Feestelijk, comfort food en nostalgie, zo omschrijf ik deze herderspastei voor het gemak maar. Een smaakvolle gehaktvulling, knoflook-aardappelpuree erop en als eigen draai crispy uitjes van TOP Taste. En lekker dat het was. Lees snel verder voor het recept.
Engelse kust
Sinds mijn bezoek aan Newcastle is mijn interesse in de rest van Engeland gewekt. Ik hoop echt dat ik de komende jaren nog meer van dit land mag ontdekken. En dan bedoel ik niet echt London. Maar meer het platteland en de Engelse kust. Terwijl ik type bedenk ik me dat Engeland ook dankzij Jamie Olivier en Nigella Lawson mijn interesse wekt. Zij laten zien dat de Engelse keuken echt heel goed is. Alhoewel het natuurlijk niet allemaal traditionele gerechten zijn die zij delen in hun boeken.
Sunday roast
In Newcastle viel het me op dat hip and happening gecombineerd wordt met klassieke gerechten. Een Sunday roast met eendenborst en bietenpuree of kip in een houten mandje met heerlijke zoete aardappelfrietjes. Of dit gerecht, waar ik vandaag het recept me je deel, bij Engelse gezinnen op tafel staat durf ik niet te zeggen. Het is in ieder geval wel afgeleid van de sherpa’s pie, alleen heet mijn variant een herderspastei.
Crispy uitjes
Als iets comfort food is, dan is het deze herderspastei wel. Een beetje Engels, nostalgisch en toch helemaal van nu, door mijn eigen draai aan de ovenschotel. Het is een feestelijke taart van smaakvol gehakt en romige knoflook-aardappelpuree. Wat het plaatje echt compleet maak zijn de crispy uitjes bovenop de puree. Dit combineert zo lekker met alle hartige smaken. En weet je? Het maken van de herderspastei is een eitje!
Wist je dat deze groene wintergroente een heerlijk bijgerecht is? En wil je nog meer proeven met gebakken uitjes? Bekijk dan dit recept voor tonijntartaar eens.
Herderspastei met knoflook-aardappelpuree en crispy uitjes
Voor 4 personen
Dit zit in de vulling:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook,
- 500 gram rundergehakt
- 200 milliliter bouillon naar keuze
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 60 milliliter Worcestersaus
- 2 eetlepels barbecuesaus
- Nootmuskaat, naar smaak
- Takjes tijm
- Olijfolie
- Peper
- Zout
Dit zit in de topping:
- 100 gram TOP Taste crispy uitjes
- 2 tenen knoflook, ongepeld
- 750 gram kruimige aardappels, geschild en in kleine, gelijke stukken
- 100 milliliter melk
- 2 eetlepels crème fraîche
- 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt + wat extra voor de garnering
Dit heb je nodig:
- Pan
- Stamper
- Spuitzak
- Wok
- Ovenschaal
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kook de aardappels samen met de teen knoflook en een flinke snuf zout, in 20 minuten gaar. Zorg dat de aardappels goed zacht zijn, zodat je een smeuïge puree krijgt.
- Giet de aardappels af en stampt ze. Roer de melk, crème fraîche en Parmezaanse kaas erdoor.
- Breng de puree op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat.
- Schep in een spuitzak. Dit zorgt ervoor dat je zo mooie toefjes op de gehaktvulling kunt maken.
- Verhit een scheut olijfolie in een wok. Fruit de ui op laag vuur. Voeg na 5 minuten de knoflook toe en bak nog 3 minuten.
- Voeg het gehakt toe en bak tot het goudbruin is. Doe nu de bouillon, tomatenpuree, Worcestersaus en barbecuesaus erbij. Breng op smaak met nootmuskaat, peper, zout en tijmblaadjes.
- Bak nog 10 minuten of tot de bouillon zo goed als verdampt is. Schep de gehaktvulling in een ovenschaal.
- Spuit de aardappelpuree op de gehaktvulling.
- Bestrooi met Parmezaanse kaas en TOP Taste crispy uitjes. Zet 40 minuten in de oven.
- Haal de herderspastei uit de oven en bestrooi met nog wat extra crispy uitjes, Parmezaanse kaas en takjes tijm.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor TOP Taste.
Coby zegt
Gisteren gemaakt en we vonden het heerlijk. Ik wist alleen niet goed wat er nu precies moest gebeuren met de knoflook. Als bijgerecht heb ik de boontjes genomen maar volgens mij kun je dit Ook combineren met rode kool of courgette. Dank voor dit recept!!