Deze aardappelsalade met zalm, dille en zeekraal is één van mijn nieuwe favorieten. Fris en licht. Perfect voor een zwoele zomeravond! Vandaag deel ik het recept met je.
Krieltjes
Jarenlang heb ik aardappels vakkundig gemeden. Ik vond het niet echt lekker, maar ik dacht vooral dat je van aardappel dik wordt. Gelukkig denk ik nu weer helder na en realiseer ik me ook wel dat je van een paar kleine krieltjes echt niet ineens vijf kilo zwaarder bent. Wellicht wel van flinke ladingen jus, maar zeker niet in de vorm van deze aardappelsalade met zalm, dille en zeekraal.
De laatste tijd heb ik zelfs regelmatig dringende behoefte aan aardappel. Het liefste als aardappelpuree. Oh man, wat vind ik dat lekker. Daar geldt misschien wel die plus een X aantal kilo gezien de hoeveelheden roomboter en nog wel meer gezien de grote porties die ik graag eet van aardappelpuree zoals mijn moeder het maakt. Ook aardappelsalades vind ik heerlijk. Vroeger nam ik genoegen met de kartoffelsalat uit de supermarkt. Tijdens een barbecue at ik daar meer van, dan van het vlees of vis, wat gegrild werd. Dat is nu wel anders, tenzij zelfgemaakt.
Gekookte aardappels
Deze aardappelsalade met zalm, dille en zeekraal is één van mijn nieuwe favorieten. Geen romige mayonaise-achtige salade, maar juist fris en licht. De zalm is vrij vet en de dressing een beetje zuur. Heerlijk in combinatie met de dille en de zilte zeekraal uit Zeeland. Mijn tip is om de net gekookte aardappels alvast aan te maken met de dressing. Laat afkoelen en voeg net voor je eet de verse kruiden en vis toe. Perfect als bijgerecht bij de barbecue, maar ook fantastisch als leftover lunch.
Aardappelsalade met zalm, dille en zeekraal
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 500 gram krieltjes, geschrapt
- Sap en schil van 1 kleine citroen
- 200 gram zeekraal
- 250 gram warm gerookte zalm, in stukken
- Rode wijnazijn
- Olijfolie
- Klein bosje dille, fijngehakt
- Peper
- Zeezout
Dit heb je nodig:
- Grote schaal
- Pan
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Kook de krieltjes 15 tot 20 minuten, tot ze net gaar zijn. Voeg een zout toe aan het water. Giet de aardappeltjes af en laat uitlekken.
- Blancheer de zeekraal 30 seconde in kokend water. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.
- Doe de citroenschil, citroensap en een klein scheutje rode wijnazijn in een schaal. Schenk er een flinke hoeveelheid olijfolie bij. Roer goed en breng op smaak met peper en zeezout.
- Voeg nu de krieltjes bij de dressing en hussel goed. De aardappelsalade wordt het lekkerst als je de aardappels aanmaakt als ze nog warm zijn. Laat hierna afkoelen
- Net voor je de salade eet voeg je de dille, zalm en zeekraal toe.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie