Ik was even vergeten dat het op slechts 1,5 uur vliegen al zo’n andere wereld is. Ik mocht vijf dagen lang de Dordogne en Corrèze ontdekken. Ik kan niet anders zeggen dan dat het geweldig was. Wat een mooie streken in het zuiden van Frankrijk. Zo gevarierd en zovel te beleven.
Dordogne & Corrèze
Wat mij betreft is de lente de mooiste tijd om te gaan. Blauwe regen en andere geurige bloesems die uitbundig bloeien, de geur van vers gemaaid gras, een glooiend landschap, zandkleurige huizen met blauwe of groene kuiken, veel zon, een aangename temperatuur en een verkoelend briesje. In iets meer dan een uur vlieg je vanaf Rotterdam Airport naar Bergerac. De perfecte vertrekplek om de Dordogne en Corrèze te verkennen en te ontdekken. Staat dit op jouw wensenlijstje? Ik geef je vandaag 15 van mijn persoonlijk tips over wat je kun doen en zien in de Dordogne en Corrèze.
1.Wijnproeverij bij Chateau Belingard // When in France, drink wine. Eigenlijk geldt dit natuurlijk voor elke vakantiebestemming, maar voor dit traditionele wijnland stiekem nog wat meer. Ik bezocht Chateau Belingard en kreeg er een tour en deed een wijnproeverij. Dit eeuwenoude wijnchateau is alleen al voor de rijke geschiedenis en prachtige vergezichten een bezoek waard. Ik doe een tour met Anais. Ze leidt me rond het landgoed en vertelt me alles over de geschiedenis van het chateau. Van mei t/m september boek je elke dinsdag en vrijdag zo’n tour. Dit is gratis en kan zonder afspraak. Voor 5 euro heb je een privé tour.Château Belingard, 24240 Pomport, www.belingard.com/en/
2. Wandelen door Domme // Op een warme avond was ik in Domme voor een lekker diner. Ik vond het zo’n mooi dorp, dat ik de volgende ochtend nog even terug reed. Gewoon om te wandelen door de stijle straatjes en om een espresso te drinken bij een bakkerij.
3. Château de Monbazillac // Ik kan je enkel iets vertellen over de buitenkant. Die is indrukwekkend. Het landgoed eromheen is mooi en het uitzicht over de streek prachtig. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Ik combineerde het met de wijnproeverij bij Chateau Belingard.
4. Kookworkshop volgen bij Le Chevrefeuille // De één leert een land kennen door op zoek te gaan naar cultuur en historie. De ander ontdekt liever de lokale keuken en culinaire gebruiken. Dat laatste past echt perfect bij. Daarom was ik ook dol gelukkig dat ik een kookworkshop mocht volgen bij Le Chevrefeuille in
We beginnen de kookdag met een bezoek aan de lokale markt in Le. Dit is een markt om van te dromen. Hier wil ik ook elke week mijn boodschappen doen. Chef Ian is geinspieeerd door zijn buurvrouw van 69. Zij vindt dat je meer tijd moet besteden aan het kopen van ingrediënten en minder aan koken. Lokaal winkelen en uit het seizoen. Zoveel meer smaak We koken verse geitenkaas bij Jérôme. In de lente is deze kaas op z’n best dankzij het verse groen gras wat de geiten eten. Chef Ian legt ons van alles uit. Over lokale producten maar ook wat je met elk stuk vlees bereid. Op de markt is bijna alles lokaal.
Eenmaal terug in de keuken gaan we aan de slag met een drigangn lunch. Zachte en belegen geitenkaas in bladerdeeg, confit de canard en fondant au chocolate als dessert. Geen woorden voor zo lekker. Le Chevrefeuille, Pechboutier, St Cyprien 24220 – www.lechevrefeuille.com
5. Château de Beynac bezoeken // Ook al zo’n indrukwekkend middeleeuws kasteel. Ik zeg je eerlijk, ik heb me niet gewaagd aan de klim naar boven. Die is ongetwijfeld de moeite waard.
6. Jezelf trakteren op een glas champagne op een terras met het chateau achter je en uitzicht op rivier de Dordogne // Dit was dan ook de reden dat ik de klim naar het châteauniet maakte. Champagne is altijd een goed idee natuurlijk. Het was prachtig weer en terwijl ik nipte aan mijn glas bubbels genoot ik van de zon en het uitzicht op de rivier.
7. Op dinsdag naar de lokale markt in Le Bugue // Dit is een lokale markt om van te dromen. Veel streekproducten, gepassioneerde verkopers, proeverijen, kleurrijke en smaakvolle groentes en fruit uit het seizoen. Het is er gezellig druk, met zowel locals als toeristen. Een aanrader om boodschappen te doen, zodat je later op de dag uitgebreid kunt koken. Of je gaat voor allerlei kaasjes en charcuterie.
8. Een tour met een gids door Sarlat // Als je zelf door een stad wandelt, ontdek je misschien wel leuke plekken, maar de historie leer je niet kennen. In Sarlat ging ik met een leuke jonge dame op pad die me van alles vertelde over de stad. Oude gebruiken, oorsprong van gebouwen en een stuk geschiedenis. Een aanrader om te doen als je in Sarlat bent. Lunch daarna bij Le Bistro of Chez Le Gaulois. www.sarlat-tourisme.com/en
9. Naar de lokale markt op woensdag in Sarlat // Bezoek Sarlat op woensdagochtend. Je pakt dan de lokale markt mee. Sarlat is een kleine stad, maar als er markt is, is het er druk en levenig. Er staan veel marktlieden die op dinsdag in Le Bugue staan. Ik kocht onder andere walnotencake en gedroogde worsten met paddenstoelen en walnoten.
10. Een brocante markt bezoeken // Als ik in Frankrijk ben, probeer ik altijd een brocante markt te bezoeken en een mooie schat te vinden. Jammer genoeg lukte dat tijdens mijn trip naar de Dordogne en Corrèze niet. Langs de kant van de weg zie je overal affiches waarop brocante markten worden aangekondigd. Vaak gecombineerd met een dorpsfeest en lekker eten.
11. Walnootlikeur proeven bij Denoix Distillery in Brive La Gaillarde // Wat mij betreft voor iedereen die houdt van een lekker drankje. Bij deze distilleerderij, ontstaan in 1839, voelt het alsof je in een museum loopt. Niets is minder waar, want alle oude machines worden nog gebruikt. Het is een echt familiebedrijf met nu de vijfde generatie aan het roer. De walnotenlikeur is de specialiteit van Denoix Distillery. Ik mocht hem proeven. Nu ben ik niet zo’n zoetekauw maar dit was verrassend. Het was wel zoet, maar door de rijping op eikenhouten vaten zat er een hele bijzondere smaak aan de likeur. Ik kreeg een flesje mee naar huis en ga het gebruiken in een zelfgebakken walnotencake. 9 Boulevard Maréchal Lyautey, 19100 Brive-la-Gaillarde – www.denoix.com.
12. Wandelen door Brive La Gaillarde // Als je de walnotenlikeur geproefd hebt bij DENOIX distillery, kun je net zo goed nog even door de Brive La Gaillarde wandelen. Je vindt er toffe boetiekjes en kaaswinkel La Fromagerie par Bruno. Een waar walhalla voor liefhebbers van kaas. Eet een taartje bij Cafe le Django. De inrichting is tof. Een beetje retro achtig met een allergaartje van spullen. Dat vind ik juist zo leuk.
13. Wandel door Collonges-la-Rouge // Struin door de smalle straatjes van eeuwenoud dorp Collonges la Rouge in de Corrèze. Ik vergaapte me aan het ene mooie huis na het ander. Allemaal gebouwd met rood zandsteen. Tuintjes met gammele hekjes en veel bloemen. Na die wandeling was het tijd voor een kaasplank en een glas rosé. In de zon. Als je in de Dordogne of Corrèze bent, ga dan zeker naar dit dorp. De sfeer is er fijn. Leuke boetiekjes, terrasjes en allerlei soorten winkels. Het voelt wat artistiek aan, dankzij galerieën en kleurrijke types.
14. Bezoek het stadje Turenne // Struin rond door het dorpje Turrene in de Correze en klim omhoog naar het kasteel. Neem onderweg naar boven de tijd om te genieten van het schitterende uitzicht. Het dorp is namelijk gebouwd op een rots. Zit gewoon eens een kwartier op één van de muren die je onderweg tegenkomt. Luister naar de vogels, geniet van de zon en staar naar het eindeloze landschap. Het is prachtig.
15. Breng een bezoekje aan kaasboerderij Ferme de la Brunie // Dit is een lokaal adres voor lekkere kaas, boter en andere soorten zuivel. Emilie, van B&B Bel Estiu koopt hier de zuivel voor het ontbijt. Je kunt proeven en ook zien hoe de producten worden gemaakt. 24200 – Saint Nathalene – www.fermedelabrunie.com
Wil je weten waar je fijn kunt slapen? Lees dan mijn 5 x slapen in de Dorgogne en Correze dan. Op zoek naar een leuk restaurant? x de lekkerste adresjes om te eten en te drinken in de Dordogne en Corrèze.
Praktische info:
Vervoer: Met Transavia vlieg je vanaf Rotterdam Airport in iets meer dan een uur naar Bergerac. Vanaf daar kun je met een huurauto het gebied verkennen.
Lekker eten en drinken: 11 x de lekkerste adresjes in de Dordogne en Corrèze.
Slapen: 3 x slapen in de Dordogne.
Meer weten en lezen:
www.ontdek-dordogne.nl
www.correze-toerisme.nl/
www.visit-nouvelle-aquitaine.com
Ben jij wel eens in de Dordogne of Corrèze geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Uitgenodigd voor Visit Nouvelle Aquitaine.
Geef een reactie