Hummus maken. Hoe moeilijk kan het zijn? Blijkbaar toch minder makkelijk dan ik ooit dacht, want het lukte me nooit om hummus uit de blender te toveren die me echt aanstond. Waar ik van wilde blijven eten en die lekkerder was dan de bakjes uit de koeling van de supermarkt. Ja, ja, de kant-en-klare varianten vond ik altijd veel smakelijker dan de hummus die ik zelf maakte. Daar gaat natuurlijk iets helemaal mis, want hoe vaak komt het voor dat iets uit een fabriek lekkerder is dan iets uit eigen keuken?
Romig, vol en zacht
Ik houd van romige hummus, vol en zacht van smaak. Dus niet teveel knoflook, niet te zuur en een klein beetje tahin. Een gladde textuur zonder harde stukjes. Toen ik vorig jaar hummus proefde bij Sir Hummus in Amsterdam wist ik het. Ook zonder bemoeienis van de supermarkt is het mogelijk dit heerlijke goedje te eten.
Tijd en geduld
Tijd en geduld zijn twee belangrijke ingrediënten in je huisgemaakte hummus. Even snel snel maken kan, maar dan voldoet hij niet aan mijn eisen van romig, vol, zacht en glad. Ik deed wat research op internet. Daar las ik dat je sowieso geen kikkererwten uit blik gebruikt. Een dag voor ik aan de slag ging met de kikkererwtenpuree weekte ik een pan vol kikkererwten en kookte ze tien uur later.
Moeite waard
En nu komt het. Het meest tijdrovende klusje in het hele proces naar de perfecte hummus. Rond de kikkererwt zit een velletje en dit zorgt ervoor dat je hummus mwoh is. Er zat dus niets anders op dan het pellen van de kikkererwten. Even de kikkererwt tussen je vingers en het vel laat vanzelf los. Moeilijk is het niet. Echt niet. Maar man, wat een werk. Nu denk je misschien, als het zo’n werk is, dan doe ik het niet. Ik gooi die erwten met vel en al in de blender. Prima, zeker doen. Maar, ja en niet zomaar een maar, het is moeite zo waard.
Gedeelde smart…
Ik beken wel dat ik na twintig minuten ontvellen dolblij was dat vriendin Loets me kwam ondersteunen. Gedeelde smart is halve smart toch? Nu maakte ik wel direct genoeg voor een weeshuis, wat wellicht een beetje overdreven is. Als alle kikkererwten ontdaan zijn van hun jasje is het tijd om te blenden. Ook dat doe je met liefde en beleid. Vergelijk het met mayonaise maken. Je mixt alle ingrediënten en daarna druppel je langzaam de olijfolie bij het kikkererwtenmengsel. Zodra het mooi vermengd is, laat je de dip nog echt wel een minuut of vijf draaien op een hoge stand. Eindresultaat? Fluweelzachte hummus, die bijna zo lekker is als die van Sir Hummus en veel lekkerder dan die uit de super.
Ha, mission accomplished!
Hummus
Voor 2 flinke bakjes
Dit zit erin:
- 400 gram kikkererwten, zelf geweekt en gekookt
- Sap van 1 citroen
- 12 eetlepels olijfolie
- 6 – 10 eetlepels water
- 3 theelepels tahin
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel komijnzaad
- 2 theelepels paprikapoeder
- Zout en peper
- Voor de garnering: olijfolie, wat kikkererwten, paprikapoeder en grof gehakte koriander
Dit heb je nodig:
- Blender of keukenmachine
- Geduld ;-)
Zo maak je het:
- Pel de kikkererwten. Wrijf de kikkererwt tussen je vingers en het velletje laat vanzelf los.
- Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de blender en laat 5 minuten draaien.
- Voeg de olijfolie druppel voor druppel toe. Laat ondertussen de blender aan staan.
- Als alles goed gemengd is proef je. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper, zout, tahin of citroensap toe. Is de hummus iets te dik? Meng er dan nog wat water door.
- Zet de blender weer aan en laat nog 3 minuten op hoog vermogen blenden.
- Schep de hummus op een bord, schenk er wat olijfolie over en garneer met kikkererwten, paprikapoeder en koriander.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Laura zegt
Nice! Mij lukte het ook nooit om hem lekker te krijgen! Ik ga je tip zeker opvolgen, als ik een keer zin heb om te pellen ;)
Stefanie zegt
Dit is echt de gouden tip! Maar inderdaad, doen als je zin hebt in een hele tijd pellen ;-)
Mariska zegt
Op deze manier wordt de hummus wel extreem lekker! Voor extra smaak heb ik wel wat meer tijd over.
Judith Dekkers zegt
Hoi Stefanie , geen reactie op je humus(ga het recept wel opslaan), maar op je citroencake. Gisteren gemaakt was heerlijk, iedereen nam met smaak nog een tweede stuk, dus je snapt da’s een blijvertje.
Stefanie zegt
Wauw hoe cool! Leuk om te horen :-)
Marieke zegt
Stefanie , hoe lang moeten de erwten geweekt en gekookt worden? Ze liggen namelijk al te weken?
Stefanie zegt
Hoi Marieke, dat staat wel op de verpakking van je kikkererwten. Verschilt soms wel. Houd zo’n 8-12 uur aan voor het weken en ruim 1 uur koken of tot de kikkererwten goed zacht zijn. Succes! En geniet ervan ;-)
Marieke zegt
Haha je hebt helemaal gelijk..! Misschien een tip om het ontvellen te vermijden, ik heb de passe-vite de roerzeef gebruikt dan blijven de velletjes achter. Super recept echt heel goed gelukt en erg lekker. Dankjewel!