Little Spoon.
Hondsberoerd
Zoals altijd liep mijn planning compleet in de war. Ik moest onverwachts naar Amsterdam om een hele toffe nieuwe samenwerking te bespreken. Hierover begin volgend jaar hopelijk meer. Omdat het vroeg in de ochtend was, leek het me, dat ik nog tijd genoeg had om alles te maken. Oh wat had ik het weer verkeerd. De dag ervoor werd ik verkouden en eenmaal thuis voelde ik me hondsberoerd. Voor ik aan de bak ging in de keuken, wilde ik eerst even liggen. Uiteindelijk was het pas einde van de middag eer ik aan de slag ging.
Filodeeg of bladerdeeg
Tja en als je van alles gepland hebt waar je normaal zeker een middag voor nodig hebt en nu nog maar anderhalf uur, dan kan het niet anders dan mis gaan. Ik deed toch een poging tot de samosa’s. Omdat ik bladerdeeg soms wat vet vind, koos ik filodeeg. Hoe lekker ook, ik weet het niet hoor. Het ligt vast aan mij, maar het deeg droogt uit, werd toch ook weer te vet door de boter waar ik het mee insmeerde en de vulling was nog wat flauw. Al met al was het hapje oké, maar zeker geen tien. Gelukkig nam iedereen veel te veel eten mee en viel het gebrek aan mijn creaties niet zo op. Ach, ze zijn stiekem ook niet anders van me gewend. Erg hè, eigenlijk?
India
Eenmaal half opgeknapt, deed ik nog een poging. Ik bracht de aardappelvulling meer op smaak en nu geen filodeeg maar toch bladerdeeg. Ik kan niet anders zeggen dat dit echt geslaagd was. De kruidigheid doet me echt denken aan India. Heerlijk, even terug dromen naar die mooie reis van een paar jaar geleden. Binnenkort probeer ik toch nog eens samosa’s van filodeeg te maken. Ik heb nog zoveel lekkere ideeën voor vullingen die volgens mij ook echt verrukkelijk zijn.
De samosa’s met aardappel en doperwtjes zijn heel kruidig daarom serveer ik er een frisse komkommer raita bij. Hier kun je het hapje lekker in dippen.
Samosa’s met aardappel, doperwtjes en komkommer raita
Voor 20 samosa’s
Dit zit in de samosa’s:
- Flinke klont roomboter
- 3 centimeter gember, geschild en geraspt
- 2 theelepels komijnzaad + wat extra voor de garnering
- 1 theelepel Indiase kerrie (Madras)
- 2 theelepel garam masala
- 500 gram iets kruimige aardappels, in blokjes
- Klein handje doperwtjes uit de diepvries
- Klein bosje koriander, fijngehakt
- 2 bosuitjes, fijngehakt
- 20 plakjes bladerdeeg
- 1 ei, losgeklopt
- Peper
- Zout
Dit zit in de komkommer raita:
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- ½ komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
- ½ rode ui, gesnipperd
- 5 muntblaadjes, fijngehakt
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Wok
- Snijplank + mes
- Kommetje
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Smelt de boter in een wok. Bak de gember, komijnzaad, kerrie en garam masala gedurende 2 minuten.
- Voeg de aardappelblokjes en een scheut water toe. Breng aan de kook en laat de aardappels in circa 20 minuten zacht worden.
- Doe de doperwtjes, koriander en bosui bij de aardappels. Breng op smaak met zout en peper. Meng goed en haal de pan van het vuur.
- Verwijder de plastic velletjes van de bladerdeeg. Zet een kommetje op één plakje deeg en snijd met een scherp mesje een cirkel rond het kommetje. Herhaal dit tot je alle plakjes gedaan hebt.
- Schep wat van de aardappelvulling in het midden en vouw het plakje bladerdeeg dubbel. Duw goed dicht met je vingers of met een vork.
- Leg de samosa’s op de bakplaat. Bestrijk ze met ei en garneer met komijnzaadjes. Zet 20 minuten in de oven of tot de samosa’s goudbruin zijn.
- Maak ondertussen de komkommer raita. Meng de yoghurt met de komkommer, rode uit en munt. Breng op smaak met peper en zout. Zet in de koelkast tot je de samosa’s serveert.
- Serveer de samosa’s met aardappel en doperwtjes op een schaal met de komkommer raita.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie